Сенатът на Франция одобри спорната пенсионна реформа на президента Макрон,

...
Сенатът на Франция одобри спорната пенсионна реформа на президента Макрон,
Коментари Харесай

Френският Сенат одобри непопулярната пенсионна реформа на Макрон

Сенатът на Франция утвърди противоречивата пенсионна промяна на президента Макрон, часове откакто стотици хиляди стачкуващи още веднъж излязоха по улиците, с цел да се опълчват на тактиката, считана за крайъгълен камък на политиката на втория президентски мандат на Еманюел Макрон.    Реформите са признати със 195 гласа " за " и 112 " срещу ". С това пакетът се доближава на крачка от превръщането си в закон, оповестява The Guardian, като прибавя, че нарочна комисия ще създаде окончателния план, който ще бъде показан на Сената и Националното заседание за дефинитивно гласоподаване.    " Тази вечер беше направена значима стъпка с необятното гласоподаване на текста на пенсионната промяна в Сената ", разяснява френският министър-председател Елизабет Борн след гласуването, представена от изданието, акцентирайки, че съгласно нея държавното управление има парламентарна поддръжка, с цел да одобри промените като закон.    Ако обаче това не се случи, Борн има още една опция - тя би могла да се облегне на рядко употребен и доста противоречив парламентарен инструмент, прочут като член 49/3, с цел да прокара законодателството без гласоподаване.    Профсъюзите, които остро се опълчват на концепциите на Макрон, още веднъж излязоха на митинг в събота в устрема си да спрaт влизането в действие на промените, само че протестиращите бяха доста по-малко от предните пъти, прибавя още The Guardian. Въпреки по-малкия брой на протестиращите демонстрациите не минаха без конфликти, като парижката полиция оповестява, че е направила 32 ареста.   

Тази седмица Макрон на два пъти отхвърли апелите за среща с протестиращите, което “много ядоса профсъюзите ", разяснява Филип Мартинес, началник на извънредно левия синдикат CGT. 
" Когато милиони хора са по улиците, когато има стачки и всичко, което получаваме от другата страна, е безмълвие, хората се чудят: Какво още би трябвало да създадем, с цел да бъдем чути? ", споделя той и приканва за референдум за пенсионната промяна.    Според информация на Министерството на вътрешните работи в митингите в цялата страна са се присъединили 368 000 души - по-малко от половината от 800 000-1 000 000, които френската полиция предвиждаше. В Париж в митингите са взели участие 48 000 души, до момента в който прогнозите на управляващите бяха за два пъти повече - 100 000. Също по данни на полицията, на 11 февруари, събота, когато бяха свикани първите огромни митинги, са показали 963 000 души.    Иначе, oсновната мярка, заложена в промяната, е увеличението на минималната възраст за пенсиониране от 62 на 64 години, което мнозина считат за незаслужено по отношение на хората, които са почнали работа млади. Реформите също по този начин ще усилят броя на годините, през които хората би трябвало да вършат вноски, с цел да получават цялостна пенсия. Протестиращите настояват, че дамите, изключително майките, също ще се окажат в неравностойно състояние след новите промени.      Призивите на синдикатите за безсрочни стачки бяха ориентирани към няколко бранша на френската стопанска система, в това число железопътния и въздушния превоз, електроцентралите, терминалите за природен газ и сметосъбирането, напомня The Guardian.     Проучване на публичното мнение, оповестено от телевизионния оператор BFMTV в събота, демонстрира, че 63% от французите утвърждават митингите против промяната, а 54% поддържат и стачките и блокадите в някои браншове. Въпреки това 78% от тях имат вяра, че Макрон в последна сметка ще реализира приемането на промяната. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР