Скандално изявление на Доналд Тръмп предизвика ожесточена реакция от европейските

...
Скандално изявление на Доналд Тръмп предизвика ожесточена реакция от европейските
Коментари Харесай

ЕС с гневна реакция след заплахата на Тръмп към НАТО

Скандално изказване на Доналд Тръмп провокира яростна реакция от европейските сътрудници в НАТО.

По време на протест в Южна Каролина водачът на републиканците предложи Русия да бъде " насърчавана " към нахлуване на всяка страна от НАТО, която не внася 2% от своя Брутният вътрешен продукт в касата на алианса.

Тръмп съобщи, че президентът на " огромна страна " в Европа го е помолил за това.

" Ако не плащаме и бъдем нападнати от Русия, ще ни отбраните ли? ", попитал той, а отговорът на милиардера бил:

" Не, няма да ви защитя. Всъщност бих насърчил Русия да вършат каквото си желаят, по дяволите! Трябва да си платите. Трябва да си плащате сметките ".

В отговор от тази заран, ръководителят на външната политика и защитата на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи:

" Нека бъдем съществени. НАТО не може да бъде боен съюз от вида " à la carte ". Той не може да бъде боен съюз, който работи според от хумора на президента на Съединени американски щати ".

" Няма да извозвам времето си в коментиране на всяка глупава концепция, която се появи по време на тази акция ", добави той.

Josep Borrell reacts after Donald Trump said the US would not defend " delinquent " nations against a Russian attack: " NATO cannot be an 'à la carte' military alliance. It cannot be a military alliance that works depending on the humour of the President of the US on those days. "???? pic.twitter.com/SFxszXFpwZ
— euronews (@euronews) February 12, 2024
Изказването на Тръмп беше порицано и от ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

" Безразсъдните изказвания по отношение на сигурността на НАТО и солидарността по член 5 служат само на ползите на Путин. Те не способстват за повече сигурност или мир в света. Напротив, те още веднъж акцентират нуждата Европейски Съюз незабавно да продължи да развива своята стратегическа самостоятелност и да влага в защита. И да запазим нашия съюз мощен ", съобщи Мишел в X.

Член 5 изисква всяка от 31-те страни от военния алианс да се притече на помощ на всеки член, който стане жертва на въоръжено нахлуване. Той е бил задействан единствено един път след терористичната офанзива против Съединени американски щати на 11 септември 2001 година, напомня Euronews.

The Transatlantic Alliance has underpinned the security and the prosperity of Americans, Canadians and Europeans for 75 years.

Reckless statements on #NATO’s security and Art 5 solidarity serve only Putin’s interest.

They do not bring more security or peace to the world.

On…
— Charles Michel (@CharlesMichel) February 11, 2024 Европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон съобщи пред френския ефирен канал LCI, че мненията на Тръмп демонстрират, че американската народна власт е " болна ".

" Не можем да рискуваме сигурността си на всеки четири години ", съобщи Бретон, визирайки президентските избори в Съединени американски щати. Той добави, че мненията на Тръмп са свързани с диалог, който е имал с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, до момента в който е бил на поста през 2020 година

Според известията Тръмп й е споделил, че Съединени американски щати няма да оказват помощ на Европа, в случай че тя бъде нападната.
" Трябва да разберете, че в случай че Европа бъде нападната, ние в никакъв случай няма да дойдем да ви помогнем и подкрепим ", споделил Тръмп по време на Световния стопански конгрес в Давос през 2020 година, съгласно Бретон, като добавил, че " апропо, НАТО е мъртво ".

Министерството на външните работи на Германия – един от най-големите инвеститори в НАТО, чиито разноски обаче не доближават целевия дял от 2% от Брутният вътрешен продукт, съобщи, че " това кредо на НАТО пази повече от 950 милиона души в сигурност - от Анкоридж до Ерзурум ".
 

‘One for all and all for one.’ This #NATO creed keeps more than 950 million people safe - from Anchorage to Erzurum. #StrongerTogether
— GermanForeignOffice (@GermanyDiplo) February 11, 2024 От дипломацията в Брюксел са все по-напрегнати от вероятността, че завръщането на Тръмп може съществено да наруши тясно съгласуваната политика на Запада във връзка с Украйна и да подкопае въздействието на НАТО.
Блокът се стреми да усили отбранителната си промишленост и военния си потенциал в опит да ускори така наречен " стратегическа автономност ", добавя Euronews.

Опасенията, че Тръмп може още веднъж да наложи наказателни търговски мита върху продуктите от Европейски Съюз, влизащи в Съединени американски щати, също провокират паника. Републиканецът се зарече, че в случай че бъде определен, ще вдигне 10% налог върху целия задграничен импорт и още по-високи данъци върху стоките, създадени в Китай.

В понеделник представител на Европейската комисия съобщи, че изпълнителната власт " основава структуриран вътрешен развой за подготовка за всички вероятни резултати от президентските избори в Съединени американски щати ", само че не бяха предоставени спомагателни детайлности.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР