Социалистите на испанския министър-председател Педро Санчес спечелиха регионалните избори в

...
Социалистите на испанския министър-председател Педро Санчес спечелиха регионалните избори в
Коментари Харесай

Социалистите спечелиха регионалните избори в Каталуния

Социалистите на испанския министър-председател Педро Санчес завоюваха районните избори в Каталуния , до момента в който партиите, подкрепящи независимостта, изгубиха позиции, съобщи Би Би Си.

Каталунската социалистическа партия (PSC), ръководена от някогашния испански министър на опазването на здравето Салвадор Ила, реализира обилни триумфи и се трансформира в безапелационен победител.

След като 99% от гласовете са преброени, тя си обезпечава 42 места . Подкрепата за самостоятелност е спаднала до 42% от 49% през 2017 година, сочи статистическият институт на каталунското държавно управление.

В акцията преди тези избори въпросът за връзките на Каталуния с останалата част на Испания беше изтласкан на назад във времето от други провокации , като сушата и жилищната рецесия в района.

Твърдолинейната партия " Заедно за Каталуния " (JxCat) на някогашния районен президент Карлес Пуигдемон зае второ място с 35 места, с което си върна статута на съществена мощ, подкрепяща независимостта на района, и изпревари Каталунската републиканска левица (ERC).

Като цяло обаче националистическите партии изгубиха поддръжка, което значи, че към този момент не управляват районния парламент, което е удар за придвижването за самостоятелност.

Въпреки това през последните години партиите, подкрепящи независимостта, реализираха обилни отстъпки от централното държавно управление и не престават да упорстват за осъществяване на референдум за самостоятелност.

Правителството на малцинството ERC на Пере Арагонес свика предварителни избори, откакто не съумя да събере задоволително поддръжка за приемането на годишния бюджет на района.

Санчес счита, че този резултат е удостоверение за неговата политика в Каталуния - по-специално за противоречивия закон за прошка в интерес на националистите , които са изправени пред съда за сепаратистка активност.

Амнистията, чието приемане в испанския парламент завършва, провокира гневна реакция от страна на десните съперници. Ила приветства резултата като " нова епоха за Каталуния ".

Той съобщи, че измежду факторите, които са обезпечили резултата, " са политиките, провеждани от испанското държавно управление и неговия министър-председател Педро Санчес, на който адресирам моето самопризнание и признателност ".

Законът за амнистията беше изискване за парламентарната поддръжка, която JxCat и ERC оказаха на Санчес при встъпването му в служба, позволявайки му д а образува ново федерално държавно управление през ноември предходната година.

Очаква се Пучдемон, който избяга в чужбина през 2017 година, откакто оглави несполучлив опит за разединение, да се възползва от амнистията и да се завърне в Испания. Той води предизборната си акция от южната част на Франция.

Въпреки успеха на социалистите, на Ила няма да му е елементарно да сформира държавно управление , като се има поради, че евентуално ще се нуждае от поддръжката на ERC и крайнолевия алианс " Комунс Сумар ".

Всеки миг е значим! Последвайте ни ви, за да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР