Министърът на туризма Евтим Милошев беше гост на редовното годишно

...
Министърът на туризма Евтим Милошев беше гост на редовното годишно
Коментари Харесай

Министърът на туризма очаква проблемът с наредбата за водноспасителната дейност да намери решение преди 1 юни

Министърът на туризма Евтим Милошев беше посетител на постоянното годишно Общо заседание на Националния ръб по туризъм. Той осведоми представителите на бизнеса за най-важното, направено досега от него и от екипа му, като акцентът бе подложен върху ограниченията за превъзмогването на неналичието на фрагменти в сектора.

Думите на министър Милошев за законовите промени, които Народното събрание одобри и които улесниха процеса за издаването на визи за служащи от трети страни, бяха посрещнати с овации.

Министърът увери, че е в непрестанен контакт и дейна връзка с Министерство на вътрешните работи и консулските служби в търсене на решение по какъв начин да бъде повишен административният потенциал на българските служби, които издават визите.

Беше коментирана неналичието на фрагменти и в аспекта работа с учебните заведения по туризъм за въвеждане на дуалното образование в междинния курс. От НБТ желаеха съдействието на министър Милошев в разговора с МОН против непрекъснатото понижаване на бройките в университетите по специалностите, свързани с туристическата промишленост. Бе посочено също, че една огромна акция, която да издига престижа и привлекателността на специалностите в сектора, също би помогнала за превъзмогване на рецесията с работна ръка в туризма.

Министър Милошев дефинира като различен огромен заварен проблем промяната на остарялата и новата разпоредба за водноспасителната активност. Това, по думите му, провокира една огромна " правна колизия ", само че след подхванати дейности от страна на Министерството на туризма, министър Милошев показа упованията си този проблем да получи своето правно решение преди 1 юни, когато стартира сезонът.

Той разяснява също и решението на Комисия за защита на конкуренцията да либерализира режима на екскурзоводите, макар че представителите на бранш туризъм неведнъж са желали повече регулации на своята активност. Намалената ставка за туроператорите и възобновяване на 20-те % от 1 юли също бе измежду тематиките на срещата. Друг акцент бяха и готвените от МТ законодателни начинания, като основаването на Гаранционен фонд и стъпки в посока споразумяване на статута на националните курорти.

От Националния ръб по туризъм показаха предпочитание министър Милошев да разпореди академично изследване на български университети, които да открият действителния %, който туризмът генерира в Брутният вътрешен продукт на страната. Това е належащо, с цел да могат статистическите данни и бюджетите за туризъм да са обективни и съответни на приноса на бранша към българската стопанска система.

Представителите на УС на НБТ поздравиха министър Милошев като министър на туризма за постигнатото за бизнеса в бранша досега.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР