Седмица след като се завърнаха от посещение в САЩ, ръководителите

...
Седмица след като се завърнаха от посещение в САЩ, ръководителите
Коментари Харесай

ДАНС и прокуратурата внезапно уличиха руски дипломат в шпионаж

Седмица откакто се завърнаха от посещаване в Съединени американски щати, ръководителите на ДАНС и прокуратурата оповестиха, че са разкрили разузнавач в лицето на почитан посланик в съветското посолство в София. След молба от българското външно министерство първият секретар в посолството на Русия у нас е напуснал България в понеделник.

От публично известие на държавното обвиняване стана ясно, че създаването тръгва от сигнал на ДАНС, в който се твърди, че още от септември 2018 година непознат жител събирал информация, представляваща държавна загадка. Веднага по-късно Специализираната прокуратура образувала досъдебно произвеждане за шпионаж.  

" В резултат на извършените бързи дейности по следствието обстоятелствата в сигнала са доказани напълно. Установено е, че фактически от септември 2018 година в продължение на близо година жител на Руската федерация е осъществявал разследваща активност, като е провеждал регулярни тайни срещи с български жители, в това число и с управителен чиновник, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, Европейски Съюз и НАТО ", твърди прокуратурата. Държавното обвиняване открило, че " задачата на срещите е била придобиване с разследваща цел на такава информация, представляваща държавна загадка, в това число и посредством оферти за материални облаги. Установено е, че съветският жител има статут на посланик, упълномощен у нас – първи секретар в посолството на Руската федерация в София ".

От известието по този начин и не излиза наяве по кое време тъкмо ДАНС и по кое време тъкмо прокуратурата са получили съответните информации и за какво не е направено всичко за пресичането на въпросната шпионска активност. Не излиза наяве и кой е българинът, който е издавал информация, и какво тъкмо се е случило с него, дали е арестуван, дали са събрани годни доказателства. От известието не се схваща и дали са предизвестени Европейският съюз и НАТО, че може да е имало пробив в системите им за сигурност и в излъчената от тях информация.

Затова пък прокуратурата изяснява, че във Виенската спогодба за дипломатическите връзки категорично е записано, че „ дипломатическият сътрудник се употребява с имунитет във връзка с наказателната пълномощия на приемащата страна “. Именно поради това и държавното обвиняване спряло наказателното произвеждане против съветския жител, независимо че имало задоволително учредения и доказателства той да бъде притеглен като обвинен.

" Миналия петък основният прокурор Сотир Цацаров уведоми официално министъра на външните работи за откритото в хода на следствието и за дейностите на прокуратурата ", споделя още прокуратурата, само че не изяснява за какво оповестява случилото се със забавяне от три дни.

Минути след известието на държавното обвиняване реагира и външно министерство. " Във връзка с многочислените медийни запитвания по повод прессъобщение на прокуратурата на Република България ви осведомяваме за следното: В петък Министерство на външните работи беше сезирано от прокуратурата на Република България по отношение на дейностите на съветски посланик. От страна на ДАНС бе получена допълнителна информация по случая. При тази обстановка същия ден бе извършена среща с съветския дипломат, на която бяха разисквани въпроси от двустранен интерес, в това число и този. Срещата мина в градивна атмосфера. От българска страна бе отправено искане съветските институции да отзоват своя чиновник до края на деня през днешния ден (понеделник). По информация на Министерство на външните работи въпросното лице към този момент е напуснало територията на Република България, настояват още от външно.

От известията и на прокуратурата, и на външно не излиза наяве за какво всичко това е протекло по толкова мирен метод, откакто всички останали страни всекидневно експулсират жители с дипломатически имунитет, за които са открили, че са правили шпионска активност. България беше една от дребното страни, които не експулсираха съветски дипломати след случая с английските обвинявания за отравяне на Сергей Скрипал. 

Сегашният случай идва единствено дни след като на посещаване в Съединени американски щати бяха и Сотир Цацаров, и неговият заместител Иван Гешев, както и шефовете на ДАНС, външнополитическото и военното разузнаване. Те бяха признати на относително високо равнище, в това число и в Белия дом от консултант на Доналд Тръмп. По време на срещата " Свободна Европа " заяви, базирайки се на свои източници, че прокурорите и хората от специфичните служби са обсъждали шпионския скандал към придвижване " Русофили " и неговия ръководител Николай Малинов. Приоритетна тематика от американска страна било " задграничното зловредно въздействие ", което се свързва с подкрепяни от Кремъл действия на територията на България, твърдеше " Свободна Европа ".

„ На огромния въпрос има ли в България съветски шпиони, отговорът е да, има. Само в съветското посолство те са към 68 души. Извън съветското посолство има над 100 шпиони. Те са може би към 200-300 под пагон, а какъв брой не са под пагон, това е мъчно да се каже. Има такива хора и това би трябвало добре да се знае ". Това съобщи пред Нова тв преди месец бившият министър на външните работи Соломон Паси.

УСПОРЕДНО

И Полша се похвали с разкрит руски разузнавач. Говорител на министъра, координиращ разследващите служби в полското държавно управление, Станислав Жарин, съобщи пред полското радио, че Агенцията за вътрешна сигурност е задържала мъж, обвинен в шпионаж за Русия, предаде БГНЕС. След извършените обиски той бил обвинен и в нелегално владеене на оръжие и муниции и потребление на подправени документи, добави Жарин. Мъжът бил арестуван за три месеца.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР