Ковид-19 отново е мутирал и този път е създал варианти,

...
Ковид-19 отново е мутирал и този път е създал варианти,
Коментари Харесай

Нов вариант на COVID: гадене, диария

Ковид-19 още веднъж е мутирал и този път е основал разновидности, наречени " Флирт ". За това предизвестиха от центровете за надзор и профилактика на болесттите в Съединени американски щати. Учените сигнализират, че имунизациите не работят против новия вид.

" Става въпрос за група от разновидности - KP.1, KP.2, KP.3, генетично свързани между тях. Потомци са на различен вид - JN.1, който провокира напредък в редица страни, включително и Съединени американски щати. Често наименованието на разновидностите идваше от обществените мрежи. " Флирт " идва от съкращението на аминокиселините, на две от водещите разновидности, присъщи за тези разновидности - FL идва от замяната на аминокиселина фенилаланин и ризин. RT идва от аргинин и треонин ", обясни вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова в " България заран ".

Вирусът продължава да се трансформира, сходно на всички останали вируси, подсети тя. По думите ѝ няма данни да се счита, че този нов вид има по-различна клинична демонстрация от своите предшественици.

" Не чакаме някаква невероятна опасност. Няма аргументи да чакаме тежка клинична картина. Специалистите се срещат с нормалните хрема, кашлица, възпалено гърло, главоболие, болки в тялото, отмалялост. Случаите на загуба на усет и аромат са доста по-редки, спрямо началото. Пациентите все по-често се срещат със стомашно-чревни симптоми - гадене, повръщане, диария. Това кара и експертите първоначално да мислят за други вируси ", изясни проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Последната обновена ваксина се прицелва главно към разновидността, който беше във напредък предходната година, означи вирусологът.

" Смята се, че отбраната е била до 51%. Очевидно е, че няма по какъв начин да спре инфекцията, само че се счита, че към момента дава отбрана против тежко боледуване. Събират се всевъзможни данни. Дали по-бързо заразява? Едва ли, само че във всички случаи, като един идващ вид, бяга по-добре от имунния отговор ", стана ясно от думите ѝ.

Проф. Александрова посочи, че няма нови рекомендации от Центъра за надзор на болесттите във връзка с имунизацията. А във връзка с изтеглянето на имунизациите на AstraZeneca, експертът успокои, че няма мотив за терзание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР