Шест години след събарянето на склада на ул. Одрин 8

...
Шест години след събарянето на склада на ул. Одрин 8
Коментари Харесай

Обявиха бизнесмени за невинни за събарянето на исторически имот

Шест години след събарянето на склада на ул. " Одрин " 8 предприемачите Александър Николич и Георги Бранеков публично бяха оповестени за почтени по всички обвинявания. Това реши Върховният касационен съд, който е и последната инстанция по делата за вероятно осъществени закононарушения от двамата бизнесмени.

На 28 януари най-накрая е излязло решението на висшите магистрати, с което се удостоверява решението на сътрудниците им от Апелативен съд - Пловдив. Припомняме, че в него Николич и Бранеков бяха оправдани по всички обвинявания. Такова беше мнението и на първоинстанционния състав, напомня Trafficnews.bg. Все още не са ясни претекстовете на Върховен касационен съд, защото няма и оповестен правосъден акт. Магистратите обаче евентуално споделят изводите на предходните две инстанции, които бяха единомислещи за невинността на предприемачите.

За обстоятелствата

На 3 март 2016 година багери влязоха в тютюневият склад " Ориент табако " на ул. " Одрин " 8 и започнаха действия по срутване на постройката. Разрушението бе спряно с жива верига от пловдивчани, които желаеха да запазят това парченце от градската история. След като със заповед на прокуратурата багерите бяха извадени от обекта, а останките бяха обезопасени с висока железна ограда, започнаха борбите в съда. Собствениците на " Одрин 8 " ЕООД Александър Николич и Георги Бранеков застанаха на подсъдимата пейка в Окръжен съд Пловдив. На 17 октомври 2018 година магистратите постановиха оневинителна присъда. Мотивите на съда бяха, че съгласно показаните в съда документие, постройката няма статут на монумент на културата. Апелативен съд - Пловдив удостовери това решение напролет на 2021 година, само че прокуратурата още веднъж стачкува присъдата - този път пред Върховен касационен съд. Решението на висшите магистрати е публично и не послежи на обжалване.

През 2010 година предприемачите са имали контракт с веригата " Хилтън " да повдигнат хотел на същото място. По време на административните и наказателните процеси Александър Николич и Георги Бранеков застъпиха теза, че са имали право да съборят склада, тъй като той не е бил монумент на културата.

Шест години след разрушаването на склада, руините към момента не са разчистени. Бъдещето на " Ориент табако " към момента не е ясно.

За правото

Спорът за събарянето на склада на " Одрин " 8 се трансформира в спор за това дали " Ориент табако " има или няма статут на индивидуален неподвижен монумент на културата. Излиза, че съгласно наказателните сформира постройката няма статут на монумент на културата, само че съгласно административните - има.

Георги Бранеков и Александър Николич бяха упрекнати по тази причина, че са направили писмено закононарушение, представяйки преправен формален документ. Обвинение за закононарушение по работа имаше и някогашният Главен проектант Румен Русев, само че той издъхна няколко месеца откакто бе притеглен като обвинен.

Въпросното уверение е издадено от Националния институт за недвижимо културно завещание, като там е записано, че постройката на ул. „ Одрин “№8, квартал 165, планоснимачен №610 в Пловдив не има статут на единична недвижима културна полезност по Закона за културното завещание и че е „ отвън охранителната зона “ на архитектурно-строителна недвижима полезност „ Тютюнев склад “ на ул. „ Одрин “.

На 27 януари 2020 година Пловдивският Административен съд обаче за следващ път отхвърли жалбата на притежателите на опустошения тютюнев склад на ул. „ Одрин” 8, с която те желаеха съдът да анулира заповедта на началника на РДНСК, с която е спряно разрешението им за градеж.

Припомняме, че заповедта на началника на РДНСК, с която бяха спрени строителни и други действия по парцела, е от 19 август 2016 година. Чрез документа той анулира строителното позволение, издадено на компанията на 15 декември 2010 година и презаверено 2014 година от основния проектант на Община Пловдив.

Тогава в претекстовете си Административният съд уточни, че от събраните по делото доказателства се открива, че постройката освен е част от ансамбъла по ул. “Иван Вазов “ и ул. “Цанко Дюстабанов “, включена в териториалния обсег на Историческа зона „ Филипопол-Тримонциум-Пловдив “, само че и още през 1975 година е оповестена на независим монумент на културата. Впоследствие заради серия от неточности, позволени при правене на документи в Националния институт по монументи на културата и кадастралните проекти на региона, постройката не е разказана като монумент на културата.

Според арбитър Дарина Матеева обаче това не значи, че тя е изгубила смисъла си като исторически обект и напомня, че тълкуването на използваните правила следва да се прави в духа на закона, чиято цел е да бъде предпазено културното завещание. Според нея премахването на склада е несъвместимо с открития статут на недвижима културна полезност и прави неналичието на координиране с Министерството на културата на издаденото в тази връзка позволение за градеж и утвърдени капиталови планове, е противоречие със закона.

По тази причина съдът взема решение, че има несъответствия и нарушение на императивни правила на закона, заради което издаденото позволение за градеж е „ административен акт, с издаването, на който законността е накърнена коренно, заради което същото е нищожно”.

Дела имаше и за подсилване на постройката, като през лятото на 2021 година Върховен административен съд излезе с решение притежателите да укрепят склада.

Само преди два месеца експертите от Инспектората за запазване на културното завещание към Министерството на културата излявзоха с констатация - " Емблематичният склад „ Ориент Табако” е в тежко положение и пред самосрутване ".

Експертът арх. Слави Славов е посетил обекта в края на октомври и е установил, че притежателите – компания „ Одрин 8” ЕООД, редовно не са изпълнили отговорностите си да опазят и поддържат постройката в положително положение. Не са изпълнили заповед на кмета на Пловдив за укрепването и обезопасаването ѝ.

“Налице е редовно несъблюдение на отговорностите на притежателите на постройката – недвижима културна полезност, намираща се на ул. ”Одрин” 8 в гр. Пловдив, за полагане на нужните грижи за нейното запазване, предпазване и поддържане в положително положение. Те не са подхванали ограничения за осъществяване на Заповедта на кмета на Община Пловдив, издадена на съображение чл.73, ал.3 от ЗКН, макар експлицитното напътствие, че обжалването по реда на Административнопроцесуален кодекс не стопира осъществяването ѝ”, написа в документа.

Дали има наложена санкция и в какъв размер е тя, обаче остава неразбираемо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР