САЩ не разполагат с инструменти за спиране строителството на „Северен

...
САЩ не разполагат с инструменти за спиране строителството на „Северен
Коментари Харесай

Причината за безсилието на САЩ пред „Северен поток“

САЩ не разполагат с принадлежности за прекъсване строителството на „ Северен поток -2 “ от Русия в Европа. Това е мнението на българския политолог Нина Дюлгерова, написа съветското издание Рамблер. Тя отбелязва основната значимост на контрола над енергийния пазар нужен за разширение на политическото и икономическо въздействие, само че акцентира, че Съединени американски щати по никакъв метод не могат да повлияят на завършването на газопровода „ Северен поток – 2 “ и „ Балкански поток “. „ Американците са безсилни, защото не могат да предложат опция “, добавя Дюлгерова. И прецизира, че България се стреми към мирни и предсказуеми връзки с Русия, само че Съединени американски щати се пробват да засилят напрежението сред Москва и София.

„ Северен поток – 2 “ допуска строителството на две тръби с обща мощ 55 милиарда куб. м на година от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Съединени американски щати са срещу плана, като интензивно популяризират своя полутечен природен газ в Европейски Съюз, Украйна и редица европейски страни. През декември 2019 година Съединени американски щати вкараха наказания против плана, изисквайки от фирмите, извършващи строителството, неотложно да прекратят построяването. Швейцарската Allseas на практика незабавно съобщи преустановяване полагането на тръбите.

В средата на октомври т.г. Вашингтон разшири обсега на икономическите ограничавания против „ Северен поток – 2 “, разширявайки действието на пакета PEESA „ за отбрана на енергийната сигурност на Европа “. В момента под американските наказания попадат компании, предоставящи услуги, съоръжение или финансиране за модернизацията или оборудването на кораби, които работят по плана.

Също по този начин по информация на медиите, Вашингтон има намерение да вкара наказания против застрахователни и сертифициращи компании, които си сътрудничат с съветските кораби при довеждане докрай строителството на газопровода.
В случай, че Белият дом не осъществя тези проекти, немските управляващи са подготвили ответни ограничения. В конфиденциален документ на Министерство на стопанската система на Германия се показва, че новите наказания на Съединени американски щати могат да обиден забележителен брой европейски компании и банки, както и държавни организации. Във връзка с това държавното управление на немския канцлер Ангела Меркел разисква проект за координирани ответни дейности на Европейския Съюз. В същото време Русия неведнъж е декларирала, че при всички случаи газопроводът ще бъде приключен.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР