Състоянието на пет язовира във Варненско е рисково, съобщи БТА,

...
Състоянието на пет язовира във Варненско е рисково, съобщи БТА,
Коментари Харесай

5 язовира във Варненско са в рисково състояние

Състоянието на пет язовира във Варненско е рисково, заяви Българска телеграфна агенция, като се базира на регионалния шеф на Варна в оставка Марио Смърков.

Няма заплаха от наводнения поради язовира, стана ясно след среща на шефа на ПБЗН и регионалния шеф на Монтана

Рисково е положението на язовир „ Тутраканци 1 “, който е оценен с първа висока степен на евентуална заплаха. Негов притежател е община Провадия. След интензивните превалявания през 2019 година язовирът има скъсана стена, чието положение е усъвършенствано по-късно и рискът е понижен. Нивото на водата се поддържа на кота „ мъртъв размер “.

 

Другият рисков е язовир „ Юнец “ в землището на едноименното село в община Долни чифлик. ППри предходната инспекция е установено, че по короната има съществуване на коловози по цялата дължина. Язовирът е благосъстоятелност на физическо лице, на което са дадени наставления, чието осъществяване ще бъде тествано през октомври.

Над 100 млн. куб. метра е свободният размер на хидросъоръжението

Язовир „ Вълчи дол “ също е систематизиран с първа степен на заплаха, тъй като няма главен изпускател, в същата категория попада и „ Средно село “ в община Ветрино. След наводняване през 2015 година в сериозно положение е „ Елешница “, който е благосъстоятелност на „ Напоителни системи “. Ако язовирът не бъде ремонтиран, при по-интензивни дъждове може да наводни обитаемоте места в региона. Риск би имало за три обитаеми места по поречието на река Елешница – Гроздьово, Нова Шипка и Дъбравина.

Няма заплаха от преливане на язовир „ Христо Смирненски “ в Габрово

Общият им брой на водоемите в региона е 83. На надзор от регионалната администрация подлежат 68. Областният шеф сподели, че е изпратил писмо до кметовете на общини в района какви ограничения би трябвало да подхващат, с цел да не се позволява заплаха за популацията при възможни интензивни превалявания.

От „ ВиК – Варна “ твърдят, че сега няма никакъв риск градът да остане без питейна вода.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР