Швеция и Финландия официално ще станат членки на НАТО във

...
Швеция и Финландия официално ще станат членки на НАТО във
Коментари Харесай

Швеция и Финландия ще подпишат другата седмица протокол за присъединяване към НАТО

Швеция и Финландия публично ще станат членки на НАТО във вторник. За тогава е планувано формалното сключване на протоколите за присъединение. Както от двете страни, по този начин и от Алианса прецизираха, че решението към този момент е взето и следва единствено официална стъпка.

Президентът на Русия Владимир Путин и през вчерашния ден се закани, че в случай че двете нови членки на НАТО разположат на своя територия бойни елементи или военна инфраструктура, Русия ще отговори. Той сподели, че НАТО имал „ имперски амбиции”.

Въпреки желанията на Русия, двете скандинавски страни уверено се отхвърлиха от неутралитета си в областта на защитата. Те влязоха рекордно бързо в НАТО.

„ Това е един от тези исторически дни, които имаме в обилие през тази пролет, само че не прекатурва всичко с главата надолу, нито го прави черно, нито бяло. Защото би трябвало да имаме поради, че десетилетия наред, и по-специално през последното десетилетие, Финландия е работила за възстановяване на съдействието, за усилване на партньорството с НАТО, за двустранно съдействие със Съединените щати, с Обединеното кралство”, изясни президентът на Финландия Саули Нийнистьо.

„ Поканата ни да се присъединим към НАТО е още една значима стъпка към пълноправно участие. Но ние към момента не сме стигнали там. Всички 30 Народното събрание ще би трябвало да ратифицират съглашението и това ще отнеме известно време, ние го знаем. Искам да кажа огромно благодаря на всички страни, които ни дадоха гаранции за сигурност по време на този развой, не на последно място - на нашите скандинавски другари. Така че благодаря ви за това и в този момент можем дружно да укрепим сигурността в нашата част от света”, акцентира министър-председателят на Швеция Магдалена Андерсон.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР