Секторът за добив на естествени диаманти, чийто обем се оценява

...
Секторът за добив на естествени диаманти, чийто обем се оценява
Коментари Харесай

Битката на диамантите

Секторът за рандеман на естествени диаманти, чийто размер се прави оценка на 17 милиарда щ. $, е изправен пред съществени тествания. Основната опасност идва от получените в лабораториите аналози, чийто дял от диамантения пазар към този момент е едвам към пет %. Но пък производството им нараства с по 15-20% годишно, по данни на консултантската компания "Бейн ".

За сметка на това при натуралните диаманти е регистриран спад на продажбите на по-дребните камъни. Световният водач измежду диамантените производители - "Де Беерс ", разгласи този месец, че през януари и февруари е продал скъпоценни камъни на обща стойност 900 млн. щ. $, което е най-ниската им стойност от 2016-а, когато компанията стартира да разгласява данни. През януари цената на по-дребните диаманти е паднала до най-ниското си ниво от 2011-а, оповестява онлайн търговецът PolishedPrices.com. Което смъкна котировките на акциите на записаните на борсата производители на скъпоценната суровина - "Петра даймъндс " и "Маунтин провинс даймъндс ".

Според пазарни играчи от ден на ден бижутери установяват, че могат да получат лабораторно създадени диаманти с по-добро качество и цветове на същата цена като естествените. Индийските майстори пък, които режат и полират скъпоценните камъни, стават все по-предпазливи към натрупването на ресурси от естествени диаманти поради растящото предложение на изкуствени. Удар в сърцето на търговците нанесе и херцогинята на Съсекс - Меган Маркъл, която при започване на годината се появи с диамантени обеци, създадени от синтетични камъни. Накитът е дело на компанията от Антверпен "Кимай ", предлагаща химически идентични диаманти "без негативния обществен и естествен резултат " на добитите с човешка мощ и машини скъпоценни камъни.

В допълнение, новата "порода " лабораторни производители на диаманти подчертават върху по-големите и по-ценни екземпляри. Например компанията от Сан Франциско - "Даймънд фаундри ", подкрепяна от артиста Леонардо Ди Каприо (който се снима в пуснатия през 2006-а филм "Кървав елмаз "), е установила растящо търсене на по-едрите пет-шест каратови камъни. Най-големият създаден от компанията 45-каратов елмаз е за пръстен с цена от 250 хиляди щ. $ по модел на дизайнера на "Епъл " - сър Джонатан Пол "Джони " Айв.

Производителите на естествени диаманти се кълнат, че не са обезпокоени. Йохан Диппенаар - основен изпълнителен шеф на записаната в Лондон "Петра даймъндс ", показва, че лабораторните екземпляри са по-различен артикул за потребителите от естествените и че цените на последните са почнали да се стабилизират след интервал на свръхпредлагане. "Хората скоро ще осъзнаят, че ръчно направените диаманти са технология - споделя Диппенаар. - Това е тъкмо като първия им тв приемник, който е коствал 1000 щ. $ - те би трябвало да са сигурни, че в случай че са търпеливи, ще могат след време да си го купят и за 300 $. Защото технологията е съревнование за най-ниската допустима цена. "

"Де Беерс " също се пробва да се включи в екшъна и през предходната година пусна своя лабораторно създадена диамантена линия, наречена Lightbox. Но през предишния месец основният изпълнителен шеф на 131-годишната компания Брус Клийвър отхвърли, че изкуствените камъни въздействат на цените на естествените. Неговата версия е, че дребните диаманти са поевтинели поради прекомерно огромното предложение, от спада на индийската рупия и компликациите на индийските майстори, режещи и полиращи скъпоценните камъни, да си обезпечат достъп до финансиране. Повече от 90% от изкопаните в света естествени диаманти се обработват в Индия и се полират в град Сурат.

Изкуствените камъни се създават по технология с високо налягане и висока температура или посредством нанасяне на пластове въглерод върху диамантено зрънце. През юли 2018-а щатската Федерална комисия по търговия разшири дефиницията на елмаз, като включи и създадените в лаборатории камъни. Те - по оценка на анализатори на "Ю Би Ес ", могат да доближат до 2023-а 5% от международния пазар на диамантени бижута на стойност 5 милиарда щ. $. Синтетичните екземпляри може да се окажат "значително затруднение пред растежа на търсенето на естествени камъни ", разясниха през предишния месец банкерите и дадоха оценка "продавай " на скъпите бумаги на "Англо Америкън " и на втория по величина производител на диаманти - съветския "Алроса ".

Що се отнася до "Даймънд фаундри ", компанията откри през януари офис в Китай и строи цех в Орегон, който ще създава диаманти с сила от възобновими източници. Компанията цели да усили продукцията си от 100 хиляди карата през 2018-а на 1 млн. карата до края на 2019-а. Всичките камъни ще бъдат изрязани и полирани в Щатите, цените през тази година ще скочат с 19 %.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР