Сенатът в Полша одобри противоречив законопроект, който прави обвиняването на

...
Сенатът в Полша одобри противоречив законопроект, който прави обвиняването на
Коментари Харесай

Полша: Лагерите на смъртта у нас не са полски

Сенатът в Полша утвърди спорен законопроект, който прави обвиняването на поляците в съучастничество с нацистите за Холокоста нелегално, оповестява Би Би Си (BBC).

Законопроектът не разрешава нацистките лагери на гибелта в Полша да бъдат наричани полски .

Наказанията, планувани при неспазване на закона, са санкции и до три години отнемане от независимост.

Вижте лицата на чудовищата на Хитлер

Намериха страховито завещание от доктор Менгеле

Нацистка капсула на времето, открита в Полша, напомня за Третия райх

Законопроектът би трябвало да бъде подписан от президента преди да се трансформира в закон. Той мина в горната камара на Народното събрание с 57 гласа „ за “, 23 – „ срещу “ и двама въздържали се.

Предложението провокира раздор в връзките с Израел през уикенда, защото Израел упреква Полша, че се пробва да промени историята. В неделя

министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху се изрече срещу законопроекта и прикани да бъде анулиран .

„ Силно се опълчвам на това. Не може да се промени историята и Холокоста не може да бъде непризнат “, съобщи той.

Полският президент Анджей Дуда отговори в телевизионно изявление, заявявайки, че не може да стои настрани и че страната му има право „ да пази историческата истина “.

Говорителка на Държавния департамент на Съединени американски щати в сряда също изиска от полското държавно управление да премисли законопроекта, заявявайки, че Съединени американски щати са загрижени, че законодателството може да подкопае свободата на словото в страната и да провокира по-нататъшно дипломатическо разделяне.

Полша беше атакувана и окупирана от нацистка Германия по време на Втората международна война. Милиони от нейните жители бяха убити, в това число три милиона полски евреи в Холокоста.

Страната от дълго време възразява против потреблението на изречения като „ полски лагери на гибелта “, които допускат, че полската страна по някакъв метод споделя отговорността за лагери като Аушвиц .

Лагерите са издигнати и експлоатирани от нацистите след нахлуването им през 1939 година

Полското държавно управление съобщи, че законопроектът не е предопределен да ограничи свободата на научните проучвания или да разисква Холокоста, а да отбрани името на страната в чужбина.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР