Съществува голяма опасност от масово оглушаване на рибите. За това

...
Съществува голяма опасност от масово оглушаване на рибите. За това
Коментари Харесай

Оглушават ли рибите в световния океан

Съществува огромна заплаха от всеобщо оглушаване на рибите. За това сигнализират учени от Англия. Както можем да предположим, отговорен за бедствието се оказва индивида, който посредством своята активност непрекъснато усилва киселинността на океаните.

Повишените равнища на въглероден диоксид в океанските дълбини съществено нарушава слуховите усещания на рибите, излиза наяве от научните проучвания.

Загубата на това осезание може да докара до нарушена дарба от отбрана. По този метод рибите ще стават все по-лесна плячка за по-големите и хищни морски жители. Това от своя страна може да докара до необратими промени в морския свят и да наруши доста неговото разнообразие.

Повечето риби употребяват както хората пет сетива - зрение, подушване, усет, досег и слух, изразяващ се в долавянето на трептения.

Както е известно звукът минава през водата под две форми – талази от разместващи се частици и талази от налягане. Рибите могат да чуват посредством вътрешното ухо и страничната линия - акустолатералната система. Интересен е фактът, че най-остър слух имат сомовете и циприндите.

 Екзотична риба

Оказва се, че като се изключи че имат сетива като нашите, рибите страдат и от сходни както при индивида проблеми. Един от тях е безсънието. Учените открили, че някои от морските жители също страдат от бодърствуване.

Все отново естествено има и много основни разлики сред жителите на водния и сухоземния свят. Оказва се, че доста риби са способни да трансформират половите си органи.

Хермафродизмът е по-често срещан измежду другите типове риба, в сравнение с измежду която и да било друга група гръбначни животни. Причина за смяната постоянно е смяна на околната среда.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР