САЩ подаряват на България два самолета F-16, които ще изведат

...
САЩ подаряват на България два самолета F-16, които ще изведат
Коментари Харесай

САЩ подаряват на България 2 стари F-16 за обучение

САЩ подаряват на България два самолета F-16, които ще изведат преди този момент от приложимост, а по-късно българските Военновъздушни сили ще ги употребяват като помощни средства за образование.

Във връзка с визитата на пом.-държавния секретар Кларк Купър Посолството на Съединени американски щати в България има удоволствието да заяви, че Военновъздушните сили на Съединени американски щати имат намерение да дават на Българските военновъздушни сили два изведени от употреба самолета F-16, откакто получат утвърждение от Конгреса на Съединени американски щати, се споделя в публично известие на дипломатическото ведомство. " По молба на българското държавно управление тези два самолета ще бъдат предоставени според Програмата за отбранителни продукти с отпаднала нужда (EDA) на Министерството на защитата на Съединени американски щати, с цел да бъдат употребявани от чиновници на Българските военновъздушни сили като помощни средства за образование и общо запознаване с техниката ", прибавят от американското посолство.

Дарението на тези два самолета идва след неотдавнашното закупуване от страна на България на осем изтребителя F-16 Блок 70 от Съединените щати, което е значима стъпка към модернизацията на българските въоръжени сили. Чрез придобиването на изтребителите също по този начин се обезпечават огромни запаси за взаимната ни задача за застраховане на сигурността в Черноморския район, пишат още от задачата.

Пак оттова показват, че закупуването от страна на България на самолетите F-16 от Съединени американски щати чрез Програмата за задгранични военни продажби свидетелства за задълбочаване на нашето партньорство в региона на защитата. През последните две години осъществихме над 170 взаимни военни начинания. Работейки дружно по актуалната взаимна задача за защита на въздушното пространство, ние ускоряваме нашето партньорство. Чрез него е обезпечено образование в Съединени американски щати за над 5000 български военнослужещи, както и над 50 милиона $ американски вложения за възобновяване на българските военни уреди. През дългата история на другарство и военно съдействие сред Съединени американски щати и България триумфите ни потвърждават за следващ път, че сме по-сигурни и по-силни, когато действаме дружно, декларират от посолството.

Пом.-държавният секретар на Съединени американски щати по политико-военните въпроси Р. Кларк Купър  посети авиационните бази в Граф Игнатиево и Безмер, както и Учебния полигон „ Ново село “. В визитата участваха посланикът на Съединени американски щати Херо Мустафа и зам.-министърът на защитата Атанас Запрянов.

В Граф Игнатиево пом.-държавният секретар имаше опция да следи американски водачи от състава на 31-во изтребително крило, подпомагащи Българските военновъздушни сили в засилената задача за защита на въздушното пространство на НАТО , посредством която се обезпечава сигурността на небето над България и се покачва оперативната съгласуемост сред сътрудниците в НАТО. По време на визитата си помощник-държавният секретар акцентира, че тези авиосъоръжения, предопределени за взаимно прилагане, имат огромно значение за укрепването на качествата на НАТО и изрече благодарността на Съединени американски щати към България за нейния ангажимент към Алианса.

Посещението на помощник-държавният секретар Купър следва сполучливата аудиенция на министъра на защитата Красимир Каракачанов във Вашингтон, където на 6 октомври той се срещна със секретаря по защитата на Съединени американски щати Марк Еспър и двамата подписаха десетгодишна Пътна карта за съдействие в региона на защитата. Тя ще служи като управление за работата на нашите две страни за по-нататъшното усилване на съюзничеството ни през идващите 10 години. С Пътната карта стартира нова глава в историята на мощното военно съдействие сред Съединени американски щати и България. Началото на това партньорство бе положено през 2006 година, когато Съединените щати и България подписаха Споразумение за съдействие в региона на защитата, в което се планува взаимно прилагане на няколко военни бази и се дава опция на въоръжените сили на Съединени американски щати да засилят присъединяване си в подготвителни учения в България. Посещението на помощник-държавния секретар е значима стъпка от осъществяването на Пътната карта, както и за усилването на качествата на НАТО в района, показват от посолството на Съединени американски щати в София. 

„ Има стратегически вложения, които се простират отвън краткосрочните планове. Ние влагаме в Ф-16, в инфраструктурно развиване, в шерване на информация. Всички тези изгоди ще бъдат освен за взаимоотношенията в дълготраен проект сред Съединени американски щати и България, само че и за целия Алианс “, акцентира Кларк Купър в изказване в Граф Игнатиево, представен от българското Министерство на защитата.  
В авиобазата той се срещна с осъществяването на усилената защита на въздушното пространство (Air Policing) на нашата страна от българските и американските военновъздушни сили. Гости на 3-а авиобаза бяха още зам.-началникът на защитата генерал-лейтенант Цанко Стойков и командващият на Военновъздушните сили (ВВС) на Съединени американски щати в Европа военачалник Джефри Харигън. 
„ Изключително се вълнувам най-сетне да съм тук, в България. Заедно с американски и български сътрудници обсъждаме значимите за нашите страни бъдещи планове в региона на двустранното съдействие, построяването на спомагателни качества и задълбочаването на взаимоотношението в региона на сигурността, както и оперативната съгласуемост освен сред България и Съединени американски щати като сътрудници, само че и за всички държави-членки на НАТО “, сподели още пом. държавният секретар на Съединени американски щати по политико-военните въпроси Кларк Купър.
По думите му десетгодишната пътна карта, която бе подписана сред Съединени американски щати и България, е единствено началото за едно още по-разширено и задълбочено стратегическо партньорство в бъдеще, което ще бъде в полза на нашите страни, само че и на Алианса: „ Всички гледаме напред в една по-задълбочена партньорска стратегия за България, за Съединени американски щати, за всички страни в този район, в който България има роля за възстановяване на стабилността. Гледаме напред за създаване на още по-стабилно съдействие в региона на сигурността. Не на последно място, за мен е наслаждение да виждам практическото осъществяване на построяването на инфраструктурата и бъдещите проекти за самолетите Ф-16 “, сподели още Кларк Купър.
„ Това посещаване е обвързвано с модернизацията на нашите Военновъздушни сили, с полемиката за придобиването на още осем самолета , за което следва да се вземе решение в вероятност, защото към този момент имаме контракт за придобиването на осем самолета “, разяснява зам.-министър Атанас Запрянов след срещата с Купър. „ В брифинга на заместник-началника на защитата генерал-лейтенант Цанко Стойков и неговите сътрудници от авиобазата беше показано, че ние приготвяме авиобаза Граф Игнатиево, с цел да може да одобри 16 самолета F-16. А като имаме поради вложенията на НАТО в региона на сигурността и защитата в авиобазата, ние ще можем да приемем и съюзни военновъздушни сили на това летище “, посочи Запрянов. 
„ Правителството ще влага 300 млн. лева за модернизиране на авиобазата. Финансовите средства са повече, в сравнение с са нужни единствено за придобиването и употребата на F-16. Ние желаеме да създадем съвременна военновъздушна база, каквито са авиобазите на държавите-членки на НАТО. Инвестицията в инфраструктурата ще усъвършенства както изискванията за носене на бойно дежурство, за осъществяване на дилемите в 3-а авиобаза, по този начин и битовите условия, връзките, инфраструктурата от позиция на комуникационно-информационното обезпечаване, навигацията. Много са въпросите, които ще бъдат решени с тази инвестиция “, обясни зам=-министър Запрянов. Той акцентира, че това посещаване ще способства за практическото осъществяване на ограниченията, които са планувани в десетгодишната Пътна карта за съдействие и ще последват значими политически решения за помощта, която Съединени американски щати ще ни оказват в региона на защитата. 

Българо-американска защита на небето

„ Задачите, които изпълняваме взаимно с нашите американски сътрудници по усилена защита на въздушното пространство, са принос към Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна защита и за сигурността на страните от Източния фланг на съюза. Разбира се, ние можем да изпълняваме независимо тази задача, само че когато носим взаимен Аir Policing, това покачва нашите качества “, съобщи зам=-министър Запрянов.

Съвместната българо-американска защита на въздушното пространство на Република България стартира на 26 септември и ще продължи до 30 октомври 2020 година Тя се прави в полза на гарантирането на сигурността на съдружниците от Алианса. В взаимния Air Policing вземат участие седем изтребителя Ф-16, до 140 американски военнослужещи и български изтребители МиГ-29 с летателния и инженерно-технически състав на авиобаза Граф Игнатиево. 

Гостите се срещнаха и с опциите на самолетите F-16 и МиГ-29. Екипажи от военновъздушните сили на двете страни извършиха полети с два F-16 и два МиГ-29 и демонстрираха взаимно осъществяване на задания.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР