Шефът на руското вътрешно ведомство Владимир Колоколцев сложи снощи точка

...
Шефът на руското вътрешно ведомство Владимир Колоколцев сложи снощи точка
Коментари Харесай

Случаят Голунов: делото е закрито, но въпросите остават

Шефът на съветското вътрешно ведомство Владимир Колоколцев постави нощес точка в породилото най-голяма шумотевица дело в страната в последните години. Министърът съобщи персонално, че Иван Голунов, проверяващ публицист от изданието " Медуза ", не е забъркан в наркотърговия, отбелязва " Комерсант ". Изданието обаче предизвестява: " Делото е закрито, само че въпросите остават ".

Властите в Русия отдръпнаха през вчерашния ден обвиняванията против Голунов, задържан в четвъртък и подложен след това под домакински арест. Според московската полиция у него и в квартирата му са били открити опиати. Журналистът не се призна за отговорен, видни персони в Русия осъдиха ареста му, започнаха митинги в негова поддръжка, а специалисти оповестиха, че в пробите, взети от него, не са открити следи от наркотични субстанции, показаха съветски медии.
 БГНЕС
След оневиняването на Голунов вътрешното министерство не изясни от кое място са пристигнали следователно конфискуваните от журналиста пакетчета със неразрешени субстанции, само че даде обещание оставката най-малко на двама генерали от столичното ръководство, показва " Комерсант ". Според представени в публикацията адвокати на подсъдимата пейка би трябвало да бъдат пратени в този момент чиновниците, задържали Голунов.

Правозащитници и прависти са на мнение, че породилата дискусия история би трябвало да стане мотив за усърдно инспектиране на всички престъпни каузи, свързани с опиатите, и за преразглеждане на прекалено суровото законодателство в Русия. Политолози считат, че основна роля в освобождението на журналиста е изиграло публичното мнение, прибавя изданието.-->

Стотици и хиляди хора дадоха принос за освобождението на Голунов, напомня " Новая газета ". Те стояха по митинги, даряваха пари за юристи, записваха видеообръщения към читателите на техни блогове, разгласиха текстове в медиите, писаха в обществените мрежи. Ключов принос бяха синхронните дейности на три бизнес всекидневника - " Ведомости ", " Комерсант " и " РБК ", излезли на 10 юни с идентични уводни страници в поддръжка на Голунов.

" Това бе удар с чудовищна мощ: акцията на вестниците съответства с приключването на Петербургския стопански конгрес ", акцентира изданието. Връщайки се от форума, съветските ръководители от всички нива желаеха да почетат в самолета нещо за своите триумфи в развиването на родната стопанска система. А вместо това прочетоха каква правна и обществена система са построили през годините на непоклатимост в Русия - цялостно беззаконие за едни и безотговорност за други, написа опозиционният вестник.
 БГНЕС
" Ако съдим по събитията от идващия ден, вълната, вдигната от публицистите, е стигнала до самия връх и там някой е дал команда нещата да приключат ", изяснява " Новая газета ".
" Медуза ", където работи Голунов, помества първия му коментар след освобождението. " Моралните вреди за мен ще бъдат обезщетени, в случай че сходно нещо не се случи към този момент с никой различен ", декларирал журналистът, допълвайки, че ще продължи своята работа.

" Ведомости " коментира " за какво освобождението на един публицист не взема решение казуса ". Делото против Голунов в действителност е завършено, само че делото против системата, в която е станало допустимо такова безвластие, едвам стартира - инак сходни каузи неизбежно ще се появяват още веднъж и още веднъж. Законът би трябвало да се съблюдава от всички и за всички - едвам тогава успеха ще е дефинитивна, написа всекидневникът.

Според него делото против журналиста надали е изфабрикувано единствено от двамата високопоставени служители на реда, чието уволняване ще желае от президента вътрешният министър. Замесените " очевидно са повече и би трябвало да бъдат осъдени всички, трансформирали (…) в призрачен сън пет дни от живота на един почтен човек ". При това съветската полиция не злоупотребява единствено с " наркотичните " членове от престъпния кодекс, щом й се наложи да " да усъвършенства " статистиката за активността си или да накаже несгоден някому човек. Използват се и обвинявания в измами, в екстремизъм, даже в детска порнография, се споделя в материала.
 Gulliver/Getty Images
" Дезинфекцията " и промяната на правоохранителната система в Русия е извънредно значим, само че сложен и нескончаем развой, който визира ползите на голям брой хора във властта и отвън нея. Съпротивата ще е мощна, акцентира " Ведомости ". В случая с Голунов " към този момент е абсолютно явно единствено едно: властта през цялото време, на всички равнища правеше всичко зависещо от нея, с цел да обясни дефинитивно тази история. При което бе обезпечена цялостна неприкритост ", декларира официозът " Росийская газета ". " На този декор наподобяват най-малкото необичайно изказванията на някои уредници на шествие в поддръжка на Иван Голунов, които все пак отново приканват хората да излязат на улицата през днешния ден и по този начин ги предизвикат да правят противоправни дейности ", прибавя вестникът.

Самият Голунов съобщи, че няма да се включи в неразрешената акция в негова поддръжка, осведоми " Известия " наред с други издания. Междувременно московската градска администрация позволи протест в поддръжка на журналиста в неделя, 16 юни, на бул. " Андрей Сахаров ", показва " Независимая газета ". Изданието цитира иронични мнения в обществените мрежи, припомнящи по-предишни митинги против съветската власт на булеварда, кръстен с името на видния руски отстъпник.

Безпрецедентният от 2011 година гърмеж на публичното отвращение поради ареста на проверяващия публицист Иван Голунов по отношение на безочливо и изключително повърхностно фалшифицирано обвиняване сподели много ясно, че системата за държавно ръководство, построена за 20 години от Владимир Путин, наближава своя свършек, установи " Ежедневний вестник ".
 
Реакциите в международните медии
 
Снемането на обвиняванията против съветския проверяващ публицист Иван Голунов е извънредно необичаен случай на отстъпки от страна на властта, съответстващи на степента на недоволството и мобилизацията на гражданското общество , написа френският вестник " Монд ". Все още обаче не е ясно дали оповестените наказания ще бъдат придружени от действителна смяна на полицейските способи. Скалъпените обвинявания в наркотрафик са част от злоупотребите, от които постоянно се оплакват правозащитници, отбелязва френското издание.

Опитът на съветските управляващи за показване на подправени обвинявания против Голунов го трансформира в воин, написа в публикация за английския " Гардиън " Алексей Ковальов, редактор в осведомителния уебсайт " Медуза ", за който работи арестуваният публицист. От уикенда насам неговият случай завладя съзнанието на страната и в събота той беше най-популярната персона в обществените медии, измествайки президента Владимир Путин.

Със задържането на почитан и харесван публицист могъщите съветски сили за сигурност наподобява стигнаха прекомерно надалеч - което значи, че след съвсем две десетилетия ръководство на Путин властта на страната към момента има граници, написа в. " Вашингтон пост ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР