България ще има петима представители в олимпийския турнир по борба

...
България ще има петима представители в олимпийския турнир по борба
Коментари Харесай

Още три квоти за борците ни

България ще има петима представители в олимпийския шампионат по битка в Париж след международната подготовка в Истанбул. В нея олимпийски квоти завоюваха Магомед Рамазанов (86) в свободния жанр, Юлиана Янева (76) при дамите и Айк Мнацаканян (77) в класическия жанр. Още  през 2023 година пръв извоюва квота " класикът " Семен Новиков (87) с бронзов орден на международното в Белград, а на европейския квалификационен шампионат в Баку през април същото стори и Биляна Дудова (62).
За да се бори в Париж, Рамазанов се наложи над международния вицешампион Владимери Гамкрелидзе (Груз) с 5:3, откакто в последните секунди взе победните 2 точки.
Юлияна Янева донесе четвъртата квота, откакто надделя Даванасан Енх Амар (Монг) с 4:1 в полуфинала в Истанбул. Преди това тя записа още 3 победи. На старта българката, спечелила европейска купа и Световната купа в по-долната категория, се наложи над Мартина Кунц (Ав), двукратна №1 в Европа, със 7:5. После преодоля и Кристина Шумова (Рус) с 5:0, а в четвъртфиналите отстрани и европейската вицешампионка Анастасия Шустова (Укр) с 6:2.
Мими Христова (68) и Миглена Селишка (50) останаха на победа от визите. Христова падна от международната шампионка от 2019 година Линда Мораис (Кан) с 4:14 в борба за бронза. Селишка пък загуби с механически туш (0:10) против най-титулуваната състезателка в категорията - Мария Стадник. Украинката с азерски паспорт се наложи за 2,18 мин. и ще взе участие на пета олимпиада.
Преди това Христова тушира Ноеми Сабадош (Унг) единствено за 26 секунди. А на четвъртфиналите преодоля и 33-годишната Алена Бережна (Укр), международна и двукратна европейска шампионка, с механически туш (10:0) за 2,43 мин, само че след това отстъпи на 30-годишната китайка Фен Жу, трикратна азиатска шампионка и международна вицешампионка от 2015 година
Бронзовата олимпийска медалистка от Токио 2020 Евелина Николова (57) загуби на старта от Янелис Вердеча (Куба) с 4:15, а съперничката й падна с туш, откакто водеше с 6:2 на Лайолхон Собирова (Узб) 2 минути преди края и не съумя да изтегли българката към репешажите. Селишка също загуби в осминафинал – с 0:10 от Сон Ким (КНДР).
Дебютантката Ирена Бинкова (53) стартира с впечатляващ туш над Зайнеб Чабки (Мар), откакто губеше с 0:4. После обаче загуби с механически туш с 0:11 от Сталвира Орсос, рускиня с маджарски паспорт, която има европейски трофеи и за двете страни.
Айк Мнацаканян (77) стана третият български герой с квота за Олимпийските игри в Париж, след четири трагични победи в Истанбул, Той надигра с 3:1 Маркос Санчес-Силва (Исп), след това надделя Золтан Левай (Унг) с 2:1, а подпечата визата си с триумфи над Паулиус Галкинас (Лит) и Лю Рюи (Кит) откакто завъши битките при 1:1, само че завоюва по аршин.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР