Създадената от български предприемачи карго-дрон авиокомпания Dronamics, която е първата

...
Създадената от български предприемачи карго-дрон авиокомпания Dronamics, която е първата
Коментари Харесай

Dronamics получи грант от 2,5 млн. евро за пазарното си развитие от ЕСИ

Създадената от български бизнесмени карго-дрон самолетна компания Dronamics, която е първата с лиценз да оперира в Европа, разгласи, че е получила грант от 2,5 млн. евро от Европейската комисия в границите на влиятелната стратегия EIC Accelerator на Европейския съвет по нововъведенията (ЕСИ).    Dronamics е една от дребното компании, получили финансиране от програмата EIC Accelerator, измежду близо 1000 претенденти.    Асоциацията също по този начин съобщи желанието си да поддържа идния кръг от финансиране, серия А, на Dronamics, който се чака да отключи идната фаза на развиване на компанията.   Финансирането ще подкрепи развиването на компанията в мащаб, както и построяването на първите дрон-портове в Европа.   Европейският съюз е дом на милиони хора, живеещи в територии, до които обичайният транспорт на товари постоянно лишава дни. Dronamics има за цел да демократизира въздушния транспорт на товари, правейки бързите и надеждни доставки налични за компании и общности на всички места, изключително в отдалечени и труднодостъпни региони. 

" За нас е чест да получим тази поддръжка от Европейския съвет по нововъведения. Това още едно доказателство за капацитета на логистиката с дронове върху стопанската система на Европейския съюз като цяло “, споделя съобщи Свилен Рангелов, който дружно с брат си Константин е съосновател на Dronamics и основен изпълнителен шеф.
„ Ще използваме финансовата поддръжка, с цел да поставим основите на нашите интервенции в Европа и да продължим да развиваме нововъведенията в новия бранш, в който оперираме. Целта ни е да революционализираме товарната промишленост посредством последни технологии в авиацията ", прибавя Свилен Рангелов.   Създадената от него и брат му Dronamics е водещ разработчик и оператор на огромни дронове с огромен обхват, основани особено за товари. Техният Черен лебед може да придвижи 350 кг на разстояние до 2500 км, което разрешава доставка в същия ден на доста дълги дистанции за разнообразни промишлености, от фармацевтична до хранителна, от електронна търговия до аварийни елементи. Проектиран с мисъл за горивна успеваемост, Черният лебед може да работи с до 60% по-ниски излъчвания от различните типове превоз, в това число въздушен товарен превоз. Компанията има голям брой награди за нововъведения и е първият стратегически сътрудник на IATA за дронове в международен мащаб.
 

Европейският съвет по нововъведения (EСИ) е основан от Европейската комисия през 2021 година след тригодишна сполучлива пилотна фаза. Неговата задача е да разпознава, създава и уголемява мащаба на пробивните технологии и революционните нововъведения. Разполага с бюджет от над 10 милиарда евро за интервала 2021-2027 година
Финансирането и поддръжката са проведени в три съществени схеми за финансиране, обхващащи всички равнища на софтуерна подготвеност:    ЕСИ “Изследвач ” за поддръжката на мултидисциплинарни проучвателен екипи при осъществяването на визионерски научни проучвания, които имат капацитет да доведат до софтуерни пробиви.   ЕСИ “Преход ” за валидиране на технологиите и създаване на бизнес проекти за съответни приложения.   ЕСИ “Ускорител ” за поддръжка на сдружения (МСП, започващи предприятия, spin-outs и в изключителни случаи дребни сдружения със междинна пазарна капитализация) за въвеждане на техните нововъведения на пазара и увеличение на мащаба им. Ускорителят дава композиция от безплатна помощ и директни финансови вложения в сдружения посредством специфичен фонд на EСИ, който също по този начин дава платформа за взаимни вложения с други вложители.   За всички схеми директната финансова поддръжка се добавя от достъп до редица услуги за ускорение на бизнеса.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР