Скандално изявление на евродепутата Ангел Джамбазки накара Скопие да изпрати

...
Скандално изявление на евродепутата Ангел Джамбазки накара Скопие да изпрати
Коментари Харесай

Изявление на Джамбазки скандализира РСМ и провокира Скопие да ни връчи вербална нота

Скандално изказване на евродепутата Ангел Джамбазки накара Скопие да изпрати вербална нота до София. Според външния министър на Северна Македония българският евродепутат този път е минал всички граници на провокация.

На фона на остаряла карта, на която Северна Македония е част от България, евродепутатът Ангел Джамбазки направи следващо изказване в обществените мрежи, с което си навлече гнева на Скопие.

" Доколкото го помня, носеше кафетата, когато ходехме на срещи с тогавашния министър-председател Борисов и регионалния шеф Заев в Скопие - работа като на мъжка секретарка ", съобщи Ангел Джамбазки.

А в допълнение повтори тезата, че македонският език е акцент на българския.

" Ковачевски твърди, че имало македонски език. Македонският език е литературна форма на българския език. Всеки един езиковед, лингвист на всички места по света ще ви каже това ", уточни Джамбазки.

Според външния министър на Северна Македония – Буяр Османи, изказването на Джамбазки е диалект на ненавист и съгласно всички интернационалните, а и двустранни съглашения, има съображение за остра реакция.

" Този път в действителност мина всички граници на провокация. Моля, да реагира и българската страна, тъй като това са териториални искания и обидни изявления към народ и етнически общности. Няма да го преглътнем ", съобщи Буяр Османи.

Той възнамерява персонално да връчи вербалната нота на служебния ни външен министър Николай Милков на 21 октомври. Засега реакция от София няма.

" Ако отрицателните трендове продължат, ще има и друга връзка ", добави Османи.

В същото време външното министерство на Северна Македония разгласи, че ще оцени възможните дейности от страна на способените институции в България за предприемане на ограничения за предварителна защита на сходни прояви.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР