Съвместната комисия между България и Северна Македония по спорните исторически

...
Съвместната комисия между България и Северна Македония по спорните исторически
Коментари Харесай

За по-твърда позиция на България към Северна Македония зове проф. Овчаров

Съвместната комисия сред България и Северна Македония по противоречивите исторически въпроси би трябвало да продължи да работи, само че нашата позиция би трябвало да се втвърди. Това съобщи пред Българска национална телевизия проф. Николай Овчаров.

Той дефинира като " ялова " и основана " на мрачно " комисията , която се занимава с тематиката за общата ни история със Северна Македония.

Проф. Овчаров прикани българското държавно управление и персонално премиера Бойко Борисов този път България да покаже неотстъпчивост.

" Ако загубим тези червени линии, за които приказваме, ние губим всичко. Ние губим Македония. Знаете ли какъв брой българи са починали за тази Македония? " , запита той и акцентира, че страната ни е изгубила Беломорска Тракия поради Македония.
 Заев оптимист, че България и Македония ще разрешат историческите въпроси
Заев оптимист, че България и Македония ще разрешат историческите въпроси

Съветниците в историческата комисия имали изобретателно мислене

Според него е смешно половин година комисията да не работи, тъй като предстоят избори в Северна Македония.

Комисията би трябвало да продължи да работи, само че нашата позиция би трябвало да се втвърди, безапелационен бе проф. Овчаров.

Археологът уточни, че България би трябвало да се опълчи на краденето на историята ѝ, без това да значи да се караме със западната си съседка.

Припомняме, взаимната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси на България и Северна Македония бе основана вследствие на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 година и влезнал в действие на 14 февруари 2018 година
 Българо-македонската комисия зацикли, чака изборите в Македония
Българо-македонската комисия зацикли, чака изборите в Македония

Без никакъв прогрес за учебниците и за Гоце Делчев

Първото съвещание на комисията означи дребен прогрес във връзка с Античността и Средновековието, само че не бе реализирано единодушие по въпроса за Гоце Делчев.

Препъникамъкът в работата на специалистите е точно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отхвърли да одобри двете страни дружно да празнуват празника на именития деятел и идеолог на Вътрешна македонска революционна организация на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

В началото на октомври България сложи условия на Северна Македония , с цел да получи поддръжката ни за участие в Европейски Съюз. Едно от тях е Северна Македония да реализира съответни резултати точно по тематиката за значими събития и исторически персони в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и други

След срещата на 13 септември, която беше избрана като " най-безплодната " до този миг, президентът Румен Радев свика незабавна консултативна среща , на която настоя да се начертаят алените линии по отношение на Северна Македония.
 Гоце Делчев - единствено началото на разногласията със Северна Македония
Гоце Делчев - единствено началото на разногласията със Северна Македония

Проф. Димитров се съмнява, че Договорът за добросъседство се разбира
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР