Съюзниците в НАТО Гърция и Турция са участвали в разработването

...
Съюзниците в НАТО Гърция и Турция са участвали в разработването
Коментари Харесай

Гърция и Турция с механизъм за избягване на инциденти по въздух и вода


Съюзниците в НАТО Гърция и Турция са взели участие в създаването на двустранен механизъм , с цел да се избегнат инцидентни произшествия по въздух или море в противоречивата територия в Източното Средиземноморие поради хипотетични находища на природен газ.

Това заяви в официално съобщение Алиансът, а генералният секретар на Йенс Столтенберг и благодари на двете страни за градивните им дейности, съобщи БНР.

Този механизъм бе основан след серия от срещи сред военни представители на Гърция и Турция и е предопределен за понижаване на риска от военни произшествия или нещастни случаи. Той планува и основаването на гореща линия сред двете страни, която ще се употребява за споразумяване на спорове по море и въздух , се споделя в документа.

Междувременно, на срещата на върха на Евросъюза в Брюксел довечера министър председателят на Гърция Кириакос Мицотакис съобщи, че провокациите от страна на Турция би трябвало да спрат:

„ Едно нещо е несъмнено: турските провокации, без значение дали се показват с едностранни дейности или несъответствуваща изразителност, не могат повече да бъдат толерирани “, акцентира той.

„ Това е освен тъй като държанието на Турция нарушава суверенните права на две страни членки на Европейски Съюз, а точно Гърция и Кипър, а тъй като това държание на Турция визира основни европейски геополитически ползи в Средиземно море “, добави министър председателят.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР