Широка коалиция на партиите, които са за евроинтеграция, макар и

...
Широка коалиция на партиите, които са за евроинтеграция, макар и
Коментари Харесай

Обрат в Скопие: Власт и опозиция обсъдиха "евроинтеграционна коалиция"

Широка коалиция на партиите, които са " за " евроинтеграция, въпреки и без " най-евроатлантическата " партия и писмени гаранции, че България няма да насочва никакви други претенции - такава формула се очерта като допустима на днешната среща на премиера Димитър Ковачевски с водача на опозицията Християн Мицкоски.

Двамата разговаряха, след остра замяна на реплики и взаимни обвинявания, в миг, когато планът за промени в конституцията (за регистриране на българите) би трябвало да бъде изпратен от държавното управление на Народното събрание. За това период няма, само че задачата в Скопие е поправките да бъдат признати до есента, защото са основното изискване, с цел да може Северна Македония да стартира договаряния. Затова с чака Събранието да получи плана до десетина дни.

Правителството на Социалдемократическия съюз (СДСМ) и етническия албански Демократичен съюз за интеграция (ДУИ) обаче не разполага с нужните 80 от 120 гласа, с цел да прокара промени в конституцията. Досега ВМРО-ДПМНЕ на Мицкоски бе изрично " срещу " измененията, които били наложени, както той повтаря, под " български диктат ", и упорства първо за избори, защото поправките няма да минат в Народното събрание.

Промяна, само че не и решение

Около днешната среща обаче се видя смяна на тона. Ковачевски твърди, че Мицкоски позволил конституционни промени, водачът на опозицията изяснява, че приема, само че единствено при едно изискване, протегнатата ръка за " необятна коалиция " - концепция, която, по информация на " Дневник ", ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ са обсъждали съществено и по-рано тази година. Този път самодейността, наподобява, е от Ковачевски: " Предложих на Мицкоски... дружно и консенсусно да пристъпим към реализирането на тази стратегическа цел (...) в случай че всички дружно гласуваме, незабавно по-късно да вървим на избори. "

 Между изборите и пътя към Европейски Съюз: Скопие е в задънена улица Между изборите и пътя към Европейски Съюз: Скопие е в задънена улица

Разговорът не значи консенсус за измененията. От него обаче се разбра, че ВМРО-ДПМНЕ позволява те да бъдат направени без опит за предоговаряне с Европейски Съюз, каквито хрумвания се чуваха по-рано. Така разтълкува диалога и самият Ковачевски, съгласно който " твърдата позиция " се трансформирала.

От друга страна, не можело, съгласно Мицкоски, те да се реализират " под български диктат " (всъщност те към този момент са европейско искане с включването им в преговорната рамка предишното лято); трябвало да станат под изискването на ВМРО-ДПМНЕ и да вземем за пример Европейски Съюз да даде гаранции, че ще бъдат изпълнени присъдите против България поради " македонското малцинство " (те нормално са за отвод от регистрация на придвижвания, а не за признание на малцинство).

Мицкоски вижда друго решение: необятната коалиция, която ще се образува, да гласоподава конституционните промени, само че те да влязат в действие едвам когато стартира утвърждението на участието на Северна Македония в Европейски Съюз в парламентите на страните.

 Българите може да влязат в македонската конституция с египтяните и още 4 народа Българите може да влязат в македонската конституция с египтяните и още 4 народа

Алтернативата, защото Ковачевски вижда в отсроченото използване нарушаване на преговорната рамка: предварителни парламентарни избори (наесен, вместо лятото догодина), а до тогава - необятна коалиция. Конституционните промени, при такава догадка, влизат в действие, когато Северна Македония стартира договарянията с Европейски Съюз.

Без водещата албанска партия във властта

Мицкоски сподели след срещата, че му били препоръчани пет министерски кресла. Същевременно той упорства ДУИ - най-голямата албанска партия, която бе и съдружен сътрудник на ВМРО-ДПМНЕ по времето на Никола Груевски - да напусне властта, с цел да влезе той в нея. Подобно болшинство, с гласовете на ДУИ (която поддържа поправките) би стигнало за прокарването им.

Отговорът на ДУИ не закъсня: във " Facebook " външният министър Буяр Османи, знаков кадър на партията, написа, че силата му е подготвена да излезе от властта, в случай че това значи поддръжка на конституционните промени. " ДУИ е готова да поддържа държавно управление без ДУИ, в случай че опозицията поддържа конституционните промени и те встъпят в действие преди образуването на това държавно управление ", Османи. " Европейското бъдеще на жителите е над всичко ".

Османи получи поздравления от ВМРО-ДПМНЕ, в чиято позиция по-късно обаче бе повторена тезата на Мицкоски: " остава ДУИ... да се съгласи за отсрочено използване на измененията до интервала на влизане на (Северна) Македония в Европейски Съюз, откакто се уверим, че няма други условия за македонската еднаквост ".

 В Северна Македония 65% отхвърлят вписването на българите в конституцията В Северна Македония 65% отхвърлят вписването на българите в конституцията

Алиансът на албанците - втората по тежест партия от албанския блок, в миналото съдружник на Мицкоски и несклоняем съперник на ДУИ - съобщи, че няма никакви условия: " Подготвени сме за всичко, единствено да се откри решение да стартираме договарянията ", водачът на Алианса Арбън Таравари. Без коментар са единствено дребните политически партии, които са част от обединението на СДСМ (но бяха отрицателно настроени към предлагането, с което Скопие се задължи да одобри конституционни промени).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР