Система за почистване на океана започна да събира пластмасови боклуци

...
Система за почистване на океана започна да събира пластмасови боклуци
Коментари Харесай

Система за почистване на океана събра първата си партида пластмастмасови боклуци

Система за разчистване на океана стартира да събира пластмасови отпадъци от Голямото тихоокеанско бунище след едногодишни тествания, заяви ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

" Днес съм доста горделив да споделя с вас, че към този момент събираме пластмаса " - сподели на конференция в Ротердам изобретателят на системата Боян Слат.

Почистващата система може да улавя пластмаса с всевъзможни размери, в това число и микропластмаса. Проектът, стартират през 2013 година, цели да бъдат конфигурирани плаващи почистващи устройства на пет сметища, формирани от океанските течения. Първото беше сложено на най-големия остров от отпадък - на към 2000 км от калифорнийския бряг.

Съоръжението се състои от две свързани извити пластмасови тръби с дължина към 600 м, които плават на повърхността на водата. Под тях има 3-метров екран. Боклукът влиза в тръбите и се събира оттова. Конструкцията беше изтеглена в открит океан през септември 2018 година, само че трябваше да бъде върната на сушата, откакто се оказа, че има проблеми в задържането на събраните отпадъци. Те бяха отстранени и инсталацията беше върната в океана. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР