Швеция пожертва възрастните хора. Алчността и приватизацията бяха направили ситуацията

...
Швеция пожертва възрастните хора. Алчността и приватизацията бяха направили ситуацията
Коментари Харесай

Коронавирус: Провалът на Швеция

Швеция пожертва възрастните хора. Алчността и приватизацията бяха създали обстановката в старческите домове нетърпима. А когато се зададе и зараза, проблемите станаха пагубни. Вижте коментара на:

Когато стана ясно, че Швеция ще върви по личен и по-различен път в борбата против ковид, на възрастните хора в страната им бе обещана надеждна отбрана против инфекцията. Беше повече от ясно, че в общество, което залага на доброволния принцип вместо на възбраните и глобите, тази рискова група би трябвало да бъде изключително добре защитавана, отбелязва немският „ Зюддойче Цайтунг “ (ЗЦ).

Пълен неуспех

Но най-късно по Великден стана ясно, че страната се е провалила пагубно по този въпрос, разяснява изданието. Статистиката удостоверява този извод. Броят на смъртните случаи в страната към този момент са 3 313, по данни на университета „ Джонс Хопкинс “ от 13 май. Това са над 3 пъти повече, в сравнение с в прилежащите на Швеция страни - Дания, Финландия и Норвегия - взети дружно.

В голямата си част жертвите са възрастни хора от старческите домове или такива, които се обслужват у дома от локалните обществени служби. На този декор финландският държавен канал YLE разяснява, че Швеция е „ пожертвала възрастните хора “ . А шведският „ Афтонбладет “ написа: „ От всички северни нации ние най-лошо се справихме със задачата да опазим възрастните хора “.

Катастрофата можеше да се планува

Дори публични представители на управляващите, които до неотдавна демонстрираха забележителна самонадеяност, в този момент признават, че са се провалили в това отношение. За свое опрощение те показват „ изненадата “ - настояват, че никой не е предполагал в какво неприятно положение в действителност се намират старческите домове в страната.

Ингмар Скоог - професор по медицина от Гьотеборг обаче не е склонен с тази теза. Според него, случилото се е можело да бъде планувано. Според него, рецесията с ковид е посочила още по-ярко известните от години насам дефекти на опазването на здравето в страната.

Икономиите и приватизацията в бранша доведоха до там, че обстановката в старческите домове е белязана от сериозен недостиг, споделя една шведска лекарка. А коментарът на „ Афтонбладет “ е още по-категоричен: „ Алчността и приватизацията се оказаха смъртоносни “.

Допуснати са били голям брой неточности

Повече от ясно е, че в Швеция са позволили голям брой неточности - да вземем за пример това, че работещите в бранша не са били тествани за Ковид-19; или пък това, че здравните управляващи не са обърнали съществено внимание на инфектираните, които не демонстрират типичните признаци на заболяването.

Междувременно управляващите започнаха по-строги ограничения и броят на инфектираните стартира леко да спада. Министър-председателят Стефан Льовен разгласи, че ще бъдат усъвършенствани изискванията в обществените заведения, само че не загатна никакви елементи. Никой обаче очевидно не се усеща персонално виновен за това, че коронавирусът се развилня из шведските старешки домове.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР