Сектор отбрана през изминалата годинаОкончателно изтегляне от Афганистан, голям авиоинцидент,

...
Сектор отбрана през изминалата годинаОкончателно изтегляне от Афганистан, голям авиоинцидент,
Коментари Харесай

Сектор отбрана през изминалата година

Сектор защита през миналата година
Окончателно евакуиране от Афганистан, огромен авиоинцидент, замразен развой на рационализация на армията. Това се случи в областта на защитата в годината на двата постоянни и двата изключителни избора. И въпреки бъдещето да контрактувано, всичко остава в ръцете на политиците. С предизвестието от отчетите, че продължава отрицателната наклонност към трайна смяна във военния баланс на силите в Черно море в интерес на Руската федерация. А това основава опасности в това число и за България.

Мисиите в Афганистан остават в предишното

Мисията на българските военни в Афганистан остана в историята. След близо 20 години и близо 11 000 военни, последният български контингент се завърна от там. Така 2021-ва година постави точка на една от най- дългите и последната от многочислените задачи на българската войска. След завръщането си полковник Павлин Велков, командирът на последния контингент съобщи: 

„ Твърдо си струваше. Опитът, който закупи българската войска за толкоз доста години, с толкоз доста военнослужещи, които са работили в съдружен формат, отвън територията на страната, е скъп и си заслужаваше нашето присъединяване. Още повече, че приключваме без жертви от тази задача “.

Този добит опит обаче ще си остане за в този момент единствено в България. След Афганистан, страната ни няма различен огромен контингент, макар съществуването на задачи. Военните – някогашни или станали политици обясниха, че това не би повлияло на интереса на младото потомство към армията, която продължи да търси хора с непрекъснато оповестяване на състезания.  

„ Армията предлага доста положителни условия и сега. Но всичко това е на фона на голямата, сериозна, страшна демографска рецесия. Няма фрагменти. Армията не е изключение “,

В три поредни години имаше повдигане на заплатите с по 10 %, само че за следващата година това не е записано.

 Валентин Терзиев

Смъртните случаи в армията

На този декор – серия смъртни случаи белязаха обстановката в армията. Военен от задачата ни Бocнa и Хeрцeгoвинa беше открит мъртъв. Мъртъв беше открит и чиновник на „ Военна полиция “, разследвал навлизане на американски военни в частен парцел до село Чешнегирово по време на обучение. Даниел Митов от ГЕРБ тогава заприказва за прикриване на ликвидиране: 

„ Опитът да се прикрие ликвидиране е методът, по който действа цялата администрация сега, ръководена от президента Радев. Целта е да му се обезпечава непрестанен комфорт, запас и логистична поддръжка, с цел да завоюва втори мандат “. 

Но тези апели идваха в конюнктура на интензивно предизборно говорене.

Другият случай с боен отвори многото въпроси за потребността от нова техника, повече пари и тренираност на военните. За първи път в спокойно време, бойната ни авиация беше приземена. Принудително поради случай по време на обучение. В началото на юни аероплан МиГ-29 се разруши в Черно море, а  47 годишния водач Валентин Терзиев почина.  

„ Надеждите за намирането на нашия водач, майор Терзиев, не са огромни “, заключи тогава служебният министър председател Стефан Янев. Дни по – късно служебният боен министър Георги Панайотов разгласи, че за страдание майор Терзиев не е оживял след случая.  

Почти 20-тина дни военните издирваха черната кутия. Близо три месеца по-късно тя беше разчетена. В Русия. В промеждутъчен отчет, оповестен, с цел да успокои публичното мнение, беше регистрирано, че случаят е зародил след „ пространствена дезориентация " на водача. Отбелязана беше и ролята на ръководството и управлението на стрелбите. Които са оценили „ погрешно риска при маневрата “, като са траяли „ насочването на водача, макар високата скорост на целта “.

Жената до Валентин Терзиев – Димитрина Попова - обаче сподели, че симптом на „ пространствена дезориентация " е неналичието на виновност, на оставки, и на рапорти за овакантяване.  

„ Валентин Терзиев е на 47 години, пенсиониран водач. Всеки един миг може да напусне системата. Пращайки го да се „ образова “ на такова летателно упражнение, с какво той способства за развиването на Военновъздушни сили в България?, попита тя пред медиите.



Дълго време служебният министър Георги Панайотов успокояваше Димитрина Попова, че не става дума за пилотска неточност. Но с цел да се посочат отговорни, трябвало да има и служебна инспекция. Тя нямало да стартира до момента в който документите са в прокуратурата. Прокуратурата дала сигнали, че е добре да се изчака.  

За тази служебна инспекция отминалост няма. Тя ще бъде осъществена “, сподели Георги Панайотов на Димитрина Попова.

„ Документите няма да върнат твоя татко. Но това е нашата специалност. И до момента в който има мъжки момчета като татко ти, които да влизат в самолета, макар, че знаят, че летят малко, че дежурят доста, тая страна ще я има. “

„ Ниe cмe нa бoйния cи пocт 24 чaca в дeнoнoщиeтo. Дoри и хoрaтa дa нe гo виждaт. Пoкaзвaмe, чe бългaрcкитe Вoeннo-въздушни cили нe ca зaгубили cвoитe cпocoбнocти. И се надявам да ги съхраним в бъдеще “ споделяше приживе и Валентин Терзиев, който, по подигравка на ориста, пилотираше водещия изтребител МиГ-29 по време на празника на армията.

Покрай случая Военновъздушни сили споделиха, че за последните 30 години са починали 10 водача. От 1950-та до 90-та година броя е близо 220.

 Комисия по защита в Народно събрание


Проектите за рационализация на армията

Заради политическата обстановка, по плановете за рационализация тази година нямаше изключително придвижване. Новината, че български водач към този момент е направил независим полет на Ф-16 при образованието си в Съединени американски щати не зареждаше с оптимизъм служебния министър на защитата Георги Панайотов. 

„ Ще се наложи да продължим да разчитаме на една основна част от наличните оръжейни системи, създадени в Съветския съюз “, обясняваше той на депутатите.

2023-та година е към момента надалеч за първите два от осемте самолета Ф-16. Догодина чакаме единствено отговор на настояването за нови 8. Догодина ще бъде заложен килът на единия от двата нови кораба на Военноморски сили. Водят се договаряния и за две нови подводници.

Докладът на служебния кабинет за оценката на качествата на армията регистрира, че съществено изостава построяването на пПриоритетната за НАТО тежка механизирана бригада.

В управническата стратегия на бранша беше записано бюджетът за защита да е 2 % от Брутният вътрешен продукт, страната да резервира евроатлантическата си ориентировка, да бъдат приключени плановете за рационализация. Беше контрактувано за нея особено да има специфичен фонд за финансирането й.

А измежду новите моменти беше армията да стане по –зелена с планове за енергийна успеваемост и обещанията за вероятно нов Закон за въоръжените сили и за военния запас, създаване на национална армия и възобновяване на Гражданската отбрана. Всички тези процеси се случиха на фона на апелите за усилване на сигурността по източните граници на НАТО, за усилване на военноморското съдействие в Черно море.

Още по тематиката в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР