Съкровищата на Терес могат да платят външния ни дълг„Златната маска

...
Съкровищата на Терес могат да платят външния ни дълг„Златната маска
Коментари Харесай

Съкровищата на Терес могат да платят външния ни дълг

Съкровищата на Терес могат да платят външния ни дълг
„ Златната маска на Терес по нищо не отстъпва по на фамозната маска на Агамемнон “, обичаше да споделя приживе нейният изобретател, доктор Георги Китов /1943-2008/. Според специалистите ювелирната направа и изяществото на незнайния тракийския занаятчия в действителност се родеят с изкуството на златарите от антична Гърция. Затова приказва и небивалият интeрес към неповторимата находка на доктор Китов и експедиция „ Темп “. Веднага откакто светът научава за нея, златната маска на Терес блества върху кориците на десетина международни археологически списания. Сред тях са формалното издание на Американския археологически институт – “Arheologi “, “Минерва”, списание, което излиза по едно и също време в Лондон и Ню Йорк и други Дори в гръцки издания, които по принцип са скептични към тракийската просвета и цивилизация, посвещават на откритието по цели страници.
Д-р Георги Китов и археолозите попадат на скъпото богатство на 19 август 2004 година в тракийската могила „ Светицата “, на няколко километра от град Шипка. Още на напълно плиткото, в пръстта на открития зидан гроб лъсва изумителната находка. Оказва се, че златната маска е направена от чисто 23,5-каратово злато и тежи цели 672,5 грама. В международната археология са познати няколко златни маски – от Микена,/Елада/ Тибенище (до Охридското езеро) и Синдос (до Солун). Всички те обаче са направени от фино златно фолио и тежестта им е несравнимо по-малко от това на маската от "Светицата ".
Най-напред зърва блясъка на златната находка спътницата в живота на доктор Китов Диана Димитрова, член на археологическия екип. Маската е била открита на мястото, където би трябвало да стои главата на заровения, с лице нагоре, затисната с огромна каменна плоча. Този факт, както и формата й карат тънкия ценител на тракийската просвета доктор Георги Китов да направи едно любопитно съмнение. Според него маската най-вероятно е употребена като фиала – владетелят вдигал с ръце фиалата -маска, изпивал виното и я слагал на лицето си. Съвсем естествено е било това видоизменение да провокира благоговение у неговите жители и посетители.
Още не се нарадвали на огромната находка, малко по-късно археолозите изравят от пръста и златен пръстен с издълбан върху него като монограм олимпиец-гребец. Пръстенът също бил извънредно фина направа, без подозрение работа на майстор-ювелир, и тежал 15 грама. Според доктор Китов това е един от най-големите тракийски пръстени, намирани по нашите земи до тогава. От тракийската могила "Светицата " е извадена и първата бронзова ризница-броня, откривана при разкопки в България. Тя е изцяло непокътната, по очертанията на човешкото тяло. В гробницата археолозите попадат и на няколко копия, огромен стоманен меч и съдове от керамика. Специалистите откриват, че тракийската могила "Светицата " е от средата и втората половина на 5 в.пр.н.е. Заради скъпата златна маска, те допускат, че зиданият гроб най-вероятно е на първия прочут одриски цар Терес, живял през 440-480 година прочие н. е. За него се знае още, че е татко на по-сетнешния фамозен тракийски държател Ситалк.
Гробницата наподобява на смален модел на храм. Не единствено формата, а и находките в нея пораждат доста въпроси. В погребалната камера са открити елементи от човешки скелет - кости от ръце, крайници, гръден панер, долна челюст със зъби. Някои от скъпите блага са били положени не цели, а на части. Всичко това дава съображение на проучвателя Георги Китов да допусна, че заровеният в "Светицата " е бил почитател на орфизма.
"Възможно е в могилата да не е заровено цялото тяло на владетеля, а единствено елементи от него ", споделя той и напомня известната легенда за Орфей. Митичния артист и тракийски цар събирал мъжете, обикаляли по пещерите, пиели вино на стомах и се веселели до лудост. Жените им обаче се разгневили, умъртвили подбудителя Орфей, раздрали тялото му и го разпръснали на разнообразни места. Само главата на артиста била открита в една река и макар отделена от тялото продължавала да пее...
"Съкровището е скъпо, с него може да се заплати целият ни външен дълг ", споделя вдъхновен незабавно след откритието в "Светицата " пред натрупалите се публицисти и сътрудници разчувстваният доктор Георги Китов. Мнението му поддържа и тогавашният шеф на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров /1945-2108/ Според него в действителност става дума за находка с голяма историческа и художествена стойност, която не трябва да се пресмята в числа. Но при възможен търг фактически цената единствено на златната маска можела да стигне милиони долари.
В акцията на в. "Стандарт "Чудесата на България " и читатели, и експерти бяха единомислещи, че златната маска на Терес в Долината на тракийските царе край Казанлък е архелогическото изобретение на десетилетието.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР