Синодът на Вселенската патриаршия предостави автокефалия на Украинската православна църква.

...
Синодът на Вселенската патриаршия предостави автокефалия на Украинската православна църква.
Коментари Харесай

Вселенската патриаршия даде независимост на Украинската православна църква

Синодът на Вселенската патриаршия даде автокефалия на Украинската православна черква. Това заяви във Facebook представителят на Украинската православна черква и Киевската патриаршия Евстратий Зоря, представен от украинската организация Униан.
Информацията за решението на Синода, взето на провелото се от 9-ти октомври до през днешния ден в Истанбул при закрити врата съвещание, била доказана от няколко източника, съобщи БГНЕС.
В Украйна в този момент има две църкви - едната обвързвана с Москва, другата - с Киевската патриаршия. Киевската патриаршия се самопровъзгласи през 1992 година, когато Украйна стана самостоятелна, и не е приета от нито една православна черква в света. Свързаната с Московската патриаршия черква е най-голямата религиозна общественост в Украйна по брой енории, само че от ден на ден украинци обаче се самоопределят като почитатели на Киевската патриаршия.
През 2016 година предводителите на Киевската патриаршия-Украинска православна черква (УПЦ) патриарх Филарет и митрополит Макарий желаеха от вселенския патриарх Вартоломей да даде автокефалия на православната черква в Украйна, да признае за нереален актът от 1686 година, с който Киевската митрополия се е включила към Московската патриаршия и да издаде така наречен томос за автокефалия на православната черква в Украйна.
Украинската православна черква се отдели от Москва през 90-те години на предишния век, а обаятелният Филарет е най-важният покровител на нова самостоятелна Украинска православна черква.
Московската патриаршия към този момент прекъсна връзките с Константинопол във връзка с този въпрос, който смята за незаслужено посягане върху нейната духовна територия.
В сряда авторитетен свещеник от московската патриаршия стигнал до такава степен, че да предизвестява, че енориашите няма да предават църкви на нова православна институция непринудено.
" Разбира се, хората ще излязат на улиците и ще защитят светите за тях места ", е представен да споделя от съветски организации Иларион, свещеник, отговарящ за за дипломацията в патриаршията, който се намира на набожен конгрес в Казахстан..
Украйна и Русия са на нож от 2014 година, когато улични митинги в Киев за украинска интеграция с Европа подтикнаха изгонването на промосковския Виктор Янукович. По-късно през тази година Русия анексира Крим и поддържа бунтовници, които построиха две непризнати от никой отделили се райони в богатия на потребни изкопаеми изток на Украйна. Конфликтът продължава и до ден сегашен.
Украинските управляващи и доста богомолци са внимателни заради въздействието на Кирил, който поддържа анексирането на Крим и отделянето му от Украйна, както и сепаратистите в източната част на страната.
Руската православна черква дефинира решението на Вселенската патриаршия като „ пагубно “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР