Системата Бонус-малус, която е обвързана с поскъпване на застраховка Гражданска

...
Системата Бонус-малус, която е обвързана с поскъпване на застраховка Гражданска
Коментари Харесай

„Бонус-малус“: плащаме два пъти за едно нарушение

Системата " Бонус-малус ", която е обвързана с повишаване на застраховка " Гражданска отговорност ", вкарва в подвеждане, че ще имат бонуси водачите, тъй като не са правили нарушаване на пътя 20 година

Това съобщи Христо Радков от Българско обединяване на водачите на конференция през днешния ден.

По думите му, по-опасното нещо в тази системата е в " малус ".

Той даде образци с планове какъв брой ще заплащат фамилии и компании, в случай че създадат нарушаване на пътя съгласно новата система.

Законопроектът за въвеждането на системата " бонус-малус " планува пpи oпpeдeлянeтo нa бaзoвaтa зacтpaxoвaтeлнa пpeмия вcяĸa ĸoмпaния да мoжe дa пoнижaвa и yвeличaвa тapифaтa в зaвиcимocт oт двa фaĸтopa - дaли зacтpaxoвaният aвтoмoбил имa влeзли в cилa нaĸaзaтeлни пocтaнoвлeния или фишoвe и дали вoдaчът имa влeзли в cилa пpиcъди зa извъpшeни пpecтъплeния.

B пpoeĸтa нa зaĸoнa ca пpeдвидeни oт 15 дo 20 ĸaтeгopии, в ĸoитo, в cъoтвeтcтвиe c бpoя извъpшeни нapyшeния или липcaтa нa тaĸивa, вoдaчитe щe бъдaт пoзициoниpaни. Tpитe ocнoвни диaпaзoнa ca " нeyтpaлeн ", " бoнyc " и " мaлyc " вoдaч.

Сметката на отрасловите асоциации демонстрира, че в случай че за един лек автомобил, притежаван от обикновено средностатистическо семейство в България, се извършат 2 или 3 нарушавания за превишена скорост, то ще се заплащат от горната страна по 100 лева на месец единствено за Гражданска отговорност.

При транспортните компании, които имат по най-малко 10 камиона, се стига до 3 900 лева от горната страна.

Например, естествена междинна българска компания заплаща Гражданска отговорност 39 000 лева за 10 камиона, при нарушавания - сумата може да стигне до 156 000 лева, единствено в случай че един от водачите е сниман с превишена скорост.

" Понеже тази система е доста съзнателна и ще компенсира положителния лидер - в случай че един човек надвиши с 20 км в градски условия, неговият " малус " ще се равнява на 5 лидера, които не са правили нито едно нарушаване за 2-3 години ", сподели Христо Радков.

" Когато се краде в геометрична градация - е прелестно... ", сподели иронично специалистът.

" Не можем да се примирим, че си плащаме санкцията, а би трябвало да плащаме и на частна компания посредством застраховка доход. Тогава ние предлагаме на 70 неприятни сектора с нараснали ПТП да не се събират тол такси, а да ни компенсират с цената на горивото ", добави Христо Радков.

Йонко Иванов от обединяването на водачите добави, че това на процедура е " трета глоба, която обвързва автомобила с неправилното държание на лидера ".

" На всичкото от горната страна българският водач кара по най-калпавите пътища в Европа, по европейската канара 2 точки. Да си добър водач не е обвързване на " Гражданска отговорност ", безапелационен бе Иванов.

Магдалена Милтенова от Асоциация на автобусните превозвачи, разяснява, че България е единствената страна в Европа, която вкарва " бонус-малус " за осъществяване на нарушавания.

" Възпитателната функционалност е роля на закона, а на застрахователя - да застрахова и да обезщетява. Чрез тази система ще ни санкционират два пъти за едно нарушаване ", сподели Милтенова.

" Ако това бъде признато, ние отхвърляме да образоваме водачи ", заплашиха водачите.

Те оповестиха, че ще стачкуват на 18 декември и към настояванията на митинга си ще вкарат и желанието да се одобри системата " бонус-малус ".

От асоциациите оферират системата " бонус-малус " да е както в целия свят - само, в случай че сме предизвикали вреди, да изплащаме и никакво обвързване с нарушавания по Закона по пътищата. /news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР