Седмица след скандалното изказване на бившия здравен министър д-р Таня

...
Седмица след скандалното изказване на бившия здравен министър д-р Таня
Коментари Харесай

И МУ София реагира срещу изказването на Таня Андреева за ИСУЛ и Александровска

Седмица след скандалното изявление на някогашния здравен министър доктор Таня Андреева във връзка със столични лечебни заведения, Медицинският университет в София е следващата конструкция, която реагира на думите ѝ.

Миналия вторник, 22 март, по време на полемика за кадровия недостиг в здравния бранш някогашният министър на опазването на здравето доктор Таня Андреева съобщи, че в случай че ИСУЛ и „ Александровска “ болница бъдат закрити, „ никой няма да разбере, че ги няма “.

Ден по-късно, а през днешния ден към тях се причислява и МУ София.

„ Категорично заявяваме, че изявлението на доктор Андреева е погрешно, недопустимо и преднамерено. Тя е обществена фигура и работи прекомерно дълги години в бранша, с цел да си разрешава такова отношение към публичното здраве.

Бихме желали да заявим ясно, че това не са лечебни заведения „ на командно дишане “, както ги дефинира доктор Андреева, а са значими болнични, консултативни, научни и просветителни центрове “, се показва в изказването на университета, подписано от неговия ректор акад. Лъчезар Трайков.

„ Не можем да пренебрегнем обстоятелствата във връзка с болничната и доболнична помощ, които са от голяма важност за пациентите в народен мащаб:

Множество клиники, лаборатории и отделения, които са неповторими за страната и такива, които са с максимален потенциал и експертен запас в България;

Многопрофилни незабавни центрове, на които популацията разчита при положение на съществени катаклизми, каквато беше пандемията от Ковид-19. Спешни центрове, които носят загуби, а не облаги на болничното заведение, заради което не са развити в множеството лечебни заведения, изключително в частните;

Единствена опция за лекуване за голям брой пациенти от цялата страна, с тежки болести, които изискват дълъг и безценен болничен престой, който те сами не могат да заплатят “, означават от ВУЗ-а.

В позицията на университета се акцентира още, че хиляди студенти, специализанти и докторанти в региона на медицината, фармацията и здравните грижи разчитат за своята качествена подготовка на тези лечебни заведения. От МУ София показват, че там те се образоват на извънредно високо равнище, учат се и работят в екипите на интернационално приети престижи във всички области на медицината, ръководители на национални медицински научни сдружения, специалисти към препоръки и комисии на Министерство на здравеопазването по разнообразни клинични дисциплини.

„ В двете лечебни заведения нашите млади лекари могат да развиват научна активност, да се включат почтено в интернационалните екипи, да попиват международен опит и да го привнесат в практиката у нас. Това важи с цялостна мощ и за опитните ни и дългогодишни преподаватели, които не стопират да се развиват в научно и професионално отношение, с помощта на наличните в двете лечебни заведения софтуерно съоръжение, експертни мрежи и благоприятни условия за продан на опит по интернационалните планове “, написа още в позицията.

„ В умозаключение, бихме желали още веднъж да подчертаем, че изявлението на доктор Андреева е безусловно недопустимо за нас.

УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ и УМБАЛ „ Александровска “ са академични клинични бази от голямо значение за националната здравна система. А публичното здраве би трябвало да е главен приоритет на всяко здравно лице, каквото е и доктор Андреева. И това е неотменна част от полезностите, които ние в Медицински университет-София поддържаме и на които учим нашите студенти “, приключва акад. Трайков.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР