Десетки хиляди хора в бившата съветска република излязоха на демонстрации

...
Десетки хиляди хора в бившата съветска република излязоха на демонстрации
Коментари Харесай

Грузинското правителство заплаши протестиращите с масови арести

Десетки хиляди хора в някогашната руска република излязоха на демонстрации против законопроекта за задграничните сътрудници. Критиците споделят, че държавното управление го е изготвило по модела на съветския закон за задграничните сътрудници и че цели посредством новото законодателство да пречи на работата на самостоятелни сдружения и медии.

" Бих желал да предупредя всички членове на радикалните опозиционни групи, че ще би трябвало да дават отговор за своите актове на принуждение пред съда ", предизвести министър председателят Иракли Кобахидзе.

Министърът на вътрешните работи Вахтанг Гомелаури беше още по-категоричен: " Блокирането на обект от особена значимост се санкционира с до четири години затвор ", предизвести той. " Ще използваме този член (от закона) против всеки, който нарушава закона, без изключение ".

Властите показват стачкуващите, най-вече младежи, като нападателни тълпи, отбелязва Агенция Франс Прес.

От своя страна проевропейската президентка Саломе Зурабишвили, която е в спор с държавното управление, прикани стачкуващите да бъдат бдителни. " Искам да се обърна към вас, с цел да знаете. Има проекти, които в действителност няма да проработят, само че има проекти за образуване на провокации и за въвличането ви в тях ", сподели тя, без да навлиза в детайлности. " Така че запазете висока зоркост ", прикани тя стачкуващите.

Третото и последно четене на законопроекта за задграничните сътрудници, който предизвика всеобщи митинги в Грузия, ще стартира през днешния ден в грузинския парламент, съобщи ДПА, на която се базира Българска телеграфна агенция.

Гласуването в пленарна зала е планувано за на следващия ден, съобщи ръководителят на Народното събрание Шалва Папуашвили.

В Русия голям брой организации и физически лица са обозначени като задгранични сътрудници, което постоянно им основава съществени юридически проблеми, отбелязва ДПА.

Законопроектът е възприеман като средство за политическа принуда и затваряне на устата на критиците, като съгласно стачкуващите той излага на заплаха устрема на Грузия да се причисли към Европейския съюз.

Опозиционните партии в Грузия приканват ръководещите да се откажат от законопроекта.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР