Община инвестира 95 000лв. в актуализирането на плана за опасването

...
Община инвестира 95 000лв. в актуализирането на плана за опасването
Коментари Харесай

Ъпгрейдват планът за справяне с мръсния въздух в Пловдив – какви мерки се предвиждат?

Община влага 95 000лв. в актуализирането на проекта за опасването на чистия въздух в Пловдив. Администрацията е оповестила социална поръчка за правенето петгодишна стратегия за подобряването на качеството на атмосферния въздух в града. Тя би трябвало да застъпи интервала от 2024г. до 2028 година, като дефинира кои са главните замърсители и изготви ограничения за понижаване на нездравословното влияние от тях.
Прочетете още
Програмата би трябвало да бъде изготвяна съобразено с настоящия държавен и европейски правилник за качеството на въздуха, като по-късно ще бъде импортирана в Общински съвет за разглеждане и приемане.

Видно от параметрите на поръчката програмата би трябвало да бъде разграничена на няколко стадия, в които да бъдат разказани всички цели, които ще доведат до по-качествен въздух в Пловдив. В първия стадий на дисперсионно моделиране би трябвало да се проучва замърсяването по главните индикатори – ФПЧ10, ФПЧ2,5, ПАВ, NO2 за интервала до 2028г.. Етап 2 включва правене на фактическия проект за деяние за интервала 2024-2028 година, който на база на осъществена оценка на обстановката би трябвало да разпореди съответни планове за подобряването на въздуха. Трябва да бъдат планувани и периоди за постигането им. 

Фирмата би трябвало да интегрира и системи за доклад и надзор, както и за оценка на резултатите по програмата. Предвидено е в петгодишния проект да бъдат включени ограничения по образуване и контролиране придвижването на автомобилния превоз, който и все още е един от главните замърсители на Пловдив. В това число влиза и въвеждането на зони с ниски емиси, които да лимитират придвижването на цапащи коли в централна градска част. 

Екипите, които ще бъдат прегледани, би трябвало да включват най-малко трима основни специалисти, към чийто учебен ценз и опит в сферата има условия.

Поръчката на 95 000лева, оповестена от зам.-кмета по екология Иван Стоянов, е на стадий събиране на предложения от компании, като на 8 май е последният ден за подаване на документи. Ден по-късно предложенията на претендентите ще бъдат отворени.

Припомняме, че годишният доклад на Община Пловдив сочи, че през миналата календарна година се е следила наклонност по трайно подобряването на качеството на въздуха. Очертава се трайна наклонност към понижаване на нездравословното влияние, а превидяванията на дневна база - понижават. Повече за това какъв въздух дишаме, вижте тук:

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР