Заповедите за арест или всякакви други стъпки, предприети от Международния

...
Заповедите за арест или всякакви други стъпки, предприети от Международния
Коментари Харесай

Международният наказателен съд обмисля да издаде заповед за арест на Нетаняху

Заповедите за арест или всевъзможни други стъпки, подхванати от Международния углавен съд (МНС) против израелски чиновници, няма да повлияят на дейностите на Израел в Газа, само че ще основат „ рисков казус “, премиерът Бенямин Нетаняху.

По-рано тази седмица английският публицист Дъглас Мъри  в New York Post, в която се твърди, че МНС, който проверява интервенцията на „ Хамас “ в Израел на 7 октомври и отговора на еврейската страна на него, възнамерява да заведе обособени каузи за военни закононарушения против Нетаняху, министъра на защитата Йоав Галант и един от най-висшите военни командири на страната, началника на генералния щаб.

Съединени американски щати ползват „ дипломатически старания да попречат на Международния углавен съд да издаде заповеди за арест против премиера Бенямин Нетаняху и други израелски чиновници “, Times of Israel.

Нетаняху написа в Телеграм, че до момента в който той е на власт „ Израел в никакъв случай няма да одобри какъвто и да е опит на МНС да подкопае присъщото му право на самоотбрана “

„ Заплахата да се арестуват бойците и чиновниците на единствената народна власт в Близкия Изток и единствената еврейска страна в света е възмутителна. Няма да се поклоним “, сподели той. Нетаняху даже назова всеобщите бомбардировки на Израел в Газа „ обективна война против терористите, извършващи геноцид, която ще продължи до постигането на победа “.

„ Въпреки че МНС няма да повлияе на дейностите на Израел, това би основало рисков казус, който заплашва бойците и чиновниците на всички демокрации, борещи се с дивашкия тероризъм и безразсъдната експанзия “, съобщи Нетаняху.

Според министерството на опазването на здравето в Газа броят на починалите от въздушните удари на Израел и сухопътната атака в палестинския анклав към този момент е достигнал 34 388 души, като близо половината от убитите са деца. 77 437 са ранените. Израелските бомбардировки и инвазия в Газа започнаха в отговор на акцията на „ Хамас “ на 7 октомври в Израел. При стрелбата сред палестинските бойци и израелската войска бяха убити 1200 души, а 250 израелци бяха взети за заложници. „ Хамас “ разгласи, че тези заложници ще бъдат освободени, в случай че Израел освободи палестинските деца и дами, държани в израелски затвори.

МНС стартира следствие за хипотетични военни закононарушения от страна на израелските военни и палестинските въоръжени групи в окупирания от Израел Западен бряг и Газа още през 2021 година Проверката обгръща събитията от 2014 година насам. Базираният в Хага съд упорства, че нарушаванията, осъществени по време на израелско-палестинската ескалация, последвала нападението на 7 октомври, също са в юрисдикцията на неговото следствие.

Израелският „ Канал 12 “ заяви, че държавното управление на Нетаняху е знаело за вероятните заповеди на МНС и е провело „ незабавна полемика “ по въпроса в кабинета на премиера, включваща няколко министри и правни специалисти.

Израел не е член на МНС и не признава юрисдикцията му, само че палестинците се причислиха към организацията през 2015 година. Ако бъдат издадени заповеди против Нетаняху и други израелски чиновници, 124-те държави-членки на МНС ще бъдат задължени да ги арестуват, в случай че стъпят на тяхна територия.

Източник: obektivno.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР