Шефът на британското контраразузнаване МИ-5 Кен Маккалъм заяви, че по

...
Шефът на британското контраразузнаване МИ-5 Кен Маккалъм заяви, че по
Коментари Харесай

Шефът на МИ-5: С изгонването на дипломати нанесохме тежък удар върху руското разузнаване

Шефът на английското контраразузнаване МИ-5 Кен Маккалъм съобщи, че по време на войната сред Русия и Украйна на съветската разследваща мрежа зад граница е нанесен най-тежкият удар в актуалната история . В същото време Маккалъм означи, че Англия би трябвало да бъде подготвена за експанзия от Русия още доста години, цитира думите му Руската работа на Би Би Си.

В годишен отчет за заканите, пред които е изправено Обединеното кралство, ръководителят на контраразузнаването сподели, че повече от 600 чиновници на съветското посолство са били експулсирани по целия свят, от които съгласно него повече от 400 евентуално са шпиони . " Това нанесе най-стратегическия удар на съветското разузнаване в обозримата европейска история ", сподели Маккалъм.

23 съветски шпиони, работещи под дипломатическо прикритие, са експулсирани единствено от Обединеното кралство , сподели шефът на МИ-5. Освен това на повече от 100 руснаци, с които Москва възнамеряваше да размени дипломати, отпътували за родината им, бяха отказани дипломатически визи от съображения за национална сигурност . " Не можем да бъдем самодоволни ", добави шефът на английското контраразузнаване, " би трябвало да сме готови за открита или скрита съветска експанзия против Англия през идващите години ".

Според шефа на английското контраразузнаване Русия ще продължи да съставлява за Англия както загадка опасност под формата на шпионаж и хакерски атаки , по този начин и явна под формата на съзнателно повишение на цените на силата и целенасочена дезинформация на популацията. " Те ще продължат да нанасят удари ", предизвести той.

Заплахи от Иран и Китай

Сред страните, представляващи опасност за английската сигурност, Маккалъм, както и в предходни години, уточни Иран и Китай. МИ-5 е идентифицирала минимум 10 евентуални опита на Иран да отвлече или убие английски жители или поданици на Обединеното кралство тази година, сподели британецът. От миналогодишния отчет насам са осуетени още 8 терористични офанзиви в финален стадий на развиване.

Още предходната седмица английската полиция предизвести редица ирански публицисти, живеещи и работещи в страната, за евентуална опасност за живота им. Маккалъм сподели в тази връзка, че МИ-5 работи в тясно партньорство със своите сътрудници вкъщи и в чужбина, с цел да предотврати " изцяло неприемливи действия ". В същото време той напомни, че Иран е подготвен на сходни " безразсъдни дейности " в цяла Европа.

Друго " огромно и постоянно предизвикателство ", съгласно шефа на МИ-5, остава Китай, който не се колебае в средствата да преследва съперниците на режима, а от време на време и да ги сплашва. Като образец той уточни скорошен случай, при който член на продемократичното придвижване е бил атакуван в китайското консулство в Манчестър.

" Виждаме от ден на ден и повече признаци на този тип репресии ", сподели шефът на МИ-5, добавяйки, че това надвишава отчетите за по този начин наречените полицейски сектори, основани от Пекин в чужбина. Тези офиси, публично предопределени да оказват помощ на китайските жители с административни въпроси, съгласно някои информации оказват напън върху несъгласните с режима и ги принуждават да се върнат в родината си под разнообразни предлози, в това число изнудване.

" Няма да толерираме заплашването и издевателството на английски жители или тези, които са избрали Англия за собствен дом ", сподели в тази връзка Маккалъм.

Още през януари МИ-5 издаде извънредно предизвестие за опитите на Китай да повлияе на английската политика. Според шефа на контраразузнаването китайските разследващи организации не са се отказали от опитите си да въздействат върху публичния живот в страната , в това число вербуването на евентуални сътрудници, които занапред стартират своята социална или политическа кариера, като членове на локалните препоръки или претенденти за парламент.

Атаки и оръжия, направени с 3-D принтери

Тероризмът остава сериозна опасност, макар че съгласно Маккалъм този проблем към този момент не е толкоз изострен , колкото беше преди няколко години.

От 2017 година МИ-5, взаимно с полицията, е предотвратила 37 терористични офанзиви, които са били в финален стадий на осъществяване и са били готови както от ислямисти, по този начин и от крайнодесни екстремисти , сподели ръководителят на ведомството. Последните интензивно употребяват сътрудници на въздействие по света и популяризират тайни теории.

МИ-5 също следи по какъв начин някои интернационалните терористични групи се пробват да се реорганизират, сподели Маккалъм. Разузнавателните организации също търсят способи за решение на извънредно сложния проблем със самотните терористи, които са доста сложни за идентифициране и попречване на осъществяването на техните проекти.

Той също по този начин загатна, че неговият офис вижда нарастване на опитите за придобиване на огнестрелни оръжия, в това число основани на 3-D принтери.

Източник: News.bg
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР