Северна Корея е изпробвала ракета, която може да се превърне

...
Северна Корея е изпробвала ракета, която може да се превърне
Коментари Харесай

Хиперзвукова технология на Пхенян заплашва мира на Корейския полуостров

Северна Корея е тествала ракета, която може да се трансформира в едно от най-бързите и най-точни оръжия в света - с капацитет да бъде снабдена с нуклеарна бойна глава.

В неделя режимът на Ким Чен Ун сполучливо изпита хиперзвуков летателен уред, изстрелян нагоре благодарение на мотори с твърдо гориво, оповестява държавната Корейска централна осведомителна организация (KCNA), отбелязвайки, че това е четвъртото сходно тестване на Пхенян и първото, което евентуално може да промени играта в областта на методите на задвижване и подвижността на сходен вид установки.

Тестът е имал за цел да " ревизира характерностите на плъзгане и маневриране на хиперзвукова управляема бойна глава със междинен обхват на деяние и надеждността на новоразработените многостепенни мотори с висока двигателна сила на твърдо гориво ", разкриват още от KCNA, представени от CNN.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея (JCS) разяснява, че ракетата е прелетяла към 1000 км, преди да се приземи във водите край източния бряг на Корейския полуостров в неделя следобяд, като прибавя, че изстрелването е било очевидна провокация, която " съществено заплашва мира и сигурността на Корейския полуостров ".

Според специалистите ракетите с хиперзвуково задвижване теоретично могат да летят със скорост, неведнъж превишаваща тази на звука, и да бъдат доста маневрени по време на полет, което ги прави съвсем невъзможни за събаряне.

Пхенян за първи път тества хиперзвукова ракета на 28 септември 2021 година, след което направи още две тествания при започване на януари 2022 година Според южнокорейските военни обаче пробата в неделя е посочил скок в севернокорейската технология.

" Тестваните през 2022 година ракети бяха изстреляни благодарение на течно гориво. Този път Северна Корея твърди, че е употребила твърдо гориво ", изяснява Ли Сунг-джун, представител на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея.

В съпоставяне с аналозите си с течно, ракетите с твърдо гориво са по-стабилни и могат да бъдат премествани по-лесно, с цел да се избегне откриването им преди изстрелването, което пък може да бъде осъществено в границите на няколко минути след разполагането им, подчертават още специалистите.

Ако Северна Корея успее да създаде и разположи хиперзвуково оръжие, съгласно анализаторите това може даже да промени военното уравнение в района.

" Пхенян реализира прогрес във връзка с опциите, ориентирани към превъзмогване на противоракетната защита на американските бази и съдружниците на Съединени американски щати в района, като създава по-маневрени бойни глави, както и ракети с твърдо гориво, които са по-лесни за напредване и изстрелване в къси периоди ", показва пред CNN Лейф-Ерик Если, професор в университета Ehwa Womans в Сеул.

Но и след предходните проби на хиперзвукови летателни апарати не липсват сходни оценки.

През 2021 година Лионел Фатън, доцент в Webster University в Швейцария и откривател към японския Meiji University, също е безапелационен: " Ако това е правилно, то значи, че сегашните южнокорейски и японски системи за противоракетна защита стават съвсем безсилни ".

Тези системи са предопределени за отбрана от балистични ракети, които се спускат към задачите си от доста по-големи височини, в сравнение с хиперзвуковите.

" Хиперзвукова ракета, която може да порази усъвършенстваните системи за противоракетна защита, трансформира разпоредбите на играта, в случай че към нея е прикачена нуклеарна бойна глава ", счита и Дрю Томпсън, някогашен чиновник на Министерството на защитата на Съединени американски щати и гостуващ старши теоретичен помощник в Lee Kuan Yew School of Public Policy към National University of Singapore, през 2021 година

След изстрелването тогава KCNA афишира, че създаването на " стратегическото " оръжие е една от петте " първостепенни задания на петгодишния проект " за защита на Северна Корея.

Как работи хиперзвуковото оръжие

Подобно на балистичните, хиперзвуковите оръжия се изстрелват с ракети високо в атмосферата. Но до момента в който бойната глава на балистичната ракета значително се задвижва от гравитацията, откакто стартира да се спуска към задачата си от височина до 1000 км, хиперзвуковите се гмуркат назад към Земята по-рано, преди да изравнят траекторията на полета си. По този метод те летят единствено на десетки километри над земята.

След това оръжието употребява вътрешни навигационни устройства, с цел да прави корекции на курса и да се придържа към задачата, до момента в който се движи със скорост до 12 пъти по-висока от скоростта на звука.

Родерик Лий, шеф на изследователския отдел в China Aerospace Studies Institute към American Air University, разяснява през 2021 година, че траекторията на полета на хиперзвуковите оръжия на по-малка височина значи, че те остават под радарите за по-дълъг интервал от време, а „ това прави нещата в действителност комплицирани за бранителя ".

Смята се, че единствено две страни разполагат с разгърнати хиперзвукови ракети: Китай и Русия.

През декември 2019 година Русия заяви, че нейната хиперзвукова ракетна система, известна като „ Авангард “, е влезнала в употреба. В речта си пред съветския парламент през 2018 година президентът Владимир Путин я дефинира като " на практика неуязвима " за западната противовъздушна защита.

На боен церемониал през 2019 година Китай също сподели своята ракета DF-17, която може да употребява за разрастване посредством хиперзвуков летателен уред. В отчет на Проекта за противоракетна защита към Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, който се базира на американски чиновници в региона на сигурността, се споделя, че DF-17 може да достави бойна глава на метри от набелязаната цел на разстояние до 2 500 км.

Съединени американски щати имат своя лична стратегия за хиперзвукови оръжия. През ноември Военноморските сили на страната разкриват, че в съдействие с НАСА са провели проби, които " показват напреднали хиперзвукови технологии, благоприятни условия и прототипни системи ".

Според отчет от 2021 година на Асоциацията за надзор на въоръженията (ACA) във Вашингтон хиперзвуковите технологии способстват за " разрастваща се конкуренция във въоръжаването, като всички страни бързат с внедряването на новите оръжия, с цел да не бъдат възприемани като изоставащи от останалите в преодоляването на тази област ".

Увеличаване на опасността от Северна Корея

Международната угриженост по отношение на разпространяването на оръжия се ускори през последните месеци с появяването на севернокорейски ракети на бойните полета в Украйна.

По-рано този месец Съединени американски щати обявиха, че на 30 декември и 2 януари Русия е изстреляла в Украйна балистични ракети с дребен обхват, доставени от Пхенян.

" Това е забележителна и притеснителна ескалация на поддръжката на КНДР за Русия ", съобщи представителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

Анализатори поддържат това мнение, като предизвестяват, че потреблението на севернокорейски ракети в Украйна може да даде на Пхенян данни, недостъпни единствено през програмата за тествания, в границите на която през последните няколко години са изстреляни десетки ракети.

" Ще бъде забавно да се види по какъв начин тези ракети се показват в по-оперативна среда и отвън пропагандната машина на Северна Корея, изключително индикациите за точността и употребяваните системи за ориентиране ", споделя Джоузеф Демпси, теоретичен помощник по отбранителни и военни разбори в Международния институт за стратегически проучвания.

Нарастват опасенията, че съдействието на Москва с Пхенян ще се ускори още повече, защото севернокорейският външен министър Чое Сон Хуи е на публично посещаване в Русия тази седмица.

Руското външно министерство заяви в неделя, че Чое ще организира " договаряния " с съветския външен министър Сергей Лавров.

Освен че е добавила севернокорейски ракети към арсенала си, Русия е внесла и над 1 млн. артилерийски снаряда от Пхенян, съгласно Националната разследваща работа на Южна Корея.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР