Съвместният проект за разширение и развитие на пристанищните терминали в

...
Съвместният проект за разширение и развитие на пристанищните терминали в
Коментари Харесай

Държавата пак си стисна ръката с братя Домусчиеви

Съвместният план за уголемение и развиване на пристанищните терминали в Бургас - на Държавно дружество „ Национална компания железопътна инфраструктура “ и на частното еднолично акционерно сдружение на братя Домусчиеви - “БМФ Порт Бургас “, който ще бъде финансиран с европейски средства, към този момент поема към реализацията си. Той планува цялостна интеграция сред морския и жп превоза, както и доста увеличение на опциите на българското пристанище.

„ БМФ Порт Бургас” е еднолична благосъстоятелност на „ Адванс Пропъртис “ ООД, което пък е владеене на Георги и Кирил Домусчиеви. БМФ Порт Бургас е концесионер на пристанищни терминали „ Бургас Изток – 2” и „ Бургас Запад” и към този момент сполучливо завърши дейностите по европейски план „ От Изток към Запад.

Чрез него се обезпечава достъп до Коридор ОИС (Транспортен кулоар "Ориент -Източно-средиземноморски ") през централното пристанище на Бургас.

В рамките на плана са били изпълнени предпроектни изследвания и е бил направен абстрактен и механически план за доизграждане на пристанищната инфраструктура и на железопътните връзки, стана ясно преди дни. Той е с индикативна стойност 2 670 000 евро. От тях 85 % - 2 269 500 са отпуснати по „ Механизъм за свързване на Европа “ (МСЕ), бранш „ Транспорт” като безплатна финансова помощ.

Изграждането на новата съвременна пристанищна инфраструктура дава отговор на проектите на “БМФ Порт Бургас “ ЕАД да усили товаропотока, да приближи обсега и качеството на услугата в бургаския порт до тези в най-значимите пристанища в Европа и да го впише в главната транспортна мрежа на Европейския съюз, оповестиха от сдружението.Чрез реализирането на плана се цели да бъде усъвършенствана достъпността до източноевропейските пазари, както и взаимовръзката сред морския и ж.п. превоз

Реализираните от „ БМФ Порт Бургас “ ЕАД действия по плана могат да бъдат разграничени на две елементи, стана ясно по време на церемонията при старта му. В частта, която дефинира бъдещото развиване на Терминал „ Бургас Изток – 2”, са осъществени предпроектни изследвания и са направени абстрактен и механически план за доизграждане на кейовата стена на 33 корабно място и удължение на съществуващите коловози (изграждане на ж.п. връзка) на пристанищния терминал по отношение на обособяването на площадка за обработка и предпазване на генерални товари и контейнери. Целта е пристанището да има опция да обработва кораби с дължина до 230 м и широчина до 40 м, а също до 120 000 тона дедуейт и прегазване до 14.6 м. Към момента в българските пристанища липсват условия за обработка на кораби от подобен мащаб, което постанова в случай че не се трансформират изискванията трафикът да се пренасочва към други страни.

Втората част на плана визира развиването на пристанищен терминал „ Бургас Запад”. Извършени са предпроектни изследвания, направени са абстрактен и механически план за доизграждане на кейовата стена. Предвидено е основаването на четири нови корабни места с обща дължина 810 м и оптимално възможно прегазване 15.5 метра. По този метод пристанищният оператор ще може да се впише в най-съвременните стандарти за обработка и транспорт на товари и да приложи най-съвременни технологии..

От своя страна Държавно дружество „ Национална компания “Железопътна инфраструктура “ е изготвило механически план за рехабилитация на част от коловозното развиване, свързващо пристанищния терминал „ Бургас Изток - 2 “ с ж.п. гара „ Владимир Павлов “. По този метод маневрирането на композиции с товари от и към пристанището ще бъде доста улеснено, безапелационни са участниците в осъществяването на плана.

Чрез реализацията на всички тези капиталови планове „ БМФ Порт Бургас “ ЕАД и Държавно дружество „ Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ страната ни ще може изцяло да отговори на заложената тактиката на Европейския съюз за развиване на Трансевропейската транспортна мрежа и за попълването на изчезналите трансгранични връзки.

Бургас е част от главната транспортна мрежа TEN-T на Европейския съюз. Проектът способства за развиване на инфраструктурата за пряк наземен достъп до пристанището. По този метод ще се улесни транспорта на товари сред пристанището и вътрешността на страната, както и консолидираното сред морския и железопътния превоз. За построяването на плануванаъа в този план инфраструктура ще са нужни над 130 млн. евро. За обезпечаване на по-голямата част от средствата ще се търси европейско финансиране.

Според основателите на плана, реализацията му ще трансформира пристанището в Бургас в една от стратегическите транспортни и инфраструктурни точки сред Европа и Азия.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР