Сериозен скок при жалбите от потребителите на застрахователни и други

...
Сериозен скок при жалбите от потребителите на застрахователни и други
Коментари Харесай

Рекорден ръст на жалбите срещу застрахователи

Сериозен скок при жалбите от потребителите на застрахователни и други небанкови финансови услуги. Това регистрира през вчерашния ден (27 ноември) Владимир Савов - новоназначеният член в Управителния съвет на Комисията за финансов контрол (КФН), който особено ще дава отговор за жалбите и ще проучва какви ограничения би трябвало да се подхващат.
По думите му до момента в КФН са постъпили 1500 недоволства и сигнали, до момента в който през последните две години са били по към 1300.
90% от сигналите идват от консуматори, които са недоволни от полученото обезщетение по автомобилната си застраховка, включително и Гражданска отговорност, съобщи Савов. Много дребна част били недоволствата по застраховки " Живот " и " Болест ", а в последно време зачестили и тъжби, в това число и от чужбина, от недобросъвестни капиталови медиатори. Масово проблемите идвали от така наречен малък шрифт в договорите, които пострадалите са подписали, без да огледат изискванията.
" Затова внимавайте какво подписвате ", посъветва Владимир Савов. Той обясни, че КФН няма право да взима отношение за размера на компенсациите, а може само да следи дали поднадзорните компании - застрахователи, брокери, пенсионни фондове, капиталови медиатори, съблюдават законите и вътрешните правила, утвърдени от регулатора. " Ако има нарушавания на тези правила, КФН постанова наказания, въпреки това да не оказва помощ на съответната тъжба. Когато има спор за компенсацията, ние нямаме различен избор, с изключение на да насочим жалбоподателя към помирителната комисия в Комисията за отбрана на потребителите или към съда ", добави той, представен от в. " Сега ".
Ръстът на недоволствата може да се изясни и с развиването на пазара на застрахователни услуги, само че с броя на жалбите КФН оправда потребността от по-засилен надзор с повече на брой и по-добре платени специалисти. Ръководството на комисията даде през вчерашния ден първата си конференция в актуализирания си състав след признатите от Народното събрание законови ремонти, които фрапантно завишават таксите, които бизнесът ще заплаща, с цел да бъде надзираван.
Догодина КФН ще ускори надзора върху застрахователните брокери и разпространяването на застрахователните артикули, разгласи зам.-председателят Ралица Агайн, която ще продължи да дава отговор за застрахователния контрол. Комисията ще назначи още специалисти, като се надява с нараснали заплати от следващата година да притегли качествени експерти. В момента в бранша има към 400 застрахователни брокери и съвсем 20 000 застрахователни сътрудници и за всички тях дават отговор единствено няколко души в комисията, уточни Агайн.
Трайно се е повишил обсегът на застрахованите с Гражданска отговорност коли - покритието към този момент е 98% след измененията в края на м.г. в Кодекса по обезпечаване и ограниченията на Министерство на вътрешните работи по дерегистрацията на моторните транспортни средства без Гражданска отговорност. Това е предиздвикало доста притежатели да сключат полици и в този момент броят на застрахованите коли е рекордно висок - над 3 милиона. От 12 ноември работи и електронният продан на данни сред Министерство на вътрешните работи и застрахователите. Това давало опция попълването на полиците да не става ръчно от клиента, а данните за него да постъпват в действително време от регистъра на Министерство на вътрешните работи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР