Шведът Себастиан Грийнууд, който през 2014 г. създава криптовалутната измама

...
Шведът Себастиан Грийнууд, който през 2014 г. създава криптовалутната измама
Коментари Харесай

Съоснователят на OneCoin Себастиан Грийнууд е осъден на 20 години затвор в САЩ

Шведът Себастиан Грийнууд, който през 2014 година основава криптовалутната машинация OneCoin дружно с българката с немски паспорт Ружа Игнатова, беше в Съединени американски щати на 20 години затвор. Присъдата идва пет години откакто той бе арестуван в дома си в Тайланд и екстрадиран по искане на американските управляващи и към девет месеца откакто се призна за.

Според изказванията на прокуратурата той е получавал по 5% от месечните продажби на OneCoin на всички места по света, като до края на 2016 година сумата е била над 200 млн. $, а общо е надхвърлила 300 млн. $. Затова присъдата включва и конфискация на тази сума от него, въпреки в материалите по делото да се изяснява, че огромна част от парите са пръснати през годините по разточителен живот, яхти, парцели и други, като Грийнууд няма надзор над огромна част от тях.

Според прокуратурата само повече от него от измамата се е обогатила Ружа Игнатова, която продължава да е в неопределеност, откакто изчезва преди съвсем шест години и е с оповестена премия 100 хиляди $ за информация, която може да докара до задържането й. Между 0, 30 и 60
Реклама
До дело против Грийнууд по този начин и не се стигна след самопризнанията, само че имаше три обвинявания за машинация и пране на пари. Всяко от тях той би носил оптимално наказване от по 20 години затвор, тъй че сумарно оптималната му присъда можеше да е до 60 години, което поради че той е на 46 година щеше дейно да значи доживотна присъда.

В своето юристите му желаеха от съдията да му присъди единствено към този момент излежаните 5 години, като вероятно да бъде екстрадиран и подложен на домакински арест в Швеция. Те обосноваваха това с тежките условия, в които е бил в арестите в Тайланд и в Манхатан, като са показани писма и видеообращения от родственици. Грийнууд има и четири деца - две от брак с някогашната си брачна половинка в Швеция и две от връзки в Тайланд и Панама.

В отбрана му се акцентира работата му преди OneCoin във фамилната компания на родителите му, като обаче се пропущат присъединяване му в предходни мултилевъл маркетинг измами. Реално неговият опит в построяването и привличането на мрежи от продавачи е основен за триумфа и бързото разгръщане на понци-схемата на OneCoin, чиито вреди надвишават 4 милиарда $, а пострадалите доближават 3.5 млн. души.

В отговор прокуратурата на Южния регион на Ню Йорк присъда за " една от най-големите финансови измами ", разследвани от нея, евентуално втора по мярка на вредите след пирамидата на Бърни Мейдоф (осъден на 150 години, като почива на 82 години). Там обаче броят на жертвите е доста по-ограничен, а също така и към 90% от средствата са възобновени, до момента в който при OneCoin няма изгледи това да се случи. Обвинението прави паралели и с други знакови проблеми като WorldCom. Нейният изпълнителен шеф Бърнард Еберс получава 25 години затвор, макар че компанията е законна, а той единствено е заблуждавал вложителите за финансовото й показване и вредите са по-малки - към 2 милиарда $. При това при произнасянето на присъдата той е на 63 години.
Реклама
Друг любопитен нов документ, оповестен от прокурорите, са поздравления за новата 2015 година, които си разменят по мейл, които хвърлят спомагателна светлина на техните взаимоотношения и функции в зората на OneCoin. Тя назовава колегата си " злия брат, който в никакъв случай не съм имала " и се подписва като " Ружа, която ти трансформира в Криптокралица ".

Като извънредно прокурорите обосновават настояването си с това, че Грийнууд би трябвало да получи заслужено наказване, с обща предварителна защита (наказанието да послужи като обръщение, което да възспира други измами) и с потребността от съответна предварителна защита (това не е първата му машинация, като също така методичното й обмисляне е добре подплатено с преписка с Игнатова). Съдията Едгардо Рамос при произнасянето на присъдата се базира главно на първите две. Осъдени и избягали

Въпреки че става въпрос за една от най-големите финансови измами в света до момента, успeхите при следствието й и най-много при достигането до присъди са много скромни и осъществени главно в Съединени американски щати. Досега единственият приет за отговорен е американският юрист, който е изпрал към 400 млн. $ от парите на жертвите на OneCoin за Ружа Игнатова. Досега обаче присъдата му не е произнесена.

Иначе има още няколко признали се за отговорни. Сред тях е и братът на Ружа -, който беше арестуван през 2020 година и към момента спомага на прокуратурата, като по тази причина произнасянето на присъдата му се отсрочва. Друг перач на пари и ухажор на Ружа Игнатова - Гилбърт Армента, беше наказан на 5 години затвор - също след признания и подпомагане с управляващите, почнало още преди тя да изчезне.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР