Сътрудници на музея в Луксор, Египет, откриха в хранилището му

...
Сътрудници на музея в Луксор, Египет, откриха в хранилището му
Коментари Харесай

Откриха удивителна находка, разкриваща тайни, свързани с Тутанкамон

Сътрудници на музея в Луксор, Египет, откриха в хранилището му изчезналите елементи в дребния модел на лодката на фараона Тутанкамон, оповестява Лайв сайънс, представен от Българска телеграфна агенция.

Въпросните елементи се смятаха за изчезнали от съвсем половин век, от 1973 година Става въпрос за артефакти, които бяха открити от английския археолог и египтолот Хауърд Картър.

През 1922 година точно той разкрил гробницата на Тутанкамон в Долината на царете, покрай Луксор. В ковчеже, което било открито в музея, се оказали дървената мачта и други детайли от дребния модел на лодката. Лодки били поставяни в гробници, с цел да може в задгробния живот заровените да се придвижват по вода и да се занимават с лов на риба.

По думите на сътрудника на музея, археолога Мохамед Атва, тази находка е изумително изобретение в кариерата му. Той означи, че за пръв път от доста години се появява опция да се разкрият нови секрети, свързани с фараона Тутанкамон.

Missing pieces to a miniature boat recovered from King Tutankhamun’s tomb in the 1920s have been found in storeroom at the Luxor Museum.https://t.co/7TQrg5J8hN #archaeology #Egypt pic.twitter.com/cCHizjLlAb
— Ticia Verveer (@ticiaverveer) 7 март 2019 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР