ГЕРБ запазва относителния си дял на подкрепа сред гласуващите от

...
ГЕРБ запазва относителния си дял на подкрепа сред гласуващите от
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: ПП-ДБ плаща цената за сглобката, на старта на кампанията за Избори 2 в 1

ГЕРБ резервира относителния си дял на поддръжка измежду гласуващите от 25,4%, само че ПП-ДБ поема най-сериозна вреда от присъединяване в общото ръководство до април 2024 година и губят към 200 000 гласа по отношение на позициите си година по-рано.

Това демонстрират данни от проучване на " Алфа Рисърч " на старта на предизборната акция за избори 2 в 1. То е извършено сред 25 април и 2 май със лични средства на организацията, измежду 1000 пълнолетни жители на цялата страна, в директно стандартизирано изявление по домовете на интервюираните.

Месец преди националния избор социолозите засичат възможност за повтаряне на шестпартийния формат в 50 Народно заседание, само че с отслабен резултат на ПП-ДБ.

Голямото предизвикателство на ГЕРБ на тези избори ще е вотът в София, сподели пред bTV Боряна Димитрова.

Последните избори демонстрираха сериозен отлив на техни гласоподаватели в столицата, които в този момент Борисов пробва да върне с слагането на хора като Йорданка Фандъкова и Георги Георгиев в депутатските листи - и с фокусиране върху проблемите на ръководството на Столична община при Васил Терзиев.

ПП-ДБ се явява " донор " на гласоподаватели към други партии, само че съвсем не притегля гласоподаватели от други партии, сподели още Димитрова. По-ранни гласове за ПП-ДБ в този момент се разпиляват по посока на " Възраждане ", Има Такъв Народ и даже дребна част в ГЕРБ.

Димитрова предизвести, че настоящата картина може да се промени до деня на изборите.

" Възраждане " е сложена на четвърто място след Движение за права и свободи на националните избори, въпреки и с непосредствен резултат. Партията притегля гласоподаватели от други политически сили, само че има и риск от загуба на евентуални гласове в интерес на листи като Има Такъв Народ, " Солидарна България " на Ваня Григорова или " Левицата ".

Малките партии/коалиции под 4-процентовата преграда са надлежно:
Солидарна България - 2,6%Синя България - 2,5%Левицата - 1,9%Български напредък на Стефан Янев - 1,3%
Над 5% от гласовете на хората, които са твърдо решили да гласоподават, ще се разпилеят измежду " други " партии.

Очакваната изборна интензивност за парламентарния избор е към 40%, а за европейските избори - към 35 на 100.



При тях разпределението на позициите не е доста по-различно, като се изключи малко по-високата интензивност измежду подкрепящите ПП-ДБ и вероятността Има Такъв Народ да не успее да вкара евродепутати поради по-високата преграда.

Значение има и невъзможността на част от българите в чужбина да гласоподават за Европейски парламент - включително живеещите в Турция, Съединени американски щати и Англия, което ще се отрази най-много на резултата на Движение за права и свободи за Евроизборите.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР