Саудитски официални лица твърдо предупредиха Съединените щати през последните дни,

...
Саудитски официални лица твърдо предупредиха Съединените щати през последните дни,
Коментари Харесай

Саудитска Арабия предупреждава САЩ: Израелската инвазия в Газа може да бъде катастрофална

Саудитски публични лица твърдо предизвестиха Съединените щати през последните дни, че едно израелско сухопътно навлизане в Газа може да бъде пагубно за Близкия изток, написа " Ню Йорк Таймс ".

Те предадоха това на висши чиновници на Съединени американски щати в голям брой диалози, съгласно саудитски чиновник и втори човек, осведомен с полемиките.

Напрежението се популяризира на открито от линията Газа. Основните артикули като вода и гориво са все по-оскъдни, до момента в който Израел бомбардира и обсажда анклава в отговор на офанзивата против Израел на 7 октомври от Хамас, въоръжената палестинска формация, която ръководи Газа.

Един чиновник на администрацията на Байдън сподели, че е явно, че саудитците не желаят израелска инвазия в Газа. Саудитски чиновници също предадоха предизвестията за сухопътна война на американските законодатели. Американският чиновник, както и двамата души, осведомени със саудитските предизвестия, всички желаеха да не бъдат назовавани заради чувствителността на въпроса.

Сенатор Ричард Блументал, демократ от Кънектикът и член на Комитета по въоръжените сили, беше един от 10-те сенатори, които се срещнаха предишния уикенд с престолонаследника принц Мохамед бин Салман, фактическият държател на кралството, в саудитската столица Рияд.

" Ръководството на Саудитска Арабия се надяваше, че наземна интервенция може да бъде избегната от съображения за непоклатимост, както и загуба на живот ", а саудитски чиновници предизвестиха, че това би било " извънредно нездравословно ", каза Блументал.

Съединените щати неведнъж са отстоявали правото на Израел на самозащита след офанзивата на Хамас, която умъртви повече от 1400 души в Израел.

" Нека няма подозрение ", сподели неотдавна президентът Байдън. " Съединени американски щати пазят гърба на Израел. "

В същото време Байдън изиска от Израел да забави нашествието, споделиха американски чиновници, заради редица аргументи, в това число печелене на повече време за договаряния за заложници, приемане на повече филантропична помощ в Газа и по-добро военно обмисляне. Има признаци също по този начин, че министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху се колебае по отношение на инвазия.

Белият дом отхвърли коментар.

В диалог тази седмица принц Мохамед и Байдън " се договориха да продължат по-широки дипломатически старания за поддържане на стабилността в района и попречване на разширението на спора ", се споделя в изказване на Белия дом във вторник, в което не се загатват полемики за наземна инвазия.

След интервал на надълбоко обтегнати връзки принц Мохамед и президентът Байдън откриха общ език по-рано тази година по отношение на изследването на евентуална договорка, в която Саудитска Арабия ще признае Израел и ще откри дипломатически връзки. Байдън и неговите висши помощници бяха нетърпеливи да реализират съглашение, потвърждавайки, че то ще промени Близкия изток. Но те също по този начин признаха многото компликации в дипломацията.

Много арабски държавни управления, в това число Саудитска Арабия, от дълго време отхвърлят да открият дипломатическа връзка с Израел преди основаването на палестинска страна. Но през последното десетилетие това пресмятане се промени, защото властническите водачи в района претеглят отрицателното публично мнение към връзките с Израел по отношение на икономическите изгоди и изгодите за сигурността - и това, което биха могли да получат от Съединените щати в подмяна.

През 2020 година Бахрейн, Мароко и Обединените арабски емирства откриха връзки с Израел според съглашение, наречено " Авраамови съглашения ", с посредничеството на администрацията на Тръмп. Тези покупко-продажби бяха непопулярни измежду елементарните хора в района - където палестинската идея остава мощен сплотяващ зов - и станаха още по-непопулярни с времето, когато израелското държавно управление се обърна още повече надясно и разшири селищата на Западния бряг.

От самото начало полемиките сред администрацията на Байдън и Саудитска Арабия, политическата тежка категория в арабския свят, бяха по-обширни и деликатни от диалозите от ерата на Тръмп за тези по-ранни съглашения.

Саудитски публични лица споделиха, че биха били подготвени да обмислят нормализиране с Израел единствено в подмяна на изгоди, предоставени от Съединените щати: американско-саудитски пакт за взаимна защита, американска поддръжка за саудитска гражданска нуклеарна стратегия и повече продажби на оръжия от Съединени американски щати.

Американски и саудитски чиновници също организираха полемики по отношение на отстъпките, които Израел може да би трябвало да направи на палестинците. Но в изявление за Fox News предишния месец принц Мохамед като че ли алармира, че те може да не получат палестинска държавност.

Тогава Хамас атакува Израел и Израел отговори, като обсади повече от два милиона палестинци, които живеят в Газа, спря вода и електричество и бомбардира анклава с въздушни удари.

В четвъртък министерството на опазването на здравето на Газа разгласява имената на 6747 души, за които сподели, че са били убити от началото на войната, като добави, че други 281 тела към момента не са разпознати.

Яростни протестиращи излязоха по улиците в Близкия изток, с цел да изразят взаимност с палестинците, осъждайки Израел и Съединените щати. Саудитски публични лица осъдиха обсадата на Израел и приканиха за преустановяване на огъня - даже когато се пробваха да запазят националния роман на кралството, фокусиран върху проектите на принца да трансформира Саудитска Арабия в световен бизнес център.

И въпреки всичко на персонални срещи и диалози с американски публични лица саудитските водачи показаха надалеч по-категорично обръщение. Принцът и други саудитски публични лица бяха със злокобен звук с делегацията на Сената, казаха Блументал и сенатор Линдзи Греъм, републиканецът от Южна Каролина, който оказа помощ за организирането на визитата.

Принцът " схваща, че това е акт на гнет ", каза Греъм, имайки поради офанзивата на Хамас против Израел. " Но той би желал обмислен отговор, който няма да прерасне в по-дълъг и по-дълбок спор. "

Учени, които учат Хамас, предизвестиха, че всеки опит за елиминиране на групировката, както Израел даде обещание да направи, може да посее семената за повече принуждение и екстремизъм.

Едно навлизане може също по този начин да подхрани безредиците в прилежащите страни и може да бъде изключително дестабилизиращо за държавните управления, които към този момент се борят да овладеят недоволството от икономическа болежка или политически репресии, като Бахрейн, Египет и Йордания.

Иран от дълго време поддържа Хамас, а подкрепяните от Иран районни милиции, враждебни на Израел, заплашиха да отворят нови фронтове във войната, според от военния отговор на Израел. Саудитска Арабия е евентуална цел.

От началото на войната саудитските публични лица се върнаха към съответни апели за значителен израелско-палестински кротичък развой и за основаването на палестинска страна със столица Йерусалим.

" Ако не сме подготвени да преодолеем всички компликации, всички провокации, цялата история, която е забъркана в този проблем, тогава в никакъв случай няма да имаме същински мир и сигурност в района ", разяснява принц Фейсал бин Фархан, Саудитският външен министър.

Въпреки ескалиращото принуждение, наподобява, че американските и саудитските публични лица се надяват на съглашение за нормализиране с Израел.

Без тази публична стъпка лимитираните връзки, които съществуват сред двете страни - разграничени от няколко десетки километра път път през Йордания - остават значително секрети.

Сенаторите споделиха, че са оставили Рияд с усещането, че саудитските водачи въпреки всичко биха желали да признаят Израел, когато настъпи подобаващият миг.

Американски и израелски чиновници постоянно дефинират нормализирането като метод да се помогне за ограничението на Иран.

Иран е най-известният районен противник на Саудитска Арабия. Принц Мохамед стартира пагубна водена от Саудитска Арабия военна намеса в Йемен през 2015 година, целяща да прогони подкрепяните от Иран бунтовници хути, които все пак остават твърдо на власт там.

Но престолонаследникът, който се надпреварва да диверсифицира подвластната от петрола стопанска система на кралството, неотдавна преследва по-малко нападателен метод и се стреми да построи мостове. По-рано тази година той възвърне дипломатическите връзки с Иран. Блументал обаче сподели, че пакт сред Саудитска Арабия и Израел наподобява малко евентуален, преди Израел да " завърши своята интервенция ".

По време на диалога във вторник принц Мохамед и Байдън " потвърдиха какъв брой е значимо да се работи за резистентен мир сред израелци и палестинци незабавно щом рецесията отшуми ", се споделя в изказването на Белия дом.

Принц Мохамед акцентира незабавната нужда от прекъсване на военните интервенции и връщане към кротичък развой, с цел да се подсигурява, че палестинците " получават своите законни права ", сподели саудитското държавно управление в личното си изказване. Нито едно изказване не загатва палестинска страна.

Потенциалната договорка, върху която са работили саудитски чиновници преди войната, включваше път към страна за палестинците, сподели индивидът, осведомен с договарянията.

Оформянето на вероятността за създаване на връзки с Израел като метод за приемане на по-големи права за палестинците може да разреши на принц Мохамед да ограничи публичната реакция в личната си страна, където враждебността към Израел и поддръжката за палестинците са необятно публикувани.

В отговор на въпроси по отношение на саудитските предизвестия Държавният департамент сподели, че " макар че дипломатическите старания на Съединени американски щати сега са фокусирани върху непосредствената рецесия, ние оставаме ангажирани с дълготрайната цел за по-стабилен, проспериращ и интегриран район на Близкия изток, в това число посредством нормализиране и прогрес на решение с две страни. "

Преди офанзивите на Хамас обаче американски чиновници и анализатори във Вашингтон, осведомени за диалозите, споделиха, че американско-саудитските полемики са били фокусирани основно върху саудитските условия за сигурност на Съединените щати. Тези чиновници и анализатори споделиха, че не е имало в детайли разискване на палестинския въпрос.

В есе на Джейк Съливан, консултант по националната сигурност на Съединени американски щати, оповестено на уеб страницата Foreign Affairs тази седмица, се споделя, че американските чиновници са " ангажирани с решение с две страни ".

Но редакторите бяха разрешили на Съливан да пренапише по-ранна версия на есето от преди офанзивите на 7 октомври. Оригиналната версия, оповестена в печатното издание на списанието, не загатва палестинската страна. Той просто сподели, че макар че напрежението сред Израел и палестинците продължава, администрацията на Байдън е " деескалирала рецесиите в Газа ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР