Секционните комисии няма да сумират резултатите от хартиеното и машинното

...
Секционните комисии няма да сумират резултатите от хартиеното и машинното
Коментари Харесай

Резултатите от хартиеното и машинното гласуване ще се сумират в ОИК, не в СИК

Секционните комисии няма да сумират резултатите от хартиеното и машинното гласоподаване на локалните избори. Това сподели представителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева по Българска национална телевизия.

Изборните протоколи са оптимално опростени.

Сумирането на гласовете ще става в изчислителните пунктове в общинските изборни комисии. Говорителят на ЦИК уточни, че бързината, умората, и непрочитането на методическите инструкции са най-честите аргументи за неточности в протоколите.

" В изчислителния пункт в ОИК, където се търсят грешките на всяка втора или трета комисия, стават опашки ".

Промените в съставите на секционните изборни комисии още веднъж текат в последните дни преди изборите - това е нещо обичайно, изясни Матева. Предвидено е да се заплаща в допълнение за наличие на образование, само че се следят случаи, при които хора, пристигнали на образование, са заменени:

" Това е един сериозен въпрос, за който е належащо съществено объждане в Народно събрание и съгласно ЦИК - смяна. Избирането и назначението на членове на СИК би трябвало да стане съвсем месец преди изборите, което е доста рано ".

Хартиените бюлетини

Масово ще се гласоподава за общински съветници, за кмет на община, а на някои места - и за кмет на кметство.

В София, Варна и Пловдив ще се гласоподава за кмет на община, общински съветници и кмет на регион.

На обособени места в Столична община ще се избират и кметове на кметства, т.е. бюлетините ще бъдат четири

Гласува се със наследник химикал, със знак X или V, отбелязва се единствено една преференция. Имената на претендентите няма да бъдат изписани на бюлетината - кандидатските листи ще бъдат окачени пред секционните комисии.

На машината ще се гласоподава единствено с една карта

Росица Матева направи и проява по какъв начин да гласуваме с машина. На гласоподавателя ще бъде дадена една карта. Има избор дали да гласуваме във всички типове избор или не. На всички устройства първо ще се появи бюлетината за общински съветници, след това за кмет на община и най-после - за кмет на кметство.

Ако гласувате и на трите типа избори, от машината ще излязат три разписки - не бързайте да откъсвате бележката от машината, би трябвало да се изчака звуковият сигнал, разясни Росица Матева. Трите разписки се сгъват настрана една от друга.

Техническото застраховане на видеонаблюдението на броенето е предоставено на " Информационно обслужване ". Там, където няма добра връзка с интернет, би трябвало да има видеозапис, в случай че СИК е присъединила устройството. Росица Матева прикани секционните комисии да прочетат деликатно инструкциите:

" В събота ще получат всички изборни бумаги и материали, в това число и пакетите с устройствата за видеонаблюдение и снимане. Ако инструкциите бъдат прочетени, няма причина да не могат да се оправят с включването. Това е един смарт телефон ".

Говорителят на ЦИК прикани здравното министерство да обясни какво ще се случи с гласоподавателите, които са под карантина поради COVID-19, тъй като ЦИК няма пълномощията да разкрие преносими секции. Минути по-късно министър Христо Хинков съобщи, че тези хора няма да могат да гласоподават.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР