САЩ въпреки всичко ще излязат като световен лидер от пандемията,

...
САЩ въпреки всичко ще излязат като световен лидер от пандемията,
Коментари Харесай

Анализ: САЩ ще излязат като лидер от пандемията

САЩ все пак ще излязат като международен водач от пандемията, написа американският закостенял вестник The Washington Examiner. Ето какво гласи целият текст, в превод на " Фокус ". 
" Пандемията от ковид, която продължава от няколко месеца, ясно сподели какъв брой неприятно е квалифициран Вашингтон за нея, като сподели неорганизираността и какъв брой неприятно е оборудван за справяне с епидемията. Когато тази рецесия завърши, и двата края на Пенсилвания авеню ще би трябвало да проучват работата си, да се поучат от техните уроци и да употребяват тези уроци, с цел да се приготвят за сходни сюжети в бъдеще.
Но човек не би трябвало да си вади заключения от това, което го няма Това не е началото на нова епоха в интернационалните връзки, когато Съединените щати ще изгубят своето великолепие и популярност, а враговете на Вашингтон ще стартират да излизат отвън откритите рамки, проверявайки какво могат да създадат безнаказано, а американските стратегически противници Русия и Китай ще запълнят вакуума. Слуховете за намаляване на позицията на Съединени американски щати на международната сцена са мощно пресилени и те подценяват какъв брой опустошително е въздействието на ковид върху нашия свят.
Почти всички страни на нашата планета се борят с тази пандемия.
Дори преди тя да удари Русия, икономическото състояние на страната беше надалеч от ослепително. Русия със своето 145 милионно население може да се похвали с Брутният вътрешен продукт от 1,7 трилиона $, по-малко от Италия и Южна Корея, където има икономическа неустойчивост от няколко години. Да правиш бизнес в Русия е рисковано. Руснаците избират да държат парите си в европейските банки и да ги влагат в европейски недвижими парцели. А Русия не е в положение да притегли директни задгранични вложения.
Вирусът в допълнение усложнява обстановката за Кремъл. Путин обича да се преструва на интелигентен и мощен водач и без доста старания да управлява страната. Но в този момент този някогашен чиновник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) е изправен пред стопански спад, който може да нанесе забележителен удар върху рейтингите му. Според прогнозите на Международния валутен фонд, тази година съветската стопанска система ще загуби 5,5% от Брутният вътрешен продукт. Руските притежатели на дребни предприятия могат да банкрутират, в случай че Москва не се притече на помощ и не им обезпечи финансова поддръжка. Руският финансов министър към този момент предизвести, че изразходвайки 300 милиона $ дневно, Кремъл може да изразходва съвсем половината от спестовния си фонд през тази година, в който има 165 милиарда $. Обикновените руснаци от провинцията са изморени от некомпетентността на Кремъл.
Путин надалеч не е хитрият и внимателен геостратегически талант, какъвто постоянно се изобразява на Запад. Той от ден на ден наподобява на остарял член на руското Политбюро, изгубил връзка с действителността, намерил леговище във вилата си и е изолиран от кипящата действителност.
Китай може даже да е в по-лошо състояние. Пекин крие информация за вируса и обезверено се пробва да се появи в облика на доброжелателна мощ, само че това съществено навреди на интернационалната му известност. Що се отнася до стопанската система, в Китай за първи път от няколко десетилетия стартира стопански спад (през първото тримесечие китайската стопанска система се сви с 6,8%). Китай обаче претърпя най-големи вреди в региона на геополитиката, защото всички нови страни в Европа, Африка и Югоизточна Азия отварят очите си и стартират да схващат какво значи дълготрайната хищническа активност на Китай в икономическата сфера, както и тактиката му на дипломатически напън.
Агресивността на китайския дипломатически корпус, който безсмислено повтаря идеологическите стандарти на ръководещата комунистическа партия, нервира тези европейски страни, които в по-прости времена постоянно sa се съгласявали с говоренето на Пекин. Ако по-рано дезинформацията е била третирана пренебрежително, считайки я за нормалния способ на работа на властническа страна, в този момент тя се прави оценка с цялата съвестност, която заслужава. Различни страни като Франция, Уганда, Гана, Кения и Казахстан викат китайските дипломати и ги предизвестяват за всичко - от расистки настройки към африканците в Китай до умишлена дезинформация.
Лидерите на Европейски Съюз, като Жозеп Борел, началник на европейската дипломация, стартират да гледат на Китай с повече песимизъм. Пекин вижда това. В формален отчет на държавното управление се акцентира повишаването на антикитайските настроения в света и се показва, че това може да заплаши китайската трилионна, еднопосочна инфраструктурна самодейност " Един пояс - веднъж ". Със сигурност ще станем очевидци по какъв начин страните диверсифицират производството си, с цел да понижат зависимостта от доставките в Китай. Японският министър председател Шиндзо Абе към този момент направи доста в това отношение. Миналия месец той разгласи основаването на фонд за два милиарда $, задачата на който е да помогне на японските компании да изтеглят своите предприятия от Китай.
Никой не би трябвало да има илюзии, че коронавирусът по някакъв метод вълшебен ще отстрани Китай и Русия от картата на американските съперници. По един или различен метод нашият свят навлезе в ера на съревнование сред великите сили. Администрацията на Тръмп (като всички други администрации след нея) би трябвало да продължи да прави промени в своята тактика за национална сигурност. Подобни промени изискват Съединени американски щати да обръщат по-малко внимание на Близкия изток и да преследват по-прагматична дипломация, защитавайки ползите си в националната сигурност.
Но дано не се подвеждаме. Съединени американски щати няма да се срутен като Римската империя. Светът след ковид ще бъде почти същият като преди. Ако Вашингтон извлече верните поучения от тази пандемия и стартира да построява своя вътрешен капацитет и благоприятни условия, тогава Съединени американски щати ще станат по-силни и по-добре готови след рецесията, в сравнение с преди нея. "
 
Всичко за ковид следете ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР