САЩ искат истинско партньорство с Африка, заяви днес американският държавен

...
САЩ искат истинско партньорство с Африка, заяви днес американският държавен
Коментари Харесай

САЩ: Искаме истинско партньорство с Африка

САЩ желаят същинско партньорство с Африка, съобщи през днешния ден американският държавен секретар Антъни Блинкън при посещаване в южноафриканската столица Претория и отхвърли Вашингтон да се стреми да надмине въздействието на други международни сили на континента, съобщи Франс прес.

" Това, към което се стремим на първо място, е едно същинско партньорство сред Съединени американски щати и Африка. Ние не желаеме небалансирани или чисто бизнес връзки ", сподели Блинкън на обща конференция с южноафриканската си колежка Наледи Пандор.

Блинкън дойде през вчерашния ден в Република Южна Африка (РЮА) - първата спирка от африканската му обиколка, която включва също Демократична република Конго и Руанда. По-късно през днешния ден Блинкън ще показа стратегическата си визия за континента в тирада в Университета в Претория.

В речта си американският държавен секретар се чака да разгласи цялостна смяна в американската политика в Субсахарска Африка, където Съединени американски щати ще се опълчват на съветското и китайско наличие, и ще развиват по-специално невоенни подходи за битка с тероризма.

Тази нова тактика признава възходящия демографски капацитет на Африка, нейната тежест в Организация на обединените нации, както и нейните големи естествени запаси и благоприятни условия.

Настоящата обиколка в Африка е втора за Блинкън като държавен секретар. Миналата година той посети Кения, Нигерия и Сенегал, напомня Агенция Франс Прес.

Целта на настоящето му пътешестване е Съединени американски щати да се опитат да приближат дипломацията на африканските страни към западния лагер и да се парира съветското въздействие на континента, считат някои специалисти. Обиколката на Блинкън се реализира малко след африканския дипломатически маратон в края на юли на съветския външен министър Сергей Лавров, който посети Република Конго, Уганда, Египет и Етиопия.

Блинкън обаче сподели през днешния ден, че Вашингтон не преглежда района като " последното поле за съревнование сред международните сили ".

" Виждаме нещата по безусловно друг метод. По напълно различен метод ще придвижваме нашия ангажимент тук ", уточни американският държавен секретар и добави: " Нашият ангажимент в поддръжка на засиленото партньорство с Африка не е опит да надминем който и да било ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР