Съмнителни обвинения в канибализъм и зверства послужиха на руския съд,

...
Съмнителни обвинения в канибализъм и зверства послужиха на руския съд,
Коментари Харесай

Обвинения в канибализъм и зверства: Какво грози бойците от Азов

Съмнителни обвинявания в канибализъм и зверства послужиха на съветския съд, с цел да разгласи полка " Азов " за терористична организация. Наказанията за пленените украинци ще са фрапантни. На правосъдна отбрана няма по какъв начин да разчитат.

Батальонът " Азов " към този момент се подрежда до Ал Кайда и талибаните в съветския лист на терористичните организации, направен от ФСБ (Федерална работа за безопасност). “Азов” поражда като доброволчески боен батальон в Украйна, който има оспорвана популярност поради първичната си връзка с някои крайнодесни екстремисти. Сега формированието е част от украинската Национална армия. Самото битие на батальона бе употребявано от Русия като предлог за нашествието в Украйна.

Главната квартира на полка се намираше в Мариупол. Украинският пристанищен град беше окупиран от съветските войски през май. Повече от 2500 бойци, които защитаваха металургичния комбинат “Азовстал” в продължение на 86 дни, от този момент насам са в съветски плен. Русия приказва за 2439 души, които се били предали непринудено. Повече от 50 бойци на „ Азов “, взети в плен, починаха неотдавна в углавен лагер в Еленовка в района на Донбас. Киев и Москва се упрекват взаимно за смъртоносния обстрел.

Показания от очевидци?

Руските управляващи и медии от години разказват “Азов” като нацистка организация. Те настояват, че негови бойци са минирали частни домове, правили зверства против цивилни жители и са ги употребявали като човешки щит. Председателят на съветската Дума Вячеслав Володин приказва даже за “военни престъпления”.

Искането на съветската прокуратура за оповестяване на Азовския полк за " терористична организация " беше прегледано от Върховния съд в границите на три часа. Преди това чуването беше отлагано два пъти с по един месец. Всички съвещания на съда се организираха при закрити порти.

Въпреки това другарски настроени към Кремъл медии разгласиха показанията на двама очевидци. Георги Волков, началник на публичната комисия, която реализира контрол над спазването на човешките права в пандизите, твърди, че се е позовал на изказване на покорен войник от " Азов ", с цел да свидетелства пред съда, че в полка се е практикувал канибализъм. А журналистката Марина Ахмедова, която е правила изследвания в Мариупол и Волноваха в Донецка област, сподели: " Събрах многочислени свидетелства за изтезания и изтезания на цивилни жители, осъществени от бойци на " Азов " - зверства, които не могат да се обяснят единствено с това, че сме врагове ".

Последствия за бойците на “Азов” и поддръжниците им

Съгласно член 205.5 от съветския Наказателен кодекс създателите и ръководителите на терористични организации се санкционират с пожизнен затвор и санкция до един милион рубли (около 16 000 евро). Обикновените членове могат да бъдат наказани на 10 до двадесет години затвор и санкция до 500 000 рубли (около 8000 евро). Симпатизантите на батальона " Азов " могат да бъдат преследвани в Русия за " оправдаване на тероризма ". Член 205.2 от Наказателния кодекс планува наказване отнемане от независимост от две до пет години, както и санкция до 500 000 рубли за сходни обвинявания.

Експерти от московския Център за информация и разбор " СОВА ", който работи по проблемите на расизма, национализма и правата на индивида в Русия, поучават хората да внимават към кои групи в обществените мрежи се причисляват и дали измежду тях няма такива, които са публично оповестени за " терористична " или " екстремистка " организация.

Остри реакции от Украйна

Егор Чернев, народен представител от ръководещата украинска партия " Слуги на народа ", съобщи пред Дъждовни води, че със правосъдното решение Русия е желала да извади бойците от “Азов” от обсега на Женевската спогодба. На това мнение е и Володимир Ариев от опозиционната партия " Европейска взаимност ". Той напомни, че Киев още през 2015 година е призовавал света да разгласи Русия за агресор.

" След обществената екзекуция на военнопленници от Азовския батальон в Еленовка Русия търси нови аргументи и оправдания за военните си престъпления”, декларират от украинската войска. Представители на “Азов” приканиха Съединени американски щати и други страни да разгласят Русия за " терористична страна ". " Руската войска и разследващите служби правят военни закононарушения всеки ден. Толерирането или мълчанието значи съучастничество ", се споделя в изказване на организацията.

Ръководителят на украинския " Център за цивилен свободи " Олександра Матвийчук, която към този момент е взела участие в договарянията за освобождение на украински пандизчии, съобщи в изявление за Дъждовни води: " Азовският батальон е част от Националната армия. Обявяването му за терористична организация е все едно да се класифицират като терористични всички въоръжени сили на Украйна, които в действителност пазят страната от нашествието на терористи ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР