Средиземноморската диета е полезна не само с традиционното си изобилие

...
Средиземноморската диета е полезна не само с традиционното си изобилие
Коментари Харесай

Изследователи открояват недооценените, но важни компоненти на Средиземноморската диета

Средиземноморската диета е потребна освен с обичайното си обилие от зехтин, плодове и зеленчуци, зърнени храни, само че и с присъстващите в нея яйца, млечни артикули, вино - не толкоз известни, само че не по-малко значими. Недооценените съставни елементи на този метод на хранене са разказани в обява в сп. " Джърнъл ъв транслейшънъл медисин " (Journal of Translational Medicine), оповестява уеб сайтът Нюз-медикъл нет. 

Средиземноморската диета закупи голяма известност през последните десетилетия поради научно потвърденото си позитивно влияние върху човешкото здраве. През годините са направени редица проучвания за да изяснят резултата от този модел на хранене.

В обзорна публикация, оповестена в сп. " Джърнъл ъв транслейшънъл медисин ", създателите вършат обстоен обзор на недооценените хранителни съставни елементи на вярната Средиземноморска диета, която през 2020 година беше включена в Списъка за нематериално културно завещание на човечеството от ЮНЕСКО.

Много изследвания, извършени както в средиземноморски, по този начин и в други страни, акцентират защитния резултат на този метод на хранене против диабет, затлъстяване, сърдечносъдови болести и даже рак, написа Българска телеграфна агенция. Повечето от тези проучвания обаче са фокусирани върху по-популярните съставни елементи на Средиземноморската диета - плодове и зеленчуци, зехтин и зърнени храни.

Недостатъчно изследваните диетични съставни елементи са ядките и семената, билките и подправките, яйцата, млечните артикули и аленото вино. 

Други неразучени фактори, които могат да окажат значително въздействие върху спазването на хранителния режим, са методите на готвене и производството, преправка и предпазване на храните.

Настоящата обява е отдадена на неразучените съставни елементи на този тип хранене, като задачата й е да разпознава и характеризира по-добре Средиземноморската диета в актуалния свят.

Яйца

Диетичните показатели, оценяващи степента на придържане към този метод на хранене, нормално не включват потреблението на яйца. 

Яйцата всеобщо се възприемат като главен източник на холестерол и рисков фактор за сърдечносъдови болести. В реалност яйцето е на ниска цена и засищащ източник на протеини, витамини и минерали.

Научните данни сочат, че яйчените протеини се усвояват елементарно и обезпечават доста незаменими аминокиселини. Яйцата са богат източник на биоактивни пептиди с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Освен холестерол, яйчената лой съдържа фосфолипиди, моно- и наситени мастни киселини, лутеин, лецитин, холин и разнообразни витамини и минерали.

При някои хора холестеролът от яйцата може да провокира неподходящи последствия за сърдечносъдовата система поради производството на триметиламин N-оксид. Въпреки това потреблението на този артикул е обвързвана с редица изгоди за здравето.

Млечни артикули

Млякото и продуктите от него като масло, кисело мляко, извара и суроватка са част от типичния метод на хранене в средиземноморските райони от най-малко 9000 години. Наситените мастни киселини в млечните артикули обаче са лимитирали потреблението им с течение на времето заради опцията за повишение на " неприятния " холестерол (LDL) в кръвта.

Данните сочат, че наситените мастни киселини, получени от млечните артикули, могат единствено отчасти да покачат равнищата на циркулиращия " неприятен " холестерол. В реалност тези киселини имат доста удобни резултати, в това число повишение на равнищата на " положителния " холестерол, възстановяване на метаболитната функционалност и здравето на микрофлората.

Изследвания демонстрират, че потреблението на мляко и млечни артикули е обвързвана с по-нисък риск от сърдечносъдови затруднения, в това число хипертония, както и с по-нисък риск от колоректален рак.

Ядки и семена

Някои типове ядки, като бадеми, орехи и шамфъстъци, както и семена, като кедрови ядки, ленено семе, тиквени и слънчогледови семки, са част от типичната диета в средиземноморските райони от хиляди години.   

Те са богати на субстанции, потребни за сърцето, кръвоносните съдове, червата и мозъка. Въпреки това множеството изследвания не регистрират потреблението им.

Хранителният разбор на тези богати на сила храни демонстрира съществуването на незаменими мастни киселини, фитохимикали с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и фитостероли с понижаващи холестерола свойства.

Билки и подправки

Консумацията на билки и подправки от дълго време е документирана в средиземноморските райони. Тези съставни елементи от растителен генезис се употребяват за възстановяване на усета, аромата и вкусовите качества на храните. Въпреки това те съвсем не попадат в оценките за придържането към Средиземноморската диета.  

Научните доказателства сочат, че билките и подправките могат да понижат риска от незаразни заболявания. Те са богати на фитохимикали с антиоксидантни, противовъзпалителни, противоракови, липидопонижаващи и понижаващи кръвното налягане свойства. Те също по този начин могат да подобрят храносмилането и имат невропротективно деяние.

Червено вино

Умерената консумация на вино е неразделна част от обичайна Средиземноморска диета. Въпреки това, актуалните диетични насоки предлагат изключването на алкохола от диетата заради неговите канцерогенни и други нездравословни за здравето резултати.

Редица наблюдателни изследвания ясно демонстрират, че умереният банкет на алкохол може  да понижи рисковете от сърдечносъдови болести и смъртност заради каквито и да е аргументи. Въздействието му върху риска от рак на гърдата, черния дроб и дебелото черво обаче остава неразбираемо, по тази причина създателите на обявата приканват за спомагателни проучвания. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР