Седмици след въоръженото въстание на руската наемническа група Вагнер, което

...
Седмици след въоръженото въстание на руската наемническа група Вагнер, което
Коментари Харесай

”Вагнер” не съществува”: Защо Путин твърди, че има разрив в групата

Седмици след въоръженото въстание на съветската наемническа група " Вагнер ", което разкри пукнатини в съветската система на еднолично ръководство, Кремъл е в пиар атака. Посланието е просто: Руският президент Владимир Путин управлява обстановката, написа CNN.

В изявление за съветския бизнес ежедневник " Комерсант " в четвъртък Путин разказа тричасова среща с командири на " Вагнер ", в това число с водача на групата Евгений Пригожин, единствено няколко дни след несполучливия поход на частната военна компания (ЧВК) към Москва предишния месец.

Путин даде позитивна оценка на срещата, само че направи и едно любопитно самопризнание.

" ЧВК " Вагнер " не съществува ", сподели Путин на въпроса дали " Вагнер " ще бъде непокътната като бойна единица. " Ние нямаме закон за частните военни организации. Тя просто не съществува. "

Путин, който е квалифициран правист, още веднъж повтори изказванието си по време на изявлението: " Няма такова юридическо лице ", сподели той.

От техническа позиция Путин е прав. Член 359 от Наказателния кодекс на Русия не разрешава наемническата активност. Законът гласи, че " набирането, образованието, финансирането или друга материална поддръжка на наемници, както и присъединяване им във въоръжен спор или военни интервенции " носи тежки наказателни наказания.

В изявлението Путин изясни още, че Държавната дума - съветският парламент - би трябвало да прегледа закон за узаконяване на ЧВК, като признава: " Това не е елементарен въпрос ".

Този легалистичен отговор обаче поражда повече въпроси, в сравнение с отговори. До пълномащабното навлизане на Русия в Украйна предходната година Кремъл всъщност отхвърляше съществуването на Вагнер. Това се промени през идващите месеци, защото Вагнер съумя да обезпечи някои алегорични победи за Русия, изключително в яростните боеве към украинския град Бахмут. Държавната телевизия последва образеца, като издигна бойците на Вагнер до статут на рокзвезда.

Но в случай че от самото начало Вагнер е бил механически противозаконна конструкция, кой е разрешил потреблението им? Кой ги е обучавал и екипирал? И кой е одобрил бюджета им?

Това е повече от механически или метафизичен въпрос. В края на краищата самият Путин признава в забележките си от 27 юни пред чиновниците по сигурността, че " издръжката на цялата група " Вагнер " е била напълно обезпечена от страната ", като единствено за интервала сред май 2022 година и май 2023 година държавното управление е отпуснало над 86 милиарда рубли, или към 1 милиарда $, за издръжката на силите на " Вагнер ".

Въпросът е обвързван с освен това от безразсъдния метод на Путин към върховенството на закона. Той служи и като увещание, че Путин е пионерът на един пост-истински свят.

Струва си да напомним, написа CNN, че водачът на Кремъл беше и този, който отхвърли съветските специфични сили - по този начин наречените " дребни зелени човечета " - да са завзели Кримския полуостров от Украйна през 2014 година Едва няколко седмици след окупацията Путин призна, че мъжете в необозначен камуфлаж в действителност са били съветски бойци, а не " локални елементи за самозащита ".

Същото важи и за тайната поддръжка, която Русия оказва на сепаратистите в региона на Донбас в Източна Украйна от 2014 година насам. Кремъл настояваше да поддържа фикцията, че постоянните съветски сили не са подкрепяли сепаратистките републики, макар че Путин с мигане признаваше, че съветското държавно управление е взело участие интензивно в Донбас, в това число с поддръжка за сепаратистите и замяна на пленници.

" Никога не сме казвали, че там няма хора, които се занимават с избрани въпроси, в това число във военната област, само че това не значи, че там участват постоянни съветски войски ", сподели той на украински публицист на годишната си конференция през 2015 година " Почувствайте разликата. "

Шефът на " Вагнер " Пригожин също беше добре прочут с това, че си играеше бързо и свободно с обстоятелствата. Някогашният помощник на Путин дълго време не признаваше, че Агенцията за интернет проучвания - неговата прословута " плантация за тролове " в Санкт Петербург, Русия - е взела участие в намесата в изборите в Съединени американски щати през 2016 година, само че след пълномащабното навлизане в Украйна той приключи тази шарада.

" Никога не съм бил единствено финансист на Агенцията за интернет проучвания. Аз я измислих, аз я сътворих, аз я управлявах дълго време. Тя беше основана, с цел да пази съветското осведомително пространство от хапливата нападателна агитация на антируски разказ от Запада ", съобщи Пригожин през февруари.

И по този начин, каква е задачата на Путин, когато споделя за срещата с Пригожин и командирите на " Вагнер "? Освен че предава на съветската общност посланието, че към момента е на власт, той наподобява основава нов роман: " Добрият " Вагнер (войниците на Пригожин) против " неприятния " Вагнер (самият Пригожин).

В диалога си с " Комерсант " Путин допуска, че е забелязал раздор сред Пригожин и неговите висши командири по време на срещата си с тях в Кремъл.

Според версията, която той съобщи на " Комерсант ", Путин споделил на наемниците, че имат опция да продължат да се бият под управлението на директния си пълководец, офицер, прочут с повиквателната " Седой " ( " Сива коса " ).

" Нищо нямаше да се промени за тях. Те щяха да бъдат ръководени от същия човек, който от самото начало е бил техният същински пълководец ", е споделил Путин на групата, както оповестява " Комерсант ".

" И какво се случи по-късно? ", споделя репортерът на " Комерсант ", който е попитал съветския водач.

" Много хора кимнаха [утвърдително], когато споделих това ", е споделил Путин, съгласно " Комерсант ".

Но съгласно този роман Пригожин не е бил склонен с метода, препоръчан от Кремъл.

" Не, момчетата не са съгласни с това решение ", споделил водачът на " Вагнер ", съгласно Путин.

Предстои да разберем дали Кремъл може да се възползва от този раздор - действителен, фиктивен или композиция от двете. Не е ясно и какво ще създадат редовите членове на Вагнер. Но едностранчивият роман на Путин подсказва, че Кремъл към момента умува по какъв начин тъкмо да се оправи с командира-наемник.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР