Сблъсъци след шествие заради обвинения в полицейско насилие в Гърция

...
Сблъсъци след шествие заради обвинения в полицейско насилие в Гърция
Коментари Харесай

"Като военна зона" - сблъсъци заради полицейско насилие повдигнаха въпроса за мерките в Гърция

Сблъсъци след шествие поради обвинявания в полицейско принуждение в Гърция избухнаха още веднъж нощес, откакто напрежението се нагнети в предградие на столицата Атина, съобщи " Ройтерс ".

Над 5000 души се включиха в протест в квартал " Неа Смирни ", а някои скандираха " Ченгетата - вън от кварталите ни ". Междувременно съгласно гръцки медии към 200 маскирани са се насочили към полицейския сектор на " Неа Смирни " и замеряли силите на реда начело с камъни. Най-малко трима служители на реда са ранени, един от тях - тежко.

Повод за напрежението стана видеоклип, популяризиран през почивните дни, на който се вижда по какъв начин полицейски чиновници бият мъж в региона. Според гръцки медии случаят е последвал сдърпване със силите на реда на човек, който е бил запитан за повода да илезе. Правителството изяснява, че станалото " не е каквото наподобява " на записа.

По време на снощните конфликти полицията употребява сълзотворен газ против маскирани протестиращи, които палиха кофи за отпадък, написа още " Ройтерс ". Фотограф на организацията е видял група протестиращи, които атакуват служител на реда и го събарят на земята. Повечето участници в конфликтите са младежи.

" За няколко часа центърът на квартал " Неа Смирни " в Атина бе трансфорат във военна зона за няколко часа, " " Катимерини ".


© Reuters

Гръцки обмудсман съобщи, че недоволствата от полицейска грубост са се нараснали в хода на пандемията, до момента в който не престават някои от най-строгите ограничавания още от средата на есента. Недоволството на част от гърците, както и на правозащитни организаци, пораства още от юли,, които могат да са опасност за публичната сигурност, в страна, известна с културата на демонстрации. Междувременно със прецизна карантина Гърция се готви за.

Случката разпали дебата дали ограниченията, които не дават резултат и не понижават броя на новозаразените, работят, или единствено нанасят тежки контузии на стопанската система. Броят на новодиагностицираните случаи за 24 часа доближи 3215 по последни данни, умряли са още 46 души. Заразените са рекорден брой за тази година, цената е близка до пика от предходната вълна. Опозицията твърди, че властта " изцяло е изгубила контрола " върху пандемията.

Премиерът Кириакос Мицотакис прикани за завършек на насилието. " Обръщам се към младите, чиято орис е да основават, не да разрушават. Слепият яд не води на никое място. " Той също по този начин упрекна опозиционната " Сириза ", че е съдействала за безредиците с апела да се взе участие в митинги. Дебатът дали избликът на напрежение е резултат от полицейско принуждение се придвижва и в Народното събрание, където Мицотакис ще дава отговор на въпроси на водача на " Сириза " и някогашен министър председател Алексис Ципрас.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР