Сдружение „Награда за телевизионна журналистика „Свети Влас“ организира и тази

...
Сдружение „Награда за телевизионна журналистика „Свети Влас“ организира и тази
Коментари Харесай

Мария Цънцарова грабна голямата награда за тв журналистика Свети Влас - 2022

Сдружение „ Награда за телевизионна публицистика „ Свети Влас “ провежда и тази година 12-ия конкурс за най-ярки достижения в българската публицистика през годината. Петчленно жури с ръководител проф. Ивайло Знеполски дефинира отличените. Официалната гала, която по традиция се състоя на яхтеното пристанище " Марина Диневи ", бе водена от журналиста Бойко Василев.



Тази година церемонията стартира с минута безмълвие на крайник в памет на емблематичната журналистка и тв водеща Нери Терзиева, която ни напусна преди броени дни. На мултимедийния екран минаха десетки фрагменти с популарната водеща, която бе и притежател на „ Специалната премия за тв публицистика от Св.Влас “ през 2016 година. С впечатляващи слова за колежката си стартира церемонията водещият на „ Панарома “ журналистът Бойко Василев. " Всеки има спомен от Нери. Аз ще се опитам да перефразирам два от нейните уроци - единият беше, че: " свободата се пази с професионализъм; огромните думи са прелестни, само че когато са предпазени с професионални критерии " и другият урок беше, че: " публицистиката и страстта не са далечни планети; не са несъвместими, не са несъбираеми, въпросът е зад тях да стои истината ", напомни Бойко Василев. " Спомням си, когато се събрахме тук благата година си казахме че, телевизионната публицистика получи коронавирус и политическа рецесия. И трябваше в ковид-а, и в политическата рецесия да покаже на какво е способна. Тази година към всичко това се добави и войната. И може би след 20-30-40-50 години хората ще кажат това бяха годините, в които българската телевизионна публицистика сподели какво може. С други думи, по тези няколко години ще ни съдят. И по тази причина е доста значимо оценката, която ще си дадем ние самите, думите, които ще се кажат през днешния ден, думите които гилдията споделя сама за себе се, думите, които журито ще каже за премиите тази година ", уточни Василев, след което пристъпи към ролята си на водещ на вечерта.

Мария Цънцарова бе извикана първа на сцената където тържествено и бе връчена огромната премия за телевизионна публицистика " Свети Влас " -2022 на дванайстото издание на годишните оценки в курортния комплекс „ Св.Влас “. Водещата на " Тази неделя " и " Защо, господин министър? " в bTV получи премията си от журналиста Иван Гарелов, ръководител на сдружението " Награди за телевизионна публицистика " Свети Влас ".



„ Специална премия “ за телевизионна публицистика отиде тази година при Светлана Ганчева от Българска национална телевизия - Регионален ефирен център Варна. Спонсор на „ Специалната премия “ е предприемачът Стефан Личев, а самата премия бе връчена от внучката му - Мариела Андонова. Репортерката Светлана Ганчева бе отличена за висок професионализъм и за репортажите от началото на войната в Украйна.



" С моя сътрудник, операторът Георги Христов успяхме да забележим доста дребна част от войната, само че видяхме доста лица на тази война. Всеки път, когато някой от нас се опита да каже нещо, разяснявайки тематиката за войната - дано първо да се опита да си го преведе на личен персонален език, т.е. - аз по какъв начин бих постъпил, аз какво бих направил, аз какво бих почувствал. Тази позиция доста оказва помощ, човек да си " намести " понятията, даже когато става въпрос за нещо толкоз ужасно ", споделиГанчева.

Специална премия - статуетка получи и Марина Цекова от Нова телевизия за извънредните изявленията с Виталий Кличко, Гари Каспаров, Лех Валенса, Янис Варуфакис, проф. Стив Ханке, Джефри Сакс. Наградата и бе връчена от проф. Георги Лозанов.



" Много хора считат, че интелигентната публицистика върви към края си. Не съм склонен с това. Вярвам, че бъдещето е в хора като Марина Цекова ", сподели проф. Лозанов и добави, че има интервал, в който професионализма опира просто до човечността.

" Мисля че публицистиката, която прави Марина е доста човечна, доста по човешки метод се водят диалозите, което не значи, че не се слагат сложните и поставящи в дискомфорт за събеседника въпроси. Нери Терзиева споделяше: " Не спирайте да питате, безусловно би трябвало да питате, питайте за всичко ". Пожелавам Марина да продължи да пита и да получава мъчно извлечени отговори на въпросите си ", добави Лозанов.

" И защото господин Лозанов приказва за човещина, имам вяра, че това, в случай че не на първо е на едно от първите места, когато човек прави нещо ", сподели Марина Цекова, която посвети премията си на нейна другарка и колежка от Киев Наталия, която отказала да пристигна в България, предпочела да остане в родната Украйна и да отразява събитията.

" Откакто стартира войната върша опити да я убедя да пристигна в България. Нейните думи са: " Ако искаш да ми окажеш помощ, покажи истината за това, което се случва тук. Така че в подтекста на войната, тази премия е за нея ", съобщи Марина Цекова.



Преди церемонията за оценките в Свети Влас се състоя забавна журналистическа полемика сред участниците в състезанието и гостуващите за събитието медийни специалисти - за ролята на българските медии в отразяването на войната в Украйна с водещ миналогодишният победител Виктор Николаев от утринния блок на Народоосвободителна въстаническа армия.



Готови ли са хората да чуят и двете гледни точки беше главната тематика на полемиката. „ В България се води паралелна война, хибридна война и то от край време “, уточни проф. Г. Лозанов. Според него 40% от популацията упорстват страната да излезе от НАТО. „ Войната се води в медиите. Всеки публицист е боец, който самичък взима решение на кой страна да води война “, сподели Лозанов. Според него е въпрос на персонален избор на журналиста, защото „ има обстановки в които човешкото стои над професионалното “. „ Журналистиката е роман за ставащото, до момента в който то става, за разлика от историята която се написа след 150 години “, сподели професорът на разгорещената журналистическа полемика.

Друга дискутирана тематика беше „ Дали да се кани съветският дипломат Митрофанова за изявление по малките екрани и кой би се осмелил да покаже тази гледна позиция “.



По тематиката публицист от ФАКТИ означи, че осведомителната организация ФАКТИ.БГ към този момент се е осмелила да вземе извънредно изявление от Елеонора Митрофанова и да разгласява другата позиция в съдържателно изявление без никаква цензура, без отстранени въпроси и отговори в цялостната му версия. Проф. Г.Лозанов означи, че „ да стоиш на уравновесена позиция и да отразяваш уравновесено “ съгласно него е поддръжка на агресора. Според болшинството публицисти, участници в полемиката е редно да се демонстрират и двете гледни точки, което би било най-обективно и заслужено.

Спонсори на събитието в Свети Влас са Министерството на туризма, Национален дарителски фонд " 13 века България ", предприемачът Стефан Личев, " Дънди Прешъс Металс ", " Технополис ", " Акронис ", " Тандем ", винарна " Магура ", " Кока-Кола България ", домакините - братя Динко и Йордан Диневи.

Автор: Оля Ал-Ахмед








Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР