„Силно се надявам, че политическите сили са извели своите поуки.

...
„Силно се надявам, че политическите сили са извели своите поуки.
Коментари Харесай

Драгомир Стойнев: БСП настоява веднага да започнат преговори за изграждане на нова ядрена мощност

„ Силно се надявам, че политическите сили са извели своите поучения. В 45-тия и в 46-тия парламент това, което се случи беше нещо скандално. За първи път в новата ни история не е имало подобен казус да има три парламентарни избора. Защо? Защото някои партии се държаха детско. Примерно, предлагаха кабинет без да е съветван с другите, в случай че нямаха нужния брой гласове и считаха, че с 65 гласа могат да ръководят страната – нещо, което е невероятно. След това от Демократична България взеха решение, че не са значими политиките, а постовете. Започна една препирня за постове и никой не говореше за политики. Българска социалистическа партия бе единствена, която говореше и настояваше, че на база политики и цели може да се получи някакъв парламентарен консенсус, който да се трансформира в управнически консенсус. Уви, не бяхме разбрани от останалите политически сили. Силно се надявам те да узреят и да схванат, че би трябвало диалогичност, конструктивизъм, бистрота във водене на диалозите и да стъпим на база на политиките, и да се търсят решенията “, напомни аргументите за късия живот на двата предишни Народното събрание претендентът за депутат и лидер на листата на „ Българска социалистическа партия за България “ в Пазарджик - Драгомир Стойнев, в предаването „ Актуално от деня “ по БСТВ, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия.

Той подсети, че Българска социалистическа партия има решения и още в първите дни на идващия парламент левицата ще ги постави на масата – съответни оферти, които ще улеснят живота на хората, а на тази база може да има парламентарен консенсус. „ Този консенсус може да „ роди “ вероятно държавно управление. Ако е спешна обстановката може да има спешно държавно управление, което да има, примерно, пай небосвод. Ако приказваме за средносрочен небосвод – то може да бъде експертно държавно управление, само че в случай че в действителност се разберем, че страната е най-важното нещо и животът, просперитетът на българина е над всичко, тогава може да се сътвори и съдружно държавно управление. Ние сме подготвени за договаряния “, разяснява Стойнев.

Той акцентира, че Българска социалистическа партия излъчва единение и разсъдък, което проличава и от социологическите изследвания.

„ Предлагаме рационални решения, което значи изпълними. Неща, които могат да се случат. Програмата ни е разграничена на две елементи – краткосрочни и дълготрайни ограничения. Краткосрочните са тези, които в този момент, незабавно, в границите на месец могат да имат резултат върху виталния стандарт на българските жители. Средносрочните и дълготрайните да имат резултат върху структурните промени “, разясни кандидат-депутатът.

В деня 19 октомври, който е професионален празник на лекарите, Стойнев благодари на медиците като ги назова модерни герои и изрази угриженост за неналичието на правдивост в метода, по който се заплаща на труда им. „ За нас, българските социалисти, здравето не е стока. По Конституция всеки български жител би трябвало да има достъп до гратис и качествено опазване на здравето, и единствено посредством държавна политика ние можем още веднъж да върнем българското опазване на здравето на тези равнища, на които го помним. Когато трансформираме здравето в стока не трябва да ни учудва, че липсват експерти и медицински сестри “, уточни Стойнев. Той конкретизира, че би трябвало да има частно опазване на здравето, само че Здравната каса би трябвало да работи с държавни и общински лечебни заведения, т.е. с този запас от 5 милиарда лв. би трябвало да се финансират лечебни заведения от академични вид, общинските, от предпазен вид, които са по граничните региони.

„ Всеки един от нас би трябвало да има здравно досие със здравна карта “, изясни предлагането на Българска социалистическа партия Стойнев и акцентира, че опазването на здравето и образованието би трябвало да са цели за страната, която да основава експерти, а те пък от своя страна след дипломирането си да се ангажират да остават и работят в България за интервал от 7 години.

„ Ваксинирането би трябвало да е непринудено, не да се отива на крайни решения “, посочи визията на Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев по тематиката за ръководството на коронавирус рецесията и добави, че би трябвало да има насърчителна акция. Според него значима е ролята на персоналните лекари и те би трябвало да станат главен фактор в този развой. „ Ние би трябвало да разберем на какво се дължи високата смъртност. Да се проучва обитаемото място – дали има задоволително лекари и инсталация, какъв е общественият статус и учебен ценз на всеки обиден. Защото не е обикновено да имаме толкоз висока смъртност “, означи Стойнев.

Като слаб министър окачестви Стойнев министъра на опазването на здравето доктор Кацаров. По мотив новите рестрикции претендентът за народен представител разяснява: „ Преди няколко дни ни се обясняваше, че проблем няма, оня ден ни се сподели, че в лечебните заведения има места. И внезапно през днешния ден ни се споделя, че можем да отидем на ресторант или МОЛ единствено със „ Зелен документ “. Този министър е част от казуса и министър-председателят да носи цялата отговорност за това.

Никакъв проект, цялостен безпорядък, от ден дневно се сменят решенията. Дано не стигнем до локдаун. Отчайващо е ситуацията в опазването на здравето “.

Драгомир Стойнев бе безапелационен, че Борисов е отговорен за щабовете, които създаваше, за недоверието, което има у хората към системата, само че упованията са били други към служебния кабинет. Стойнев разкритикува служебното държавно управление за уволненията по политически аргументи, само че уточни, че има и плюсове като битката с пазаруването на гласове.

„ Кризата в енергийния бранш я има, тъй като от 2009 година ГЕРБ не направиха старания за рационализация на енергетиката, вземаха на недалновидни решения и осъществиха либерализацията на пазара. Преди няколко месеца се радвахме, че нашата енергийна борса е обвързвана с европейската и че нашите цени следват европейските. Да, само че приходите ни не следват европейските, нито пък нашата конкурентност може да отговори на европейската. Но тогава в ГЕРБ се радваха. И Европа е образец по какъв начин там също се взимат недалновидни решения – всичко потегли от цената на природния газ. Не знам за какво се обвиняваше Русия, тъй като Русия изпълняваше своите контракти. Когато беше коронавирус рецесията в Европа там взеха решение да не нагнетяват своите газохранилища, тъй като тогава им се струваше, че е висока цената на природния газ. Изпразниха се хранилищата, обаче, стопанската система потегли и потегли огромното търсене на природен газ. Създаде се суматоха на пазара. Норвегия към момента не се е присъединила напълно на пазара, чакахме да пристигна прословутия полутечен газ, който, за жалост, няма от кое място да пристигна, само че и потегли към Китай. Защото там търсенето е голямо, а американците работят на пазарен принцип. Правителството на Българска социалистическа партия подписа контракт за газ с Азърбайджан, всичко потегли за създаване на интерконектора с Гърция, само че досега го нямаме “, съобщи Стойнев. Социалистът разяснява и ВЕИ-та: „ Там е нещо ужасно. Няма неприятно да минем към вятър и слънце – хубаво е, единствено че това не ни взема решение казуса, тъй като на нас ни трябват базови мощности, които да ни подсигуряват потреблението. Това са АЕЦ „ Козлодуй “ и „ Мариците “. Има три въглищни региона – Стара Загора, Перник и Кюстендил. ГЕРБ дадоха на консултантска компания да написа териториални проекти, само че досега не е направено нищо. Затова сме изготвили мярка – незабавно с работодатели, синдикати, кметове, с обществеността тези проекти за 4-5 години промяна да бъдат подготвени. Без въглища няма по какъв начин да се оправим. Ядрената енергетика е основна, по тази причина Българска социалистическа партия сме заложили незабавно и непременно да стартират договаряния за създаване на нова нуклеарна мощ. Имаме реактори и площадка, а в това време не вършим нищо “, разяснява Стойнев.

Той напомни и препоръчаните от социалистите ограничения за превъзмогване на рецесиите – за всяко домакинство до 200 киловатчаса дотация за 300-320 000 семейства, тъй че да могат да отопляват умерено домовете си. Да се понижи Данък добавена стойност на енергоносителите от 20 на 9%.

„ Също по този начин за лечебни заведения, детски и обществени заведения страната да компенсира цените, тъй като ДКЕВР е поставила едни цени за този отоплителен сезон, а те порастват нагоре. Бизнесът желае дълготрайни контракти. Българска социалистическа партия ще изиска още в първите дни целият УС на Българската енергийна борса да бъде изслушан в Народното събрание и сме подготвени на законодателни промени. Българска социалистическа партия упорства за понижаване на Данък добавена стойност на главните храни от 20 на 9%. Семейно подоходно облагане предлагаме още, според какъв брой деца имаме, с 550 лв. да се понижава на дете данъчната основа. За второ и трето дете 6000 лв. еднократна помощ, в случай че родителите са работили 24 месеца преди този момент. Безплатни медикаменти за децата до 14 години и неплащане на ДОО за работещи до 26 години “, разгласи Драгомир Стойнев. Той подсети, че 120 лв. за пенсионерите е краткотрайна мярка и Българска социалистическа партия в идващия парламент ще предложи още веднъж преизчисляване на пенсиите.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР