Симеон Матев е автор в Климатека и доктор по климатология,

...
Симеон Матев е автор в Климатека и доктор по климатология,
Коментари Харесай

Лято 2023 счупи световните температурни рекорди

Симеон Матев е създател в " Климатека " и лекар по климатология, помощник по климатология в катедра " Климатология, хидрология и геоморфология " на Софийския университет. Основните му научни ползи са в региона на изменението на климата, дълготрайните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси. " Капитал " препубликува със съкращения текста му от поредицата, която прави преглед на метеорологичните и климатичните условия на световно, районно и локално равнище.
С приключването на август завърши летният климатичен сезон за Северното полукълбо и респективно зимният за Южното полукълбо (климатично лято за северната половина от Земята следва да се схваща интервалът юни, юли и август или " Бореално лято " ). Средната температура за сезона (сумата от междинните температури на юни, юли и август, разграничена на три) демонстрира, че Бореалното лято на 2023 година е било най-топлото най-малко от 1979 година. Според архива на пък, от 1880 година няма по-топъл сезон от този, т.е. това е следващият връх за най-топъл интервал от началото на регулярните метеорологични измервания.
Отклонение на междинната температура за месеците юни, юли и август (Бореално лято) по отношение на нормата за 1991 – 2020 година за цялото земно кълбо от 1979 година насам. Източник: C3S/ECMWF
За Европа е особено, че лятото е наднормено на съвсем целия континент, като се изключи Исландия и елементи от Скандинавието. Заради хладния юли в Северна Европа, тазгодишното лято на Стария континент отстъпва по наднорменост на 2022, 2021, 2018, 2010 година и е с почти идентична особеност с това от 2003 година

В нашата страна лятото на 2023 година е с позитивна особеност. Най-големи са отклоненията от нормата в Централна и Североизточна България, до момента в който със напълно малко над нея се отличават някои райони на Северозападна България, в югозападните елементи и по Южното Черноморие, където лятото може да се класифицира като обикновено, само че с позитивна особеност. Въпреки горещите юли и август, поради естествения юни, тазгодишното лято остава на трето място по стойност на позитивната особеност за последните 44 години.
Отклонение на междинната температура на въздуха в България през лятото, по отношение на нормата за интервала 1991 – 2020 година Източник: www.stringmeteo.com. Реклама
Топли лета с сходна на тазгодишната особеност е имало и през 1916 и 1928 година Твърде студено е било през 70-те и 80-те години на XX в., като лидер в това отношение е било лятото на 1976 година

Въпреки че лято 2023 година не е най-топлият сезон у нас, през второто и при започване на третото десетдневие на месец юли имахме 12 следващи дни с дневна особеност над 3 °C. Не е имало подобен интервал през последните няколко десетилетия, даже и през най-топлите досега лета на 2012 и 2007 година Какъв беше август 2023 година? Според систематизираната информация от Европейската работа за изменение на климата (C3S), междинната температура на въздуха през август 2023 година в световен проект е била с 0,71 °C по-висока по отношение на новия климатологичен интервал (1991 - 2020 г.) и месецът е бил с 0,89 °C по-топъл от предходния климатологичен интервал (1981 - 2010 г.). Според тези стойности август 2023 година е най-топлият август от 1979 година насам. Както през юли, по този начин и през август разликата със идващите в тази ранглиста е доста огромна. Досегашният водач август 2016 година е с повече от 0,3 °C по-студен от тазгодишният.
Отклонение на междинната температура на въздуха за август по отношение на нормата за 1991 - 2020 година за цялото земно кълбо от 1979 година насам. Източник: C3S/ECMWF
При разбор на данните от архива на, в който има данни от 1850 година, се удостоверяват данните от Коперник, както за това, че август 2023 година е най-топлият август в цялата 153 годишна история на световните месечни междинни температури, по този начин и за огромната стойност на аномалията, с която се превъзхождат идващите в класацията за най-топли месеци.
Отклонение на междинната температура на въздуха за август по отношение на нормата за 1991 – 2020 година за цялото земно кълбо от 1850 година насам. Източник: Chelsea Thompson, NOAA/CIRES
Стойностите на аномалиите в двете графики са разнообразни, тъй като употребява за норма интервала 1901 - 2000 и сравненията се вършат с нея, а нормата за този древен интервал е по-ниска от нормата, употребена от Коперник. Това е и повода да има разлика сред месеците с позитивна и негативна особеност. Въпреки другите стойности на аномалиите, поради другите правила, наклонността на покачване на междинната августовска температура през последните 32 години е идентичен и възлиза на 0,23 °C на десетилетие.
Реклама
Според данните на Коперник, август 2023 е вторият най-топъл месец в метеорологичната историята на земното кълбо от 1850 година насам. Първият в тази ранглиста е август 2022 година, а идващите (август 2019 година и т.н.) са на относително огромна разлика.
40-те най-горещи месеци в актуалната история на Земята. Източник: C3S/ECMWF
През август 2023 година на 13% от територията на Земята е записана рекордно висока междинна месечна температура, до момента в който територията с рекордно ниска е под 1%. В тази връзка Северна Америка, Азия и Африка също регистрират най-топлия август, а Южна Америка регистрира най-топлия месец въобще в своята метеорологична история. По-големи площи с негативни отклонения от нормата се откриват единствено в Антарктида, както и в най-североизточните региони на Азия.

На фона на рекордните световни температури, относително малко страни означават най-топъл месец август -, и. В региона на Арктика, Карибския басейн и Мексиканския залив също са регистрирани най-високи стойности и това трансформира този месец август в най-топлия.

И над океаните междинната температура на въздуха е била доста над нормите, което е в директна връзка с продължаващите рекордно високи стойности на температурата на морската вода, като превишението по отношение на предходните рекордни стойности е доста.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР