Сделки за 9 милиарди се въртят на тъмно“ в Министерството

...
Сделки за 9 милиарди се въртят на тъмно“ в Министерството
Коментари Харесай

Сделки за 9 милиарда: Защо военният министър излъга, че не можем да купуваме оръжия от Израел и Швейцария

Сделки за 9 милиарди се въртят „ на мрачно “ в Министерството на защитата около програмата за въоръжаване и рационализация на българската войска, сигнализира източник на Narod.bg под пагон.

Примерът за димките, които замъгляват картинката на протичащото се зад дебелите стени на МО в интерес на нечий претендент даде не какъв да е, а самият министър на защитата Димитър Стоянов.

На конференция през вчерашния ден генералът маркира като главен проблем в министерството, че „ МО било лимитирано да купува въоръжение и техника от страни от Европейски Съюз и НАТО, като отпаднали страни като Израел и Швейцария “ (и двете не членуват нито в Европейски Съюз, нито в НАТО, само че са сътрудници за мир на Алианса, б.ред.)

Любопитното е, че Израел и Швейцария са упоменати като неразрешени снабдители на оръжия, а в същото време те са съществени снабдители на отбранителни системи за редица страни от НАТО? Защо Димитър Стоянов излъга, че България да не може да купува от тези две страни, откакто израелската Elbit Systems е водеща в доставките на артилерия, Elta Systems е водач в производството на радари, а швейцарската General Dynamics European Land Systems (GDELS) прави 8х8 военни машини?

А че политическият началник на армията излъга е видно от документа от Народно събрание, който Narod.bg разгласява – на никое място в него не се загатва, че Израел и Швейцария, тъй като не са в НАТО и Европейски Съюз, не могат да бъдат снабдители на въоръжение за България.

Реклама

Именно нова Противовъздушна отбрана и радари са част от 13-те плана за 9 милиарда лева към Програмата за предпочитани капиталови разноски до 2032 година на МО. Тя бе отхвърлена от парламентарната комисия по защита преди дни и Стоянов бе длъжен да напише нова в идващите 3 месеца. Причината – предвиждаше кабинетът да получи позволение да подписа няколко покупко-продажби едновременно от Народното събрание, а не да желае такова за всеки план над 100 млн. лева, както законът изисква.

Иначе Димитър Стоянов подсети по време на конференцията какво бил приключил в първия си мандат като длъжностен министър на защитата. Той изясни, че една от амбициозните задания на Министерството на защита е да се форсира процесът по рационализация на българската войска.

Програмата обаче не била прегледана в комисията по защита и не била импортирана в Народното събрание.

По съответните планове за модернизацията в сухопътни войски – рестартиран е планът за пехотата, като сега е на идващ стадий подготовка за оферта.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР